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TO COUNTY ASSESSORS, 
COUNTY COUNSELS, AND 
OTHER INTERESTED PARTIES: 

CALIFORNIA CODE OF REGULATION 
TITLE 18. PUBLIC REVENUES 

PROPERTY TAX RULE 462.240 THE FOLLOWING TRANSFERS DO NOT 
CONSTITUTE A CHANGE IN OWNERSHIP 

APPROVED CHANGES FOR 15-DAY FILE 

On July 9, 2003, the State Board of Equalization held a public hearing on proposed 
amendments to Property Tax Rule 462.240, The Following Transfers do not Constitute a Change 
in Ownership. At that hearing, the Board proposed the following changes to the published 
version of the regulation. 

The deletion of the reference to Revenue and Taxation Code section 401.4 and the 
deletion of the words “trusts, wills or other estate plans”. The changes makes the rule consistent 
with the statutory provisions under which the Board has adopted these amendments. These 
changes are indicated with double underscore and strikeout and brackets ([ ]). A copy of the 
revised version of the regulation is attached. 

In accordance with Government Code section 11346.8(c), the revised version of Rule 
462.240 is being placed in the rulemaking file and mailed today to interested parties that 
commented orally, in writing, or that asked to be informed of such revisions. If you wish to 
review the rulemaking file, it is available for your inspection at the State Board of Equalization, 
450 N Street, Sacramento, CA. 

http://www.boe.ca.gov/


INTERESTED PARTIES -2- JULY 22, 2003 

The Board will consider comments if received by August 6, 2003. This matter will be 
placed on Chief Counsel Matters, August 6, 2003, for the Board’s consideration to adopt the 
revised version. Please mail comments to Diane Olson, Regulations Coordinator, P.O. Box 
942879, Sacramento, CA 95814-0080 or email Diane.Olson@boe.ca.gov or Ms. Karen 
Anderson, Contribution Disclosures Analyst, telephone (916) 327-1798, e-mail 
Karen.Anderson@boe.ca.gov or by mail at State Board of Equalization, Attn: Diane Olson or 
Karen Anderson, MIC:80, P.O. Box 942879, 450 N Street, Sacramento, CA 94279-0080. 
If you have questions regarding the substance of the proposed regulation, please call Louis 
Ambrose at (916) 445-5580 or email Lou.Ambrose@boe.ca.gov. 

Sincerely, 

/s/ Deborah Pellegrini 

Deborah Pellegrini, Chief 
Board Proceedings Division 

DP:dgo 
Attachment 
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Rule 462.240 THE FOLLOWING TRANSFERS DO NOT CONSTITUTE A 
CHANGE IN OWNERSHIP. 

The following transfers do not constitute a change in ownership: 

(a)  The  transfer of  bare  legal  title,  e.g.,  

(1)  Any  transfer  to  an  existing  assessee  for  the  purpose  of  perfecting  title  to  the  
property.  

(2)  Any transfer resulting in the  creation, assignment, or reconveyance of  a security 
interest  not  coupled with  the  right  to  immediate  use,  occupancy, possession or  profits.  

(b)  Any transfer caused by the substitution of a  trustee.  

(c)  Any purchase, redemption or other transfer of the shares or units of participation  
of a group trust, pooled fund, common trust fund, or other  collective investment fund 
established by a financial institution.  

(d)  Any contribution of real  property to an employee  benefit plan, any acquisition by 
an employee benefit plan of the stock of the employer corporation pursuant  to which 
the employee benefit plan obtains direct or indirect ownership or  control of more than 
50 percent of the voting stock in the employer corporation, or the creation, vesting, 
transfer, distribution, or termination of a participant’s or beneficiary’s interest in such 
a plan. The terms used herein shall have the meaning ascribed to them in the  
Employee  Retirement  Income  Security  Act  of  1974, which  is  codified  as  United  States  
Code annotated, Title 29, Section 1002. (The term  "any contribution" as used in 
Section 66 (b) of the Revenue and Taxation Code  and this section means only those  
original contributions of real property made to an employee benefit plan by an 
employer, a group of employees, or both, without any consideration.)  

(e)  Any transfer of property or an interest therein between a  corporation sole, a  
religious corporation, a public benefit corporation, and a holding corporation as  
defined in Section 23701h of the Revenue  and Taxation Code holding title  for the  
benefit of any of the aforementioned corporations, or any combination thereof  
(including any  transfer  from  one  such  entity  to  the  same  type  of  entity),  provided that 
both the transferee  and the transferor are regulated by laws, rules, regulations, or  
canons of the same religious denomination.  

(f)  Any  transfer,  occurring  on or  after  January 1, 1983, which  results  from  the 
reformation  or  correction  of  a  deed  which, by mistake,  inaccurately  describes  the 
property intended to  be  conveyed, or  adds  or  omits  some  term  not  agreed  to  by the 
parties,  or  in  some  other  manner  fails  to  express  the  true  intentions  of  the  parties.  



Example  1:  A  agrees  to  sell  one  acre  to  B.  The  deed  mistakenly  describes  a 
two-acre  area.  Reformation  of  the  deed  to  describe  the  original  acre 
intended to be transferred is not a change in ownership. 

(g)  Any  transfer,  occurring  on or  after  January 1, 1983,  of  an  eligible  dwelling  unit  
from  a  parent(s)  or  legal  guardian(s)  to  a  minor  child  or  children  or  among minor  
siblings  resulting  from  a  court  order  or  judicial  decree  due  to  the  death  of  one  or 
both of  the  parents.  An  “eligible  dwelling  unit”  means  the  dwelling  which  was  the 
principal  place  of  residence  of  the  minor  child  or  children prior  to  the  transfer  and 
remains such after the transfer.  

(h)  Any  transfer  of  property  to  a  disabled  child, whether  minor  or  adult, upon the 
death  of  a  parent  pursuant  to  Section  62(n)  of  the  Revenue  and  Taxation  Code. 

(i)  Any  transfer,  on  or  after  January  1, 1985,  of  a  mobilehome  park  or  of  rental  
spaces  in  a  mobilehome  park  pursuant  to  Section  62.1 of  the  Revenue  and  Taxation 
Code.  

(j)  Any  transfer  of  a  mobilehome  park  or  of  rental  spaces  in  a  mobilehome  park 
pursuant to Section 62.2 of the Revenue  and Taxation Code. 

(k)  Any transfer of separate  property [as defined in Revenue  and Taxation Code section 
401.4,]  inherited  by a  surviving domestic  partner,  as  defined  in  subdivision (b)  of  section  
37 of the Probate Code, [whether] by intestate succession [, will, or trust, or other estate  
plan,] upon the death of a registered domestic partner.  

Note:  Authority:  Section  15606,  Government  Code.  
Reference:  Sections  60, 61, 62, 62.1, 62.2, 64, 66, and  67, Revenue  and  Taxation  
Code; Sections 37, 6401, Probate Code.  
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