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December 27, 2002

RE: Exemption of Non-profit Entity – Fundraising

Dear Mr. :

This is in response to your letter to the state Board of Equalization, on behalf of your client, The 
Club of , requesting a refund of property taxes paid in 

County relative to property leased by your client from the County of .  It appears to be your
position that, because the Club       is a non-profit, tax-exempt fraternal corporation, and
does not use the subject property for fraternal or social purposes, its possessory interest in the leased
premises should be exempt from property taxation.  Based upon the facts available to us, for the reasons
set forth below, we do not agree, because it does not appear that your client is a qualified non-profit
corporation, or that the property is being used for a qualified exempt purpose.

Facts

1. You state that since tax year 1985-1986, the possessory interest tax has been levied
against your client every year and paid under protest.1  Under a lease dated June 7,
1982, the County of  leased the subject property, which you refer
to as the  Grounds, to your client.2

2. According to Mr.   ’s Declaration, the property which is the subject of this tax
is used only for fund raising activities once a year for Days over the Labor
Day weekend, and in June for relief of children suffering from cancer.  It is the
Club’s only purpose to obtain funds for charitable purposes and the property is leased
from the county in order to accomplish this purpose.

1 You refer to a possessory interest tax “levied by the State Board of Equalization and collected by the county of 
.”  (Declaration of Bernard     )  However, the Board does not levy local ad valorem

property taxes.  The tax is levied based upon the assessment made by the  County Assessor, and, as
you correctly note, collected by the County Tax Collector.  Thus, any claim for refund should be filed with the 

 Board of Supervisors.  See Revenue and Taxation Code section 5096, et seq.
2 Apparently two other properties were also leased to the  Club of  at that time, but by lease
amendment dated September 22, 1987, those properties were assigned to a separate corporation, and are therefore
not pertinent to this request.
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3. From documents obtained from the County Assessor’s
Office, we are aware that your client applied for a Welfare Exemption in 2001
with respect to this property, and apparently also in at least one prior year.  With
respect to the 2001 Claim for Exemption, the Assessor’s Field Inspection Report
submitted to the Board with the Claim reported that the “primary activity the
property is used for is . . . (f) fund raising.”3  Board staff denied the exemption
claim, noting that “Fundraising activities [are] not considered as charitable for tax
exemptions purposes.”

Law and Analysis

1. IRC section 501(c)(4) organization is not qualified

The foremost and fundamental reason that the subject property is not qualified for
exemption is the fact that the  Clubs Organization is not a qualified nonprofit
organization for purposes of Revenue and Taxation Code section 214 because it is exempt under
section 501(c)(4) of the Internal Revenue Code.  In that regard, section 214.8(a) provides that the
welfare exemption shall not be granted to any organization unless it is qualified as an exempt
organization under either section 23701d of the Revenue and Taxation Code or section 501(c)(3)
of the Internal Revenue Code.  (See the first page of Chapter 2 of Assessors Handbook 267,
Welfare, Church and Religious Exemptions).

Moreover, the organization is required to file duplicates of a valid unrevoked letter or
ruling from either the Internal Revenue Service or the Franchise Tax Board that states that the
organization qualifies as an exempt organization under these statutory provisions.  (Section
214.8(b))  There is a letter in the file provided by the assessor, dated Feb. 21, 2002, in which the
local chapter is informed by the national organization's attorney that the chapter is exempt under
section 501(c)(4), but has not been able to qualify under their corporate purposes for exemption
under section 501(c)(3).

The facts indicate that the      Club holds a taxable possessory in property leased from 
    .  As such, it is the owner of this interest in real property.  Another requirement

for exemption is that the property must be owned and operated by a qualifying nonprofit
organization operated for exempt purposes.  The     Club also cannot meet the requirement of
ownership by a qualified organization since it is not exempt under section 501(c)(3) of the
Internal Revenue Code, even if use of the property for exempt purposes is asserted.

Since the organization is not a nonprofit organization under section 501(c)(3) with a
corresponding tax-exempt letter, it would not ordinarily be necessary for our analysis to reach
the issue of the disqualifying use of the property for fundraising.  However, since this issue is
advanced by the taxpayer, we address it below.

2. Fundraising is not a qualified use

                                                          
3 The Welfare Exemption is jointly administered by the State Board of Equalization and the county Assessors’
offices.
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Subdivision  (b) of section 4 of Article XIII of the California Constitution authorizes the
Legislature to exempt from property taxation:

(b)  Property used exclusively for religious, hospital, or charitable purposes
and owned or held in trust by corporations or other entities (1) that are organized and
operating for those purposes, (2) that are nonprofit, and (3) no part of whose net
earnings inures to the benefit of any private shareholder or individual.

Similarly, Revenue and Taxation Code section 214, subdivision (a) provides:

(a)  Property used exclusively for religious, hospital, scientific, or charitable
purposes owned and operated by community chests, funds, foundations or
corporations organized and operated for religious, hospital, scientific, or charitable
purposes is exempt from taxation . . .

Thus, in order to qualify for the Welfare Exemption, both the “organized and operated”
requirement and the “used exclusively for” requirement must be present.

In 1950, the California Supreme Court held that fundraising activities which are commercial in
character and in competition with business ventures do not qualify for the welfare exemption even if the
proceeds are used for laudable purposes.4  The Legislature responded by providing a limited exception
to the rule established by the Court that allows an exemption for occasional fundraising activities.  Sec.
214, subdivision (a)(3).  However, the fact that such an exemption exists, so that a limited amount of
fundraising will not disqualify the property from receiving the Welfare Exemption, presupposes that
some other, qualifying religious, hospital, scientific, or charitable use is being made of the property so
that it otherwise qualifies for the exemption, and proves that fundraising (since it can make the property
ineligible for the exemption) itself cannot be a qualifying use of the property.

Here, the primary, perhaps sole use of the property in question by the   Club is for
fundraising.  Since fundraising by itself is not a qualified charitable purpose, even if the proceeds are
used for charitable donations or purposes, the property in question is not eligible for exemption.

For example, a weekly use of the property to operate a "Farmers Market", was identified
in the assessor's "Property Use Report" attached to the field inspection report dated April 24,
2002.  This document indicated a weekly $50 rent paid by the     Farmers Market.
This use is not exempt since it is done solely for revenue generating purposes and although the
proceeds are used for exempt purposes, it does not serve to qualify the property so used for the
exemption. (Cedars of Lebanon v. County of Los Angeles (1950) 35 Cal.2d 729)  Moreover, this
weekly operation of a Farmers Market is an ongoing commercial use of the property, open to the
public and in competition with tax paying entities (farmers/stores selling produce).  This use is
disqualified from the exemption under both judicial and Board precedent.  (YMCA v. County of
Los Angeles (1950) 35 Cal.2d 760; Board decisions in the Monterey Bay Aquarium and Crystal

                                                          
4 Cedars of Lebanon v. County of Los Angeles (1950) 35 Cal.2d 729;   YMCA v. County of Los Angeles (1950) 35
Cal.2d 760.
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Cathedral cases; Chapter 4 of Assessors' Handbook, Section 267, Welfare, Church and Religious
Exemptions April 2002.

It should be noted that properties owned by qualifying nonprofit (section 501(c)(3))
organizations can qualify for the welfare exemption even if they allow use of their property by section
501(c)(4) organizations under section 214(a)(3)(D), but that provision is not applicable here.  We have
researched the legislative history of this provision, which applies to property owned by section 501(c)(3)
organizations.  Its purpose was to "preserve the welfare exemption for churches and other qualifying
organizations which allow community groups to meet on their property," specifically groups such as the
American Assn. of Retired Persons (AARP), which is exempt under section 501(c)(4) and uses property
owned by qualifying 501(c)(3) organizations.  Thus, this provision would not serve to qualify property
owned by the  Club.

Therefore, for all of the above reasons, in our view, the Board staff and the Assessor properly
denied the claim for the Welfare Exemption.5  The views expressed in this letter are only advisory in
nature.  They represent the analysis of the legal staff of the Board based on present law and the facts set
forth herein, and are not binding on any person or public entity.

Sincerely,

/s/ Daniel G. Nauman

Daniel G. Nauman
Senior Tax Counsel

DGN:eb
Prec/GenExmp/02/17dgn.doc

cc: Hon.
Assessor,  County

Mr. David Gau, MIC:63
Mr. Dean Kinnee, MIC:64
Mr. Charles Knudsen, MIC:62
Ms. Jennifer Willis – MIC:70
Ms. Glenna Schultz, MIC:61

                                                          
5 Apparently, an issue previously discussed was whether the property was used for fraternal or social purposes,
which would also be cause for denying the Welfare Exemption claim.  However, you point out that, in fact, other
property, and not  Grounds, is used by the Club for these purposes.  We see no evidence that the denial of
the 2001 claim was based upon these grounds, and assume that this is no longer an issue.


