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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PROPERTY TAX DEPARTMENT 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 

916/ 445-4588 

September 30, 1987 

Legislative Representative 
Redacted 
Sacramento, CA  95814 

Dear Redacted 

I am returning herewith the three documents you furnished to me with your letter of July 22, 1987, 
relating to certain transactions involving the City of Thousand Oaks in Ventura County. These 
documents include the official statement for the issuance of certificates of participation in the 
amount of $2,915,000 by the California Cities Financing Corporation for projects involving the 
cities of Delano, Fontana, Santa Monica and Thousand Oaks; a site lease between the City of 
Thousand Oaks and the California Cities Financing Corporation; and a lease agreement between 
the same parties covering the improvement built upon the land covered the site lease. 

Briefly stated, these documents describe a lease-leaseback arrangement involving land owned by 
the City of Thousand Oaks (City). City leased the land to the California Cities Financing 
Corporation (Corporation) for the sum of $1.00 for a term commencing on December 1, 1985, and 
ending on December 1, 2005, or when the certificates of participation obligations are otherwise 
retired. The proceeds from the certificates of participation issued by Corporation were used to 
construct a new $400,000 community information center. Construction was scheduled to 
commence on May 1, 1986, and would be completed by January 1, 1987. Corporation leased the 
land and the improvements back to the City, with an option to purchase beginning December 1, 
1996, and every six months thereafter. The amount of the City’s lease payments equaled the debt 
service due on that portion of the certificates of participation allocable to this project. Corporation 
is a nonprofit, public-benefit corporation established by the League of California Cities to assist its 
members in financing various capital projects. Section 4 of the site lease provides that Corporation 
shall use the land solely for the purpose of constructing the project thereon and leasing the site and 
the project to the City pursuant to the associated lease agreement, subject to the remedies provided 
in the event of a default by City. Section 12 of the site lease provides that City will pay all taxes 
“including possessory interest taxes, levied or assessed upon the Site (including land and 
improvements)”. 

On March 1, 1986, the city-owned land leased to Corporation was vacant and unused, awaiting 
commencement of the construction which was scheduled to start in May of that year. The Ventura 
County Assessor determined that on the 1986 lien date Corporation had a taxable possessory 
interest in the city-owned land which could not qualify for the welfare exemption under the 
provisions of Revenue and Taxation Code section 231, because, on that date, the property was not 
being used for an exempt purpose. After reviewing the enclosed documents and discussing this 
matter with the representative of the Ventura County Assessor’s office, we are of the opinion that  
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the assessor properly determined that Corporation had a taxable possessory interest.  

The property tax welfare exemption is founded upon section  (4)(b) of article XIII of the California 
Constitution which provides that the Legislature may exempt from property taxation property “used 
exclusively” for religious, hospital or charitable purposes, etc. This exemption is implemented by 
Revenue and Taxation Code sections 214 and  following. Subdivision (a) of section 214 again refers 
to property “used exclusively” for the designated purposes and expressly requires in subdivision (a) 
(3) that the property be used for “the actual operation of the exempt activity”. Thus, actual use, as 
distinguished from intended use, of the property for the exempt purpose is one of the primary 
requirements of the exemption. This requirement of actual use has been affirmed by the California 
courts in First Baptist Church v. Los Angeles County (1952) 113 Cal.App[.2d 392; Cedars of 
Lebanon Hospital v. Los Angeles County (1950) 35 Cal.2d 729; Christward Ministry v. San Diego 
County (1969) 271 Cal.App.2d 805. 

In recognition of the fact that the exemption authorized by the Constitution does not apply to vacant, 
unused property held for future qualifying use, California has specifically enacted section 5 of 
article XIII of the California Constitution providing, in part, that the exemption authorized under 
section 4(b) applies to buildings under construction, land required for their convenient use and 
equipment in them if the intended use would qualify the property for the exemption. Section 5 is 
implemented by section 214.1 and 214.2 of the Revenue and Taxation Code. These section include 
within the term “property used exclusively for religious, hospital, or charitable purpose” facilities 
in the course of construction and the associated land when the facilities will be used exclusively for 
qualifying purposes. Further the term “facilities in the course of construction” includes the 
demolition or razing of a building with intent to replace it with facilities to be used exclusively for 
such qualifying purposes.  

These authorities demonstrate that the only exception to the general principle that vacant, unused 
property held for future use does not qualify for exemption is section 5 of article XIII which applies 
to property under construction. Since the exception for construction is expressly recognized by a 
provision of the Constitution, any further extension of the welfare exemption to unused land held 
for some specified future use would also require a constitutional amendment. For that reason, any 
attempt to legislatively extend the exemption provided by Revenue and Taxation Code section 231 
to vacant property held for  a future use would be invalid unless supported by such an amendment 
of the Constitution.  

Ventura County assessed Corporation’s possessory interest in the city-owned land because the 
property was vacant and unused on the lien date. This assessment could have been avoided by 
limiting the commencement date of the lease of the land to Corporation to the date on which the 
construction project began. If, under the lease, Corporation’s right of use and occupancy did not 
arise until the start of construction operations, it appears that the use of the property would have 
qualified under existing statutory and constitutional standards, assuming the other requirements of 
Revenue and Taxation Code 231 were met.  

As indicated in Revenue and Taxation Code section 214.2, construction also includes activities 
involved in the removal of existing improvements. Although there is no specific statute interpreting 
the term “commencement of construction” for purposes of the welfare exemption, that term is 
defined in property tax Rule 463.5 for purposes of supplemental assessments. That regulation 
provides, in part: 

“Commencement of construction” means the performance of physical activities on the property 
which results in changes which are visible to any person inspecting the site and are recognizable as   
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the initial steps for the preparation of land or the installation of improvements or fixtures. Such 
activities include clearing and grading land, layout of foundations, excavation of foundation, 
footing, fencing the site, or installation of temporary structures. Such activities also include the 
severance of existing improvements or fixtures. “Commencement of construction” does not include 
activities preparatory to actual construction such as obtaining architect services, preparing plans 
and specifications, obtaining building permits or zoning variances or filing subdivision maps or 
environmental impact reports.  

“Commencement of construction” shall be determined solely on the basis of activities which occur 
and are apparent on the property undergoing new construction. Where several parcels are adjacent 
and will be used as a single unit by the builder for the construction project, the commencement of 
construction  shall be determined on the basis of the activities which occur on any part of the 
several parcels comprising the unit. Where a property has been subdivided into separate lots, the 
commencement of construction shall be determined on the basis of the activities occurring on 
each separate lot. Where the property has been subdivided into separate lots and several or all 
of those lots will be used as a single unit by the builder for the construction project, the 
commencement of construction shall be determined on the basis of the activities which occur 
on any part of the several parcels comprising the unit.” 

While the definition of “commencement of construction” found in Rule 463.5 is an element of the 
definition or the “date of completion of new construction” for purposes of supplemental 
assessments, we believe that most assessors would find the definition to be a reasonable standard 
for purposes or determining when activities qualify as construction for purposes of the welfare 
exemption.  

Although municipalities, like the City of Thousand Oaks, which have already entered into lease-
leaseback arrangements may not benefit from this advice, it would appear that the unnecessary 
assessment of taxable possessory interest can be avoided in the future if the transactions are 
properly planned and the terms of the leases are property designed. In this connection I would 
note that, based upon my review of the enclosed materials as well as other contacts 
involving similar transactions, it appears there has been a lack of understanding of the 
applicable property tax law. Not only should care be exercised in planning the transaction and 
drafting the lease terms, we would also recommend that the local county assessor be consulted as 
part of the planning process in order to determine how the assessor will treat the transaction. With 
proper attention to detail, unnecessary property tax assessments can be avoided in the future.  

The constitutional principle which prevents the application of the welfare exemption to 
vacant, unused land held for future use is based upon sound public policy. Without this limitation, 
it would be possible for qualified organizations to shelter from local taxation large accumulations 
of unused property held on the vague promise that they would some day be used for an exempt 
purpose. The result would be substantially increased local revenue losses resulting from the 
exemption of property which may be held for many years without benefits to the 
community. It should be recognized, therefore, that the benefits to local government of the 
principle excluding vacant, unused land from the exemption far outweigh the occasional 
burdens imposed as a result of some lease-leaseback transactions.  

When we discussed this problem in July I indicated that there was a possibility that an 
appropriate interpretation of the applicable law could determine that Corporation did not, in 
fact, receive a taxable possessory interest. After reviewing the attached materials, we have 
engaged in a thorough review of the applicable authorities in connection with this matter and 
some related problems. We  
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regret that our review has taken so long, but this has proven to be a very difficult area. After careful 
consideration, we have concluded that although the matter is not entirely free of doubt, the 
controlling authority in this area is City of Desert Hot Springs v. County of Riverside (1976) 91 
Cal.App.3d 441. In a similar lease-leaseback situation involving a private contractor, the court 
found that the contractor had a taxable possessory interest even though the court conceded that this 
was a financing transaction. In light of the reasoning of that case we have concluded, as indicated 
above, that the Venture County Assessor properly determined that the Corporation had a taxable 
possessory interest in the city-owned land.  

I hope the above analysis will be helpful. Please call me if I can be of further assistance.  

Very Truly Yours, 

Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 

RHO/rz 
Enclosures 
cc:        Honorable R.J. Sanford, Ventura County Assessor 
  Mr. Gordon P. Adelman 
  Mr. Robert Gustafson 
  Mr. Verne Walton 
  Mr. Ken McManigal 
  Ms. Margaret Boatwright 
0997H 



STATE OF CALIFORNIA                                              
 
 

     STATE BOARD OF EQUALIZATION 
       ASSESSMENT STANDARDS 
       450 N STREET, MIC: 64, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
       (PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0064)
       TELEPHONE: (916)445-4982   
               FAX: (916) 323-8765 

August 2, 1995 

Honorable Dick Frank 
San Luis Obispo County Assessor 
Room 100, County Government Center  
San Luis Obispo,  CA  93408 

Attention: 

Dear Redacted 

This is to respond to your letter of July 24, 1995 in which you ask our interpretation of the 
California Revenue and Taxation Code as it applies to certain situations cited in your letter. 

1. Nature Conservancy has certain parcels of land in the Carriso Plains area which are under 
the Conversation Reserve Program (CRP). Under the program, the federal government 
pays the Conservancy $50 per acre to refrain from growing crops and to maintain the 
property as open space. You ask, is the Conservancy eligible for exemption on the property 
under the CRP. 

A. Yes. Revenue  and Taxation Section 214.02 exempts property that is 
used exclusively for the preservation of native plants or animals, biotic 
communities, geological or geographical formations of scientific or 
educational interest, or open-space lands used solely for recreation and 
for the enjoyment of scenic beauty and is open to the general public 
subject to reasonable restrictions concerning the needs of the land . . . . 
Payments of $50 by the federal government does not interfere with the 
eligibility requirements.  

2. The Church of the Nazarene  in Atascadero allows a traveling Evangelical minister to live 
in a trailer on the church parking lot in between his ministry tours, approximately one-third 
of each year. You ask, does the use of the property by the minister qualify for exemption 
and why could this not qualify as the “temporary housing” as set forth in the handbook.  
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A. We believe that if the trailer is used for temporary housing for the 
missionary while he is on furlough and the site is not being used merely 
as a mailing address, it could qualify. 

3. The Temple New Shalom purchased  property in April 1994 intending to convert it into a 
temple for worship purposes. Zoning changes were approved but the cost of construction 
was too expensive to permit development of the property. Accordingly, there has been no 
construction or worship services on the property but the building is used for committee 
meetings a few times a month. You ask, if supplemental and/or proration assessments for 
1994-95 and the 1995/96 assessment would qualify under the religious, church and welfare 
exemptions.  

A. Sections 214.1 and 214.2 relate to facilities under construction. 

214.1. Welfare Exemption: Facilities under construction. As used in Section 
214, “property used exclusively for religious, hospital or charitable purpose” 
shall include facilities in the course of construction on or after the first Monday 
of March, 1954, together with the land on which the facilities are located as 
may be required for their convenient use and occupation, to be used exclusively 
for religious, hospital or charitable purposes.  

214.2. Welfare Exemption: Construction includes demolition. (a) As used in 
Section 214.1, “facilities in the course of construction” shall  include the 
demolition or razing of a building with the intent to replace facilities to be used 
exclusively for religious , hospital or charitable purposes. 
(b) As used in Section 214.1, "facilities in the course of construction" shall 
include definite onsite physical activity connected with construction or 
rehabilitation of a new or existing building or improvement, that results in 
changes visible to any person inspecting the site, where the building or 
improvement is to be used exclusively for religious, hospital, or charitable 
purposes. Activity as described in the preceding sentence having been 
commenced and not yet finished, unless abandoned, shall establish that a 
building or improvement is "under construction". _ for the purposes of Section 
5 of Article XIII of the California Constitution. Construction shall not be 
considered "abandoned" if delayed due to reasonable causes and circumstances 
beyond the assessee's control, that occur notwithstanding the exercise of 
ordinary care and the absence of willful neglect. 
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In 214.2 the course of construction shall include definite onsite physical activity connected with 
construction or rehabilitation for new or existing building or improvement, that results in changes 
visible to any person inspecting the site. It is the physical activity on-site which is required rather 
than an intention to do something in the future. For the supplemental assessments, construction 
must begin no later than 90 days after the change of ownership; for the regular roll, construction 
should begin in a reasonable time in the opinion of the county assessor.  

If  you have further questions, please contact this office.  

      Sincerely,  

James E. Barga 
Supervising Property Appraiser 
Assessment Standards Division 

JEB:




