
WELFARE EXEMPTION 

880,0.ml! Owner and Operator. The ownership of a multi-space parking garage 
by an entity eligible for the welfare exemption and by a for-profit entity 
disqualifies the entire garage for the exemption even though the qualified 
entity has by agreement with the c6-owner exclusive use of 43 percent of the 
spaces, The requirements for exemption are ownership and use by a qualified 
organization or organizations. C 2/2/89. 
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Dear 

This is in response to your January 11, 1989 letter following 
up cur recent telephone conversations concerning the extent to 
which Children 1 s Hospital of Orange County (CH0C) is entitled 
to the welfare exemption pursuant to Revenue and Taxation Code 
Section 214 with respect to a parking garage owned by it and 
PRG Investments West, a Ca 1 if o rnia Gener al Partner ship ( PRG) , 
and a for-profit entity ·that is not related to CHOC. 

Per your letterf the garage is owned, as tenants-in-common, 50% 
by CH0C and 50% by PRG. On June 13, 1975, CH0C and AID, PRG's 
predecessor-in-interest, entered into an agreement setting 
forth specific terms of operation, use, ownership, and 
al location of revenues from the garage. As to ope·rat ion, CH0C 
was to maintain and operate the garage. As to use, CH0C 
received the exclusive right to use 140 spaces of the total 325 
spaces in the garage (43%), which spaces are specifically 
designated in the Agreement and delineated by signs in the 
garage itself. As to revenues, all parking revenues derived 
from CHOC's spaces were to be CH0C's sole property. Pursuant 
to paragraph 5 of the Agreement, CH0C agreed to exercise its 
best efforts to operate the garage in a manner so that its 
interest in the garage would qualify for the exemption. 

Enclosed with your letter were copies of the Agreement between 
CH0C and AID; Exhibit 1 thereto: a packet of 1975 
correspondence between Mr. Jeffrey L. Nagin, AID 1 s counsel, and 
Mr. James M. Williams, Staff Counsel; and the July 2 7, 1988 
amended finding sheet for the garage for the 1987-88 fiscal 
year: 

O.E.U. Only those portions of the property used exclusively 
for religious, hospital, or charitable purposes meet the 
requirements for exemption. 
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L.F. (85%) Late filing. 

Only real or personal property which is used exclusively 
for hospital purposes is eligible for the exemption. 

No Exhibit 2 to the Agreement (parking spaces plan) was 
enclosed, 

Regarding the enclosed correspondence, a May 19, 1975 letter 
from Mr. Nagin enclosed a draft of the then-proposed agreement, 
and requested confirmation that if CHOC and AID entered into 
the agreement and operated in accordance therewith, CHOC's 
interest in the garage would be eligible for the exemption, By 
letter dated May 21, 1975, Mr. Williams indicated that it 
probably would be, stating in pertinent part: 

" ... If ..• , then I would conclude that CHOC, an exempt 
organization, is both the owner and operator of those 
spaces designated in 'Exhibit 2' and thus meets the test of 
exclusive use within the meaning of Revenue and Taxation 
Code, section 214." 

"As a precaution, I must clearly point out that there is no 
provision in law whereby a firm commitment for exemption 
can be made in advance of application. My conclusion above 
iq directed to the exclusive use aspect of the property and 
does not aff~ct other requirements of the statute .... • 

Based ·upon section 214(a), which refers to exclusive use but 
not to exclusive ownership; section 214(a) (1), which refers to 
"the owner" and which you construe to mean the owner who 
derives the benefit of the exemption must not be organized or 
operated for profit; and the enclosed correspondence, you 
contend that CHOC is still entitled to the exemption for its 
140 spaces in the garage (43%). 

Section 214(a) provides that property used exclusively for 
religious, hospital, scientific, or charitable purposes owned 
and operated by community chests, funds, foundations or 
corporatJons organized and operated for religious, hospital, 
scientific or charitable purposes is exempt from property 
taxation if certain requirements are met. While "owned by" as 
used therein is not modified by "exclusively,• it is modified 
by "community chests, funds, foundations or corporations 
organized and operated for religious, hospital, scientific, or 
charitable purposes," of which PRG_ is none. As expressed in 
the November 1944 Ballot Pamphlet: 

; 
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"TAXATION EXEMPTION OF RELIGIOUS, HOSP ITAL AND CHARITABLE 
ORGANIZATIONS. Assembly Consi tutional [sic] Amendment No. 
17. Authorizes Legislature to exempt from property taxes 
property used for religious, hospital or charitable 
purposes and owned by agencies organized for such purposes, 
which are not conducted for profit and no part of the 
earnings of which inure to the benefit of any individual." 

Thus the exemption is both an "ownership and a "use" exemption; 
that is, for property to be granted the welfare exemption, an 
organization which meets all the requirements for exemption 
must own the property, and the property must be used for 
qualifying purposes. If another organization also uses the 
property, both it and the owner must meet all the requirements 
for exemption. In this regard, page 7 of Assessor's Handbook 
AH 267, Welfare Exemption, provides in pertinent part: 

"The property will not be exempt unless the owner and 
operator meet the specific requirements of Section 214. 
Usually the owner and operator are one and the same, and 
the filing of one claim will suffice. Section 214 does not 
require that the owner and the operator of the property be 
the same legal entity however (Christ The Good Shepherd 
Lutheran Church v. Mathiesen, 81 Cal .App. 3d 355); but if 
property is owned by one exempt organization and operated 
by another exempt organization, eac.h must file a claim for 
e·xempl:ion." 1 

"If the operator is not an exempt organization, the portion 
of the owner's property used by the operator is not 
eligible for the exemption. On the other hand, if the 
owner of the real property is not an exempt organization, 
the operator may still receive the exemption as to personal 
property and improvements it owns if it meets the 
requirements of Section 214. Property leased from an owner 
which is not an exempt organization is not exempt under the 
welfare exemption, but may be eligible for another 
exemption which depends solely upon use of the property." 

Thus, the Handbook contemplates that only property owned and 
operated solely by exempt organizations will be eligible for 
the exemption. 

And, as construed by the court in Christ The Good Shepherd 
Lutheran Church v. Mathiesen, supra, at page 362, "owned and 
operated" by community chests, funds, foundations or 
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corporations as used in section 214 "merely reflects the dual 
constitutional requirements that the property must be both 
owned and operated by welfare organizations in order to qualify 
for the exemption (Art. XIII,§ 4, subd. (b))." 

In light of the constitutional provision, the statute, the 
Handbook, and Christ The Good Shepherd Lutheran Church v. 
Mathiesen, supra, it has been our position that to be eligible 
for the exemption, property must be both owned and operated by 
qualifying organizations exclusively. The recent Superior 
Court cases of Focus on the Family v. Los Angeles County; The 
State Board of Equalization; et al., Los Angeles County 
superior Court Nos. C 47 94 65 and C 610877, reflect that 
position. In those cases, the property was owned one-half by 
Focus on the Family, a qualifying organization, and one-half by 
two individuals; and Focus on the Family claimed the exemption 
for that one-half of the property owned and used by it. 
Because individuals are not eliqible for the exemption and 
would not meet numerous requirements therefor if they were, the 
exemption was denied because the property was not owned solely 
by qualifying organizations. While you have emphasized in your 
letter that under its Agreement with PRG, CHOC has the 
exclusive right to use 140 spaces out of the 325 total spaces 
in the garage, in Focus on the Family v. Los Angeles County, 
The State Board of Equalization, et al., supra, Focus on the 
Family was using the entire property. Thus, in that case as in 
this one, exclusive use of property, or a portion thereof, does 
not entitle an organization to the exemption where ownership of 
the property is in a person or persons not eligible for the 
exemption and where, as the result, the property is not both 
owned and operated by qualifying organizations exclusively. 

In this instance, ownership of the entire property is in PRG as 
well as in CHOC. As you are aware, property owned in 
tenancy-in-common is held in common with the other owners. 
Thus, the co-tenants have an undivided interest in the entire 
property, not a specific or determined portion of the common 
property in severalty. As the result, CHOC and PRG ·are both 
owners of the entire garage, including that portion 
specifically used by CHOC; and PRG is not an organization that 
qualifies for the exemption. 

With respect to the copies of the 1975 correspondence, Mr. 
Williams' May 21, 1975 letter is conditioned upon the fact that 
there is no provision in law whereby a firm commitment for 
exemption can be made in advance of application (second 
paragraph, first sentence) and is further limited by the next 
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sentence stating that the conclusion that CHOC is both the 
owner and operator of the 140 spaces and thus meets the test of 
exclusive use within the meaning of section 214 "is directed to 
the exclusive use aspect of the property and does not affect 
other requirements of the statute." Thus, it appears that the 
use aspect, rather than the ownership aspect, of the exemption 
was the focal point of the communications, correspondence, etc. 
between Messrs. Nagin and Williams and that little, if any, 
consideration was given to the ownership aspect of the matter. 
Even if the ownership aspect had been considered, however, the 
May 21, 1975 letter could not affect the Board's duty to 
annually review all claims for the exemption and to make 
findings as to the eligibility of claimants and their 
properties. As indicated above, consistent with past and 
present interpretations, CHOC' s 1987 claim for the exemption 
for its portion of the garage should have been found ineligible 
for the exemption, and the finding sheet for the garage should 
have stated: 

P.P.O. Personal property only. 

( 

Claimant owns only an undivided interest in real property 
at this location. Other owner does not qualify. Thus, 
real property is not eligible for exemption. Only personal 
property owned by the claimant is exempt. 

-Thus, an amended finding to this effect will issue. 

, 
• 

· Very truly yours, 

/. -/_,?;7'~~ ,.,,r,.c,-7 ~ 
// James K. McManigal, . 

;. Tax Counsel 

JKM:wak 

cc: Mr. Bradley L. Jacobs 
Orange County Assessor 

Ms. Lucy Flores 

2189H 
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be: Mr. John Hagerty 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 
Mr. James Barga 
Mr. Bill Minor: Please prepare and issue amended finding. 
DAS File 
Legal 
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