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July 22, 1983 

This is in response to your June 17, 1983, letter wherein you seek “a rationale” for a 
corporation being eligible for the welfare exemption if its shareholders are qualifying organizations, 
notwithstanding that all its assets could be distributed to the shareholders upon dissolution, but being 
ineligible for the exemption if income from its assets were to be distributed to its shareholders. 

Applicable Revenue and Taxation Code Section 214, added by Stats. 1945, Ch. 241, provided 
and continues to provide that qualifying property is exempt from taxation if 

* * * 

“(2) No part of the net earning of the owner inures to the benefit of any private 
shareholder or individual; 

* * * 

“(6) . . .upon the liquidation, dissolution or abandonment of the owner will not inure to the 
benefit of any private person except a fund, foundation or corporation organized and operated for 
religious, hospital, scientific, or charitable purposes; 

* * * 

Accordingly, for qualifying property to be eligible for exemption, all the requirements of Section 
214 must be met, including that of (2), above, which pertains to an organization’s use of its earnings 
during its existence to the disposition of an organization’s assets upon termination of its existence. 

In enacting Section 214 and, particularly, subsections (2) through (5) and (6) thereof, 
presumably, the Legislature considered the use of an organization’s property and earnings during its 
existence as an organization ((2) through (5)) to be separate and apart from the disposition of its assets 
upon termination of its existence (6). Presumably, also, in 1945 either applicable code provisions did 
not permit other qualifying organizations to be shareholders of qualifying organizations, in which case 
property of qualifying corporations would not be distributed to related qualifying corporations upon 
dissolution; or if they did, such an occurrence was an uncommon one which the Legislature did not 
deem necessary to address specifically in Section 214; or if applicable code provisions did permit other 
qualifying organizations to be shareholders of qualifying organizations and if such was a common 
occurrence, the Legislature did not deem it necessary to differentiate between qualifying organizations 
and qualifying organizations having other qualifying organizations as shareholders for purposes of 
Section 214. 

Whatever the reason for the specific language of subsections (2) and (6) which, as indicated 
above, has remained unchanged since their enactment, constitutional provisions and case law amply 
support the proposition that no part of the net earnings of a qualifying organization may inure to the 
benefit of any private shareholder or individual: 

1. Former Article XIII, Section lc of the California Constitution, adopted November 7, 1944, 
and providing, in part, that: 
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“. . . the Legislature may exempt from taxation all or any portion of 
property used exclusively for religious, hospital, or charitable 
purposes.. . . and no part of the net earnings of which inures to the benefit 
of any private shareholder or individual.. .” -I 

2. “No part of the net earnings of which inures to the benefit of any private shareholder or 
individual” (193 5 California Unemployment Act) had been narrowly construed by the 
District court of appeal only one year earlier in La Societe Francaise v. California 
Emnlovment Commission or dividends could be distributed, but also that net earnings 
arising from hospital services, and services to “nonmembers” at rates in excess of those 
generally charged members could not inure to the benefit of the members in augmented 
service and privileges which would not otherwise be available to them. 

3. Article XIII, Section 4 (b) of the California Constitution, adopted November 5, 1974, and 
continuing to provide, in part, that: 

“(a) The Legislature may exempt from property taxation in whole or in part: 

* * * 

“(b) Property used exclusively for religious, hospital, or charitable 
purposes.. . and (3) no part of whose net earnings inures to the benefit of any 
private shareholder or individual.” I, 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 
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