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Honorable Dick Frank 
San Luis Obispo County Assessor 
County Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, CA 93408-2070 

Attn: 

Re:  Church Welfare Exemption Claim 
Assessor’s Parcel Number 

Dear Ms. : 

I have been asked to respond to a letter from you dated April 8, 1999, in which you 
requested a written response to a series of questions and sub-questions relating to 
Church (UCC) and the property tax welfare exemption. Since Pete Gaffney of the Property Tax 
Department has discussed the questions with of your office, rather than attempt to again 
respond to them, I have set forth general principles relating to the “owned and operated,” 
“exclusive use” and “actual operation” requirements as they apply to the types of organizations and 
activities at issue. In addition, I will refer you to specific portions of the recently updated 
Assessor’s Handbook Section 267, Chapter 3 on Use of Property (pp. 21-28), and Chapter 4 on 
Fundraising (pp. 39 – 54). 

According to your letter, UCC has been qualified as an organization eligible for the 
welfare exemption, and church property is used by a number of outside organizations for meetings, 
presentations and fundraising events throughout the year.1  With no information regarding the 
design of the facility, we are assuming that the activities of the outside organizations do not 
interfere with the primary religious activities of the church. 

Before getting into an analysis of the types of organizations and activities at issue, we need 
to note a problem with the information you sent. You have listed the organizations according to 
whether they meet the requirements of Revenue and Taxation Code section 214(a)(3)(D), the 
provision relating to “meetings” by outside organizations. Because a number of the events appear 
to be fundraisers, compliance with the more stringent section 214(a)(3)(A) is necessary for those 
organizations and activities/events. Moreover, although your materials did not specify whether or 
not each activity or event was a UCC activity or event, we note that uses of church property by 
nonqualifying organizations as part of or in conjunction with UCC activities or events are not 
nonqualifying uses, as long as they are incidental to qualifying church use and do not result in 

1 We will not address the operation of the bookstore as Mr. Gaffney informs us that the exemption was denied on 
that portion of the property. 
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private inurement or competition with commercial enterprises. (See YMCA v. County of Los 
Angeles (1950) 35 Cal.2d 760; Fellowship of Humanity v. County of Alameda (1957) 153 
Cal.App.2d 673, 699; Peninsula Covenant Church v. County of San Mateo (1979) 94 
Cal.App.3d 382.) On the other hand, uses of church property by non-qualifying organizations for 
non-UCC activities or events results in the property or portions thereof being ineligible for the 
exemption. 

We recommend the following analytic approach to properties owned by an exempt 
organization at which multiple activities and events are conducted by outside organizations: 

Owned and Operated –If an outside organization makes use of exempt property 
on a frequent and regular basis, it is an operator of the property, and is required to 
file its own exemption claim and to meet all the requirements for exemption in 
order for the property to remain exempt. (See AH 267, pp. 11-13) An exception 
is that if the use is a “meeting” no more than once per week and the organization 
qualifies under section 214(a)(3)(D), that use is excluded from consideration. 

Occasional activities and events by others that do not constitute “operation” of the 
property should be analyzed for incidental use, or under the fundraising or 
meeting provisions of section 214. 

Incidental Use – To retain exemption based on “incidental use”, such UCC 
incidental use must be directly connected with, essential to, and in furtherance of 
the primary use, except that an occasional use not within an organization’s exempt 
purposes and activities is not disqualifying. 

Occasional uses by others that do not constitute “operation” of the property must 
still be qualifying uses, and the organizations using the property must be qualifying 
organizations meeting all the requirements for the exemption in order for the 
property to remain exempt. 

Fundraising Activity – Such activity “occasionally” conducted by qualified 
organizations meeting all the requirements of section 214(a) and having an Internal 
Revenue Code section 501(c)(3) income tax exemption letter will not interfere 
with the availability of the exemption. (Rev. & Tax. Code section 214(a)(3)(A)). 

Meetings – Meetings no more frequent than one per week held by organizations 
meeting the requirements of section 214(a)(1)-(5) and having an Internal Revenue 
Code section 501(c)(3) or 501(c)(4) income tax exemption letter or a Revenue 
and Taxation Code section 23701d, 23701f, or 23701w income tax exemption 
letter will not interfere with the availability of the exemption. (Rev. & Tax. Code 
section 214(a)(3)(D)). 

ANALYSIS OF SPECIFIC ACTIVIITES BY OUTSIDE ORGANIZATIONS 

Owned and Operated 

https://Cal.App.3d
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As noted above, if an outside organization makes use of exempt property on a 
frequent and regular basis, it is an operator of the property, and is required to file 
its own exemption claim and to meet all the requirements for exemption in order 
for the property to remain exempt. (See AH 267, pp. 11-13). An exception is that 
if the use is a “meeting” no more than once per week and the organization qualifies 
under section 214(a)(3)(D), that use is excluded from consideration. 

According to Pete Gaffney, the only organization which has filed and qualified as 
an operator of the UCC property or a portion thereof is a child development center 
which is not mentioned in your letter. If there are other outside organizations using 
the property on a regular basis,2 they would also have to file and qualify as 
operators of the property they use in order for the said property to remain exempt. 
Use of the property on a regular basis by nonqualifying organizations or 
nonqualifying uses of the property on a regular basis by qualifying organizations 
would result in the property or portions thereof being ineligible for the exemption. 

For example, if UCC was providing the Russian language classes as part of its 
program or activities, UCC would be the owner-operator, and use of the portion of 
the property for the classes could be a qualifying use as long as it did not result in 
private inurement or competition with commercial enterprises. If another 
organization were providing the classes, it might or might not be regarded as an 
operator of the property, since the property was being used on a regular basis for 
only 2 months rather than for twelve months. In any event, the organization and its 
activities would have to be qualifying for the property to remain exempt. 
If the individual was providing the classes and was not functioning as an employee 
or agent of UCC or another qualifying organization, the availability of the 
exemption for the property would be impacted because the exemption applies to 
use by religious, hospital, and charitable funds, foundations, and corporations, not 
individuals. 

Assuming that there are no other users of the property on a regular basis, 
occasional users and uses of the property should be analyzed as to whether the 
organizations and uses qualify -- including incidental use, Section 214(a)(3)(A) 
fundraising use, and Section 214(a)(3)(D) meeting use. 

2  Except for section 214(a)(3)(D) meeting uses, hereinafter discussed. 
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Incidental Use 

The statutory term “exclusive use” (section 214(a)) has been interpreted by the 
courts to mean not only primary but also certain types of incidental use as well. 
To retain exemption based on “incidental use”, such UCC incidental use must be 
directly connected with, essential to, and in furtherance of the primary use” 
(Honeywell Information Systems, Inc. v. County of Sonoma (1974) 44 
Cal.App.3d 23, 28.)3 

Occasional presentations and programs that are incidental to UCC’s primary use 
will not disqualify UCC’s property as long as they are UCC activities or events 
and there has been no private inurement or commercial competition. Therefore, 
UCC itself or under contract with others can provide occasional UCC 
presentations and programs incidental to UCC’s primary use, as long as there is no 
private inurement or competition with commercial enterprises. (See YMCA v. 
County of Los Angeles (1950) 35 Cal.2d 760; Fellowship of Humanity v. County 
of Alameda (1957) 153 Cal.App.2d 673, 699; Peninsula Convenant Church v. 
County of San Mateo (1979) 94 Cal. App.3d 382). 

Occasional uses of UCC’s property by other organizations that do not constitute 
“operation” of the property must still be qualifying uses, and the organizations 
using the property must be qualifying organizations meeting all the requirements 
for the exemption in order for the property to remain exempt. Thus, a nonprofit 
charitable organization’s use of UCC’s property or a portion thereof would not 
impact upon the exemption if the user organization meets all of the requirements 
for the exemption and its use or uses of the property are qualifying uses. 

For example, the following events, if sponsored by UCC or a qualifying outside 
organization, could be considered qualified “incidental use,” and those with the asterisks 
could also qualify as permissible “meetings” under section 214(a)(3)(D) (see below): 

 Xmas Food Baskets 

 Divorce Support Network series* 

Women for Sobriety meetings* 

Vocal Arts Ensemble Choir Workshop 

CODA co-dependency treatment program series* 

 Peace presentation 

 Free Jazz Concert 

3 An exception is that occasional uses not within an organization’s exempt purposes and activities are not 
disqualifying. (Fellowship of Humanity v. County of Alameda (1957) 153 Cal.App.2d 673, 699. 
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Fundraising 

Although concerts and theatrical performances can be incidental to exempt purposes, the 
courts have determined that fundraising events that are not themselves exempt purposes or uses are 
not incidental solely because they raise funds for use for exempt purposes. (Cedars of Lebanon 
Hospital v. Los Angeles County (1950) 35 Cal. 2d 729) However, the legislature has added a 
special provision in section 214(a)(3)(A), allowing exempt property to be used for fundraising in 
circumstances that meet all of the following restrictions: 

1.  when fundraising activity is conducted by “qualified” 
organizations, namely organizations meeting all the requirements 
of section 214(a) and having a 501(c)(3) tax letter from the 
I.R.S. 

2.  for “occasional,” namely “irregular and intermittent,” use; and 

3.  when proceeds are used to further the qualified organization’s 
exempt activities. (See AH 267, pp. 39-50.) 

In addition, the fundraising activities must not generate unrelated business taxable income 
(UBIT). (See AH 267, pp. 50-54.) 

Occasional fundraising concerts and musicals, which are sponsored by UCC and/or 
another 501(c)(3) organization, will not disqualify the church property or portion of the property 
so used as long as all proceeds go to exempt activities of UCC or the other qualified organization. 

For example, the following events appear to qualify as fundraisers under section 
214(a)(3)(A) if the sponsoring or co-sponsoring organizations have met all the requirements of 
section 214(a) and filed their 501(c)(3) tax letters (and tax returns, if necessary) with the assessor, 
as required by section 214(a)(3)(C): 

·  Chamber Orchestra concert 

·  The Sounds of Broadway Concert 

·  Gypsy Musical 

Other events appear to have been events of non-qualifying organizations, for example, 
Love-Jean Production MLK Cultural Event; Chris Williamson & Tret Fure Concert; Human, 
Human Concert; Greg Brown Concert; and Robert Earl Keene Concert. Uses by nonqualifying 
organizations are disqualifying uses, both because the organizations are not qualifying 
organizations and because, on a case by case basis, the organization’s use of the property or 
portion thereof may not be a qualifying use. 

Several of your questions relate to an apparent confusion between fundraising and charging 
rent to outside organizations and individuals to use the space. (Questions #4, 5, 6, and 8.) The 
statute permits “fundraising activities,” which does not include the passive function of renting 
property. Although a qualifying organization is free to charge rent to qualifying organizations that 
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make qualifying uses of exempt property, and although that charge can even exceed operating 
expenses without interfering with the availability of the exemption, the organization is not 
permitted to engage in intentionally profit-making activity of a commercial nature. (See Christ the 
Good Shepherd Lutheran Church of San Jose v. Mathiesen (1978) 81 Cal.App.3d 355, 365; 
Santa Catalina Island Conservancy v. County of Los Angeles (1981) 126 Cal.App.3d 221.). 
Renting the property to non-qualifying organizations, however, would preclude exemption of the 
property or portion of the property rented, regardless of whether the non-qualifying organization’s 
uses were qualifying or nonqualifying and/or whether the rent proceeds were used for UCC’s 
exempt purposes. 

Meetings 

In section 214(a)(3)(D) the legislature created another exception to the exclusive use 
requirement by allowing qualified organizations to hold weekly meetings on exempt property 
without jeopardizing the owner’s exemption on the property. To qualify to hold weekly meetings, 
an organization can be tax exempt under either Internal Revenue Code section 501(c)(3) or 
501(c)(4) or Revenue and Taxation Code section 23701d, 23701f or 23701w and need meet the 
organizational requirements only of section 214(a)(1) through (5). 

The events listed as “meetings” in all three sections would all appear to qualify under 
section 214(a)(3)(D), with the exception of Overcenter for Holistic Healing, whose single 
meeting, if it were a UCC presentation with no private inurement or competition with commercial 
enterprises, may very well be “incidental” to the UCC’s primary use or, at the very most “de 
minimus.” (Fellowship of Humanity v. County of Alameda (1957) 153 Cal.App. 2d 673, 699.) 

I hope this letter has been of some help to you. If you would like to discuss the issues 
further, you are welcome to call me at (916) 327-2455. 

Sincerely, 

/s/ Susan Scott 

Susan Scott 
Tax Counsel 

SAS:jd 
property/precdent/welexact/1999/04sas 

cc: Mr. Larry Augusta 
Mr. Richard Johnson, MIC:63 
Mr. David Gau, MIC:64 
Mr. Peter Gaffney, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
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