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Assignment No.:  13-052 

Dear Mr. : 

This is in response to your inquiry as to whether a nonqualifying owner of real property 
can meet the ownership requirement of Revenue and Taxation Code section 214,1 the property 
tax welfare exemption, by creating and using a "synthetic lease"2.  As hereinafter explained, the 
answer is no.  Constitutional and statutory provisions pertaining to exemption of real properties 
from property taxation under the welfare exemption require, among other things, fee ownership 
of property by a qualifying religious, hospital, or charitable community chest, fund, foundation, 
trust, limited liability company or corporation; and recordation of the owner's interest in the real 
property on the lien date in the office of the recorder of the county in which the real property is 
located.  Property owned by a nonqualifying owner cannot meet these and other ownership and 
use requirements for the welfare exemption. 

Facts 

In your letter, you state the following: 

One of my exempt clients, a hospital, created a for[-]profit subsidiary to purchase 
a medical office building.  The title, being held in the name of the for[-]profit 
company, precludes the hospital from receiving the property tax [welfare] 
exemption.  At the time of purchase the hospital used very little of the space.  By 
the end of this year it will be the sole tenant. 

It appears that the use of a synthetic lease can provide the mechanism to achieve 
exempt status.  To that end we have followed annotation 220.0354 in constructing 
the enclosed lease.  We have followed the language of the lease as discussed. 

We would appreciate a review and the opinion of the Board of Equalization as to 
the true tax owner of the property. 

1 All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise specified. 
2 We understand "synthetic lease" as you use the term to be a financing structure whereby a company reports an 
asset as a lease for financial accounting purposes, but as owned for income tax purposes. 

BETTY T. YEE 
First District, San Francisco 

SEN. GEORGE RUNNER (RET.) 
Second District, Lancaster 

MICHELLE STEEL 
Third District, Orange County 

JEROME E. HORTON 
Fourth District, Los Angeles 

JOHN CHIANG 
State Controller 
_______ 

CYNTHIA BRIDGES 
Executive Director

www.boe.ca.gov


Mr. - 2 - May 30, 2013 

Law & Analysis 

The welfare exemption follows from article XIII, section 4, subdivision (b) of the 
California Constitution which states: 

The Legislature may exempt from property taxation in whole or in part: [¶ … ¶] 

Property used exclusively for religious, hospital, or charitable purposes and 
owned or held in trust by corporations or other entities (1) that are organized and 
operating for those purposes, (2) that are nonprofit, and (3) no part of whose net 
earnings inures to the benefit of any private shareholder or individual. 

Thereafter, the Legislature enacted section 214 et seq. to implement the Constitutional 
provision.  Section 214, subdivision (a) provides for exemption for property used as specified 
and owned and operated by community chests, funds, foundations, limited liability companies, or 
corporations organized and operated for specified purposes, if all the requirements of section 214 
and related sections are met. 

You cite Property Tax Annotation No. 220.0354, which states, in relevant part: 

Leases.  A financing lease is a type of purchase agreement whereby the seller 
(vendor) accepts periodic payments for the purchase price while retaining title to 
the property for security purposes.  Possession of the property transfers to the 
lessee without full legal title until payment of the purchase price or on a 
predetermined date.  The true owner of the property subject to a financing lease is 
considered to be the lessee, even though legal title to the property remains in the 
lessor for purposes of security, if at the time of entering into the agreement: (1) 
the parties have a fixed intention to buy and sell; and (2) the entire obligation to 
pay arises, payments being on a deferred basis; or (3) the lessee is under an 
economic compulsion to exercise the purchase option. 

It appears that you cite this Annotation for the proposition that your client, a Hospital, 
should be considered the owner of the property even though it is a lessee of the property.  We 
first note that this annotation pertains to change in ownership under Proposition 13, governed by 
California Constitution article XIII A, sections 60 et seq., and Property Tax Rules 460 et seq. and 
is not applicable to ownership for exemption purposes, which is governed by California 
Constitution article XIII.  (See Property Tax Annotation No. 880.0128 and the December 27, 
1984, memorandum upon which it is based, copies enclosed.) 

From the adoption of Article XIII, section 4, subdivision (b) and the enactment of 
sections 214 et seq., fee ownership of real property by a qualifying religious, hospital, or 
charitable organization has been required.  As title to the real property in this instance is held by 
the for-profit organization, and is leased by the for-profit organization to the hospital, fee 
ownership of the property for exemption purposes is in the for-profit organization and, thus, the 
property is not eligible for exemption.  This is because the owner, as a for-profit organization, is 
not eligible for an Organizational Clearance Certificate3, a prerequisite to claiming and receiving 
the welfare exemption. 

3
 

 Rev. & Tax. Code, § 254.6. 
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A further basis for ineligibility of the real property for the welfare exemption is that the 
exemption requires both ownership and use; that is, for property to be granted the welfare 
exemption, an organization which meets all the requirements for exemption must own the 
property, and the property must be used for qualifying purposes.  If another organization also 
uses the property, both it and the owner must meet all the requirements for exemption.  In this 
regard, page 14 of Assessor's Handbook Section 267, Welfare Church and Religious Exemptions 
(AH 267) (October 2004), provides, in pertinent part: 

The property will not be exempt unless the owner and the operator meet the 
specific requirements of section 214.  An operator is a user of the property on a 
regular basis, with or without a lease agreement.  Typically, the owner and 
operator are one and the same and the filing of one claim for exemption will 
suffice.  However, it is not necessary that the owner and the operator of the 
property be the same legal entity.[4]  If property is owned by one exempt 
organization and operated by another exempt organization, each must qualify and 
file a claim for exemption.  [¶ …¶] 

Lease By Non-exempt Owner To Exempt Organizations 

If the operator is not an exempt organization, the portion of the owner's property 
used by the operator is not eligible for the exemption.  However, if the owner of 
the real property is not an exempt organization, the operator may still receive the 
exemption as to personal property and improvements it owns if the operator and 
the property meet the requirements of section 214.  Property leased from an owner 
which is not an exempt organization cannot qualify under the welfare exemption, 
but may qualify for another exemption which depends solely upon use of the 
property, e.g., free libraries, museums, public schools, churches and colleges. 

Thus, the statute, court cases, and the Handbook contemplate that only property owned 
and operated solely by exempt organizations will be eligible for the exemption.  For this reason 
also, ownership of the real property being owned by a for-profit organization precludes the 
property's eligibility for the welfare exemption. 

Finally, we also note that another basis for ineligibility of the real property for the welfare 
exemption because of ownership of the property in a for-profit organization is the recordation 
requirement of section 261, subdivision (a), which states the following: 

Except as otherwise provided in subdivisions (b) and (c), as a prerequisite to the 
allowance of either the veterans' or welfare exemption with respect to taxes on 
real property, the interest of the claimant in the property must be of record on the 
lien date in the office of the recorder of the county in which the property is 
located.  Failure of the claimant to establish the fact of such recordation to the 
assessor constitutes a waiver of the exemption. 

AH 267 discusses ownership and section 261 at page 13 thusly: 

4 "Section 214 (a) as construed by Christ The Good Shepherd Lutheran Church v. Mathiesen, (1978) 81 Cal.App.3d 
355." 
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Section 214 requires that to be eligible for the welfare exemption, both the owner 
and the user of a property must meet specific requirements.  The first step in 
determining welfare exemption eligibility is to determine if the organization itself 
qualifies.  In brief, an organization must meet the following requirements:  [¶ …¶] 

• The property owner must be the owner of record on the lien date.

If the organization owning and operating the property does not qualify for 
exemption, its property does not qualify, even if it is used for exempt purposes. 

Furthermore, AH 267, page 16 states the following regarding the recordation requirement: 

A qualified exempt organization claiming exemption for its real property must 
have recorded its ownership interest on the lien date in the recorder's office of the 
county in which the real property is located.[5] 

• Failure of the claimant to establish the fact of such recordation constitutes
a waiver of the exemption.

Accordingly, the ownership interest in real property of a qualified exempt claimant for 
the welfare exemption must be recorded in the name of the claimant on the lien date in the office 
of the county recorder in which the real property is located, and failure to establish the fact of 
such recordation constitutes a waiver of the exemption.  For this reason also, ownership of the 
real property being in a for-profit organization precludes the property's eligibility for the welfare 
exemption. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein.  Therefore, they 
are not binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ J. K. McManigal, Jr. 

J.K. McManigal, Jr. 
Senior Tax Counsel 
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5 "Section 261(a)." 


