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880.0072  Co-ownership.  Real property transferred by will to a welfare organization and 
     a college as joint owners is not eligible for the welfare exemption or the college 
      exemption.  Both of these exemptions are exclusive use exemptions; ownership 
      alone is not sufficient.  While the welfare exemption does require ownership, it  

 also requires use for exempt purposes and activities and may not be applied in a 
 manner that would result in enlarging the college exemption. C 10/29/86. 
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(916) 323-7715 

October 29, 1986 

Dear, 

This is in response to your October 14, 1986, letter to Mr. Richard H. Ochsner wherein you 
inquired concerning the availability  of the college exemption and welfare exemption form 
property taxation under the following circumstances: 

The decedent died in Monterey County on July 8, 1981 leaving a will and an 
estate that included a parcel of improved real estate in San Francisco County.  
Unfortunately, her executor failed to notify the San Francisco County Assessor of 
the change in ownership thereof because of her death.  The terms of the will made 
specific bequests of money to names individuals and gave the residue of the estate 
to Mills College in Alameda County and to the Monterey County Society of the 
Prevention of Cruelty to Animals in equal 50 percent shares.  The executor 
conducted a public sale and sold the San Francisco real estate in August of 1983, 
and the purchaser recorded his deed I September of 1983.  The recordation of that 
deed in September of 1983.  The  recordation of that deed was the first notice 
to the San Francisco County Assessor that the property had changed ownership. 

Assessments were made against the decedent’s estate for the years 1982 and 1983 
and on the unsecured roll for 1984, but by the time the assessments were 
transferred to the Tax Collector and the taxes billed, the estate had been closed.  
The San Francisco County Assessor then corrected the roll to name Mills College 
and Monterey County Society for the Prevention of Cruelty to Animals, the 
beneficiaries under the will, as the assessee, and the Tax Collector billed them for 
the taxes. 

Per your letter, Mills College contends that it is entitled to the college exemption 
(Revenue and Taxation Code section 203) and Monterey County SPCA contends that it is 
entitled to the welfare exemption (Revenue and Taxation Code section 214).  They assert 
that at the instant of the decedent’s death, her interest in the property devolved to them 
tax-exempt entities, subject only to temporary possession by the executor for purposes of 
administration.  Therefore, no tax is due by virtue of the aforementioned exemption 
statutes 

We agree that upon the decedent’s death in 1981, her interest in the property passed to 
Mills College and to Monterey County SPCA at the time for change in ownership 
purposes.  See Property Tax Rule No. 462 (n) (3), copy enclosed.  We do not agree that 
the taxes billed to Mills College and to Monterey County SPCA are not owing merely 
because of Section 203 and Section 214, however. 
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Article XIII, Section 3 (e) of the California Constitution, the “college exemption,” 
provides that property used exclusively for educational purposes by a nonprofit 
institution of higher education is exempt from property taxation.  Section 203 provides 
that the college exemption is as specified in Article XIII, Section 3 (e) and defines 
educational institution of collegiate grade.” 

Article XIII, Section 4 (b) thereof, the “welfare exemption,” provides that the Legislature 
may exempt from property taxation property used exclusively for religious, hospital, or 
charitable purposes and owned or held in trust by corporations or other entities that are 
organized and operated for those purposes, etc.  This the Legislature has done by enacting 
Revenue and Taxation Code sections 214 and following, which sections except only 
property used exclusively for religious, hospital, scientific or charitable purposes. 

As can be seen, both the college exemption (totally) and the welfare exemption (in part) 
are use exemptions; that is, for property to be eligible for the college exemption it must 
be used exclusively for educational purposes by a nonprofit institution of higher 
education, and for property to be eligible for the welfare exemption it must be used 
exclusively for religious, hospital, scientific or charitable purposes.  Thus, property 
merely owned by a college, by a charitable corporation, or by a college and a charitable 
corporation is not exempt from property taxation. 

Accordingly, unless the property was actually used by Mills College and or another 
college exclusively for educational purposes of collegiate grade for the years 1982 and/or 
1983, the property was not eligible for the college exemption,  If the property were 
actually used by Mills College and, or another college exclusively for educational 
purposes of collegiate grade, that portion of the property so used or the entire property, if 
so used, could be eligible for the college exemption for the corresponding year or years 
since only exclusive use, not such use and ownership of property, is required for that 
exemption.  Of course, a claim or claims for the college exemption would have to be filed 
in San Francisco county, and all the requirements for exemption would have to be met for 
the exemption to be granted to the property. 

If the property were used by both Mills College and/or another college and by Monterey 
County SPCA jointly for the years 1982 and/or 1983, the property was not eligible for the 
college exemption of for the welfare exemption.  This is because use of the property by 
Monterey County SPCA would preclude exclusive use of the property for educational 
purposes of collegiate grade, as Section 203 requires, and because use of the property by 
Mills College and/or another college would preclude exclusive use of the property for 
religious, hospital, scientific, or charitable purposes, as Section 214 requires. 

If the property were used only by Monterey County SPCA for the years 1982 and/or 
1983, the property was still not eligible for the welfare exemption.  This is because the 
welfare exemption is both an ownership and a use exemption that is, in addition to 
requiring that property be used exclusively for religious, hospital, scientific or charitable 
purposes.  Article XIII, Section 4 (b)  and Section 214, require that property be owned 
and operated by organizations organized and operated for religious, hospital, scientific or 
charitable purposes,  A college is typically organized and operated for educational 
purposes of collegiate grade, not for religious, hospital, scientific or charitable purposes.  
Additionally, Section 214 specifically states that the section shall not be construed to  
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enlarge the college exemption.  Such would be the result, however, were a nonprofit  
institution of higher education, allowing other organizations which were not colleges to 
use its property such that its property was not eligible for the college exemption, to have 
its to have its property considered eligible for the welfare exemption.  Thus, for this 
reason also, when owned by Mills College and by Monterey County SPCA, the property 
was not eligible for the welfare exemption. 

Very truly yours, 

James K McManigal, Jr. 
Tax Counsel 

JKM/rz 
Enclosure 
cc:   Mr. Richard H. Ochsner 
bc:   Mr. Gordon P. Adelman 
        Mr. Robert Gustafson 
        Mr. Verne Walton 
        Mr. William L. Grommet 
        Legal 
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