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Subject: Request For Opinion:  R   C  

This is in response to the letter of February 11, 1994 from  
Mr. C   requesting our opinion concerning the property 
tax consequences of the following facts and transactions described 
in his letter and set forth below. 

Grand Central Square consists of several historic buildings in the 
middle of the historic core of downtown Los Angeles.  It is 
considered the critical or catalytic project for the 
rehabilitation of the historic core, and forms a link between the 
Reagan state office complex on its east and the Bunker Hill 
financial and corporate community to the west. 

Because of the historic and cultural importance of the several 
buildings involved, the importance of the project to the 
redevelopment of downtown Los Angeles, and recognizing the 
extraordinarily high costs of historic rehabilitation in general, 
the Los Angeles City Council adopted a specific measure for this 
project allowing the project to sell its excess development rights 
and to retain all proceeds from such sale(s) to be applied to the 
construction and rehabilitation work of the project.  The City 
Council expressly exempted the project from the more customary 
policy in an excess development transfer which requires payment 
of a portion of the sale proceeds to the Community Redevelopment 
Agency.  As noted, in exchange for this right, Grand Central must 
(1) apply all sale proceeds to the construction budget, and (2) 
deed away, in perpetuity, the density, or any claim to such density, 
transferred as part of the transaction. 

During the life of the project, Grand Central entered into three 
sales of excess density, pursuant to the City Council's 
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authorization, totaling some $10,000,000.  Two sales were to the 
Community Redevelopment Agency itself (they are holding this 
excess density for subsequent sale by them to private developers), 
and one sale was to a third party private developer for use on a 
project in downtown Los Angeles. 

Specifically, Mr. C   requested our opinion with respect to 
the following question:  If the buyer of excess density is assessed 
the full value of the purchase, then should the seller's remaining 
properties also be reduced in the same proportion that the value 
of their excess density bore to the fair market value of their land 
and improvements as a whole on the date ownership changed? 

It is Mr. C 's belief, based upon the holding in Mitsui Fudosan 
v. County of Los Angeles, (1990) 219 Cal.App.3d 525, that the sale 
of excess density, as in this case, is a transfer of a property 
right--from the donor or selling site to the donee or buyer 
site--and that the full value of the sale would be deducted from 
the donor property's tax assessment and added to the acquiring 
property. 

Since there is nothing in the facts presented which indicates 
otherwise, we will assume, for purposes of this opinion, that the 
excess density rights transferred here, as in Mitsui Fudosan, 
constitute a taxable real property interest the transfer of which 
is a "change in ownership" under Article XIII A of the California 
Constitution and Revenue and Taxation Code Section 60 et seq. 

 Law and Analysis 

Neither Article XIII A of the California Constitution nor the 
statutory provisions implementing it address the question of 
reducing the adjusted base year value (as defined by Rev. & Tax. 
Code §110.1) or the taxable value (as defined by Rev. & Tax. Code 
§51) of real property after a transfer of a portion of such 
property.  However, Title 18, California Code of Regulations 
(Property Tax Rules) section 461, subdivision (c) does address the 
issue as it relates to physical removal of property as follows: 

The prior year taxable value of real property, or portion 
thereof, physically removed from the site shall be 
deducted from the property's prior year taxable value, 
provided that such net value shall not be less than zero.  
The net value shall be appropriately adjusted to reflect 
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the percentage change in the cost of living and then 
compared to the current lien date full value to determine 
taxable value which shall be the lesser of the two 
values. 

More specifically, methods for reducing taxable value or adjusted 
base year value necessitated by physical removal of property are 
explained in Property Tax Rule 468 relating to oil and gas producing 
properties and Property Tax Rule 469 relating to mining properties.  
These rules require that the base year value of the mineral reserve 
be adjusted annually for depletion of the mineral resource.  The 
rules also specify methods for calculating these annual depletion 
adjustments. 

The basic principle underlying the foregoing property tax rules 
is that the taxable value of property should be reduced by the 
amount, and only the amount, of the taxable value attributed to 
the property physically removed from such property.  If no value 
is included in a base year value for a particular improvement, then 
no adjustment is required if the improvement is removed.  For 
example, if a farmer builds a barn on his property and the assessor, 
having no knowledge of the newly constructed barn, never adds the 
value of the barn to the base year value of the farmer's property 
so that it is, therefore, never assessed, the farmer would 
obviously not be entitled to a reduction in his base year value 
when the barn burns down.  Although there are no property tax rules 
nor court decisions other than Mitsui Fudosan which address the 
reduction in taxable value as a result of non-physical removal of 
property, simple logic requires that the same principle apply with 
respect to the removal of non-physical property. 

With respect to the Transferable Development Rights (TDRs) 
involved in Mitsui Fudosan, the Court of Appeal made the following 
statement at page 530:  "Similarly, as the assessor's counsel 
acknowledged at oral argument, the base year value of the sellers' 
remaining properties should be reduced in the same proportion that 
the value of their TDRs bore to the fair market value of their land 
and improvements as a whole on the date ownership changed." 

Inherent in the court's base year value reduction formula in Mitsui 
Fudosan is the notion that the TDRs were included in the base year 
value so that when they were sold it was proper to reduce the base 
year value to reflect the fact that the TDRs were no longer part 
of the property.  It isn't clear from the decision, however, 
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whether the court based its formula on a factual determination that 
the TDRs were, in fact, reflected in the base year value or whether 
it believed that the TDRs were reflected in the base year value 
as a matter of law.  It is our understanding that the formula 
enunciated had been considered and approved by the assessor and 
his counsel prior to the oral argument in the case and that the 
same formula continues to be the policy of the Los Angeles County 
Assessor's office in all such cases. This policy would suggest that 
the assessor considers TDRs to be reflected in the base year value 
as a matter of law and that in the assessor's view, the base year 
value reduction formula set forth in Mitsui Fudosan operates as 
a rule of law. 

In that event, it is likely that the assessor would apply that 
formula for purposes of base year value reduction in this case.  
Following that formula, if the market value of the excess density 
transferred in this case was, for example, ten percent of the market 
value of the seller's land and improvements as a whole on the date 
ownership changed, the base year value would be reduced by ten 
percent and not by the amount of the market value of the excess 
density as suggested in Mr. C  's memorandum.  Mr. C  
or the sellers may wish to discuss this matter with the Los Angeles 
County Assessor's office to confirm the method of base year value 
reduction that would be used in this case. 

With respect to the formula, however, we have reservations 
concerning its application if it is based on the assumption that 
TDRs are included in the base year value as a matter of law.  In 
our view, it is a question of fact whether or not TDRs are included 
in any given base year value.  For example, if the base year value 
is established at a time prior to the creation of or market 
recognition of TDRs so that there is no way that the base year value 
could possibly reflect TDRs as a factual matter, we don't believe 
application of the formula would be proper.  To do so, we believe, 
would violate the principle underlying the property tax rules 
mentioned above. 

We think it would follow, therefore, that if an assessor could 
establish, as a factual matter, that such rights were never 
included as part of the property for which a base year was 
established, the assessor could correctly argue that there should 
be no reduction in base year value upon the sale of such rights.  
The type of factual showing would probably have to be analogous 
to that made by the assessor in Tenneco West. Inc. v. County of 
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Kern (1987) 194 Cal.App.3d 596.  In that case, gas storage rights 
in parcels of real property were held properly valued as real 
property in 1978, when they were discovered, since that was the 
year in which they attained value due to the confluence of certain 
economic and technological factors.  Because the rights were 
undiscovered, and consequently had no value, prior to 1978, they 
were held to be not included in the 1975 base year value established 
pursuant to Proposition 13. 

We are not aware of any assessors who have taken that position with 
respect to property rights such as those involved here, however. 

Mr. C  mentioned that Grand Central Square consists of several 
historic buildings but did not mention whether those buildings were 
valued for property tax purposes as enforceably restricted 
historical property pursuant to Revenue and Taxation Code sections 
439-439.4.  If so, this case would be distinguishable from Mitsui 
Fudosan in that assessment as historical property is not subject 
to Proposition 13 (Rev. & Tax. Code §52, subd. (a)) and thus is 
not based on the base year value of the property.  Without further 
facts, we are unable to tell what effect, if any, the sale of excess 
density would have on the assessment of Grand Central Square as 
enforceably restricted historical property. 

The views expressed in this letter are, of course, only advisory 
in nature.  They are not binding upon the assessor of any county.  
As indicated above, Mr. C  may wish to consult the Los 
Angeles County Assessor in order to determine how the described 
property will be assessed. 

RHO:ba 
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