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Re: Application of Proposition 8 to Components of a Center 

Dear Mr. 

In your letter of February 16, 1995 you asked for our 
opinion regarding the proper interpretation of Board Rule 
324(b) in an appeal pending before the Los Angeles County 
Assessment Appeals Board wherein you seek Proposition 8 relief 
for a building completed in 1988 that now has a far higher base 
year value than its current fair market value due to an 
occupancy rate of 57% in 1994. 

The assessor contends that this building should not be 
subject to a separate appraisal because it is part of an 
appraisal unit with another adjacent building with which it 
interconnects and shares parking facilities. Both buildings 
are under common ownership but each is assigned a separate 
parcel number and the non-appealed building was constructed 
some thirteen years earlier. 

In pertinent part the second paragraph of Rule 324(b) 
states that the board shall, at the assessor's request, 
determine the market value of the entire appraisal unit 
whenever that is necessary to the determination of the market 
value of any portion thereof. So on the surface at least it 
would seem that the assessor is entitled to raise the question 
before the Board. However, it may be argued that the assessor 
can be estopped from so doing if, in fact, the current 
treatment of the properties on the roll does not reflect a 
single appraisal unit. Conversely it could be countered that 
the historical development of the roll belies the present 
economic relationship of the two buildings. 
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It appears to us that the central component of the issue 
depends on the third paragraph of Rule 324(b): 

An appraisal unit of property is a collection of 
assets that function together and that commonly sell 
as a unit or that are specifically designated as such 
by law. 

We have searched our files, both legal and assessment 
standards, and have found no more detailed definition than 
this; what we find are typical examples. In our view then, the 
definition presents a question of fact for the appeals board 
and should be approached as any other factual question. Since 
you have not mentioned any special legal proscriptions, we 
would suggest that you present to the appeals board all factual 
evidence that demonstrates how the buildings function separate 
and apart rather than together and, if discoverable, present 
comparable sales that demonstrate the unit function rather than 
comparable value. our conclusion therefore, is that it is 
within the purview of the assessment appeals board to decide 
whether or not an appraisal unit exists, and that the decision 
should be based on the facts presented by the applicant and the 
assessor without any specific legal constraint. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours,
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