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Opinion No. 81-405-Novembet 9, 1981 

SUBJECT: THE SUBDIVISION MAP ACT AS .IT RELATES TO TAX­
DEEDED PARCELS-The SubdiVision Mep Act dnd subdivision orch­
ncsnces enacted pursuant thereto do not apply to the tax collector's Sllle 
of d portion of a tax-qeeded P4rcel pursuant to Rev & TdX Code§ 3691. 
When the tax collector sells a portion of a tax-deeded pMCel at a tax sale. 
the purchaser is entitled to a certificate of compliance as to such pcrtion 
as provided in Gov Code§ 66499.35. A bc4rd of superv?SOrs in., gen­
eral law county has no legislative authority to require the t.ix collector to 
~ply with the 5ubchvision Map Act and the county subdivision crdi· 
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nance er,acteci pursuant th~relc in the lax sale5 of portions of a tax-deed­
ed parcel oy rr.eans ct a county crdmance ,mpc,smg such a duty or. the 
tax collector. 

Requested by: COUNTY COUNSEL. MENDOCINO COUNTY 

Opinion by: GEORGE DEUKMEJIAN. Attorney General 

Robert D. Milam, Deputy 

The Honorable John A. Drummond, County Counsel. County of Mendocino, has 
requested an opinion on the foliowing questions: 

l. Do the Subdivision Map Act and subdivision ordinances enacted pursuant 
there.a apply to the sale cf a portion of a tax-deeded parcel pursuant to Revenue and 
Taxation Code section 3691 er seq.? 

2. ls the purchaser of a portion of a tax-deeded parcel entitled to a certificate of 
compliance under Government Code section 66499.35? 

3. Can the county board of supervisors of a general Jaw county, by ordinance, re­
quire the county tax collector to comply with the state Subdivision Map Act and the 
county subdivision ordinance enaeted pursuant thereto? 

CONCLUSIONS 

1. The Subdivision Map Act and subdivision ordinances enacted pursuant thereto 
do not apply to the tax collector's sale of a portion of a tax-deeded parcel pursuant to 
Revenue anci Taxation Code section 3691. 

2. When the rax col!ect0r sells a portion of a tax-deeded parcel at a tax sale the 
purchaser is entitled to a certificate of compliance as to such portion as provided in Gov~ 
emment Code section 66499.35. 

3. A board of supervisors in a general law county has no· legislative authority to 
requi~e the tax collector to comply with the Subdivision Map Act ""d the county subdi­
vision ordinance enacted pursuant thereto in the tax sales of portions of a tax-deeded 
parcel by means of a county ordinance imposing such a duty on the tax collector. 

ANALYSIS 

In California every tax on real prorerty is a lien against the real property assessed. 
(Rev &. Tax. Code,§ 2187.) 1 When a property owner has defaulted in the payment of 
taxes, delinGuent penalties are imposed (§§ 2617, 2618, 2621) and if the delinquency 
persim the property is sold to the state by operation of law (§§ 126, 34 36). This begins 
the staturory time pericd in which payment of delinquent taxes must be made before 
title: passes to the state. At the end of a five year period, if the defaulting owner has nor 
redeemed his property by paying the delinquency (see§§ 4101, 4102) and after _statutory 

1 All umdenufied semon reierences are 10 the Revenue and Taxation Code. 
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notice(§§ 3361-3366), the property is deeded to the state(§§ 127,3511). The deed to the state 
conveys absolute title free of all encumbrances exce:pt for those specified in section 3520. 

Once the property is deeded to the state, it is classified for public use, for private 
ownership, or wasteland to be rehabilitated(§ 35410. Property classified for private ownership 
may be sold to the highest bidder and the county tax collector is designated as the officer to 
conduct the sale(§ 3691). In making the sale, the tax collector must notify the board of 
supervisors of a proposed sale(§ 3698) and upon receipt of the notice the board of supervisors 
shall either approve or disapprove of the proposed sale(§ 3699). After the approval of the board 
of supervisors and authorization in writing from the state controller(§ 3700), the tax collector 
publishes notice of sale(§ 3702) and proceeds to make the sale to the highest bidder(§ 3706). 
The property may be redeemed by the defaulting property owner until the first bid at a public 
auction(§ 3706), but even after the first bid the defaulting taxpayer may participate in the auction 
(§ 3691). 

Section 3691 provides: 

"The tax collector may sell for lawfol money of the United States or 
negotiable paper as the tax collector in his discretion may elect all or any portion 
of tax-deeded property without regard to the boundaries of the parcels in which it 
was deeded to the State, as provided in this chapter, unless by other provisions of 
law such tax-deeded property is not subject to sale. Any person, regardless of any 
prior or existing lien on, claim to or interest in such property, may purchase at said 
sale. 

"When a part of a tax-deeded parcel is sold the balance continues subject to 
redemption, if the right of redemption has not been terminated, and shall be 
separately valued for the purpose of redemption in the manner provided by 
Chapter 2, Part 7, Division 1 of this code, except that no application need be 
made." (Emphasis added.) 

The Subdivision Map Act (Gov. Code, § 66410 et seq.; hereafter "Map Act") requires 
that, before property is subdivided for sale, lease, or financing (Gov. Code, § 66424), a 
subdivision map must be prepared by the subdivider and be approved by the governing body of 
the city or county in which the land is located. The purposes of the legislation are to": (1) 
promote orderly community development, (2) insure proper improvement of the areas within the 
subdivision that are dedicated for public purposes by the subdivider, and (3) prevent fraud and 
exploitation by the subdivider. (Bright v. Board a/Supervisors (1977) 66 Cal. App. 3d 191, 
195-196; Pratt v. Adams (1964) 229 Cal. App. 2d 602, 606; 62 Ops. Cal. Atty. Gen. 136, 137 
(1979); 56 Ops. Cal. Atty. Gen. 496, 497 (1973).) 

Section 3691 authorizes the tax collector to sell "all or any part" of a tax-deeded parcel. 
However, section 3691 also imposes a limitation on the tax collector's power to sell when by" ... 
other provisions oflaw such tax-deeded property is not subject to sale." (Emphasis added.) It 
may be argued that the Map Act is such other provision oflaw that prevents the sale oftax­
deeded property. In construing the meaning of this lim-
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itat:on we apply the controlling rule of statutory co:isrruccion, char one is required to 

ascerrain the intent of che Legislature so as co effectuate the purpose of che law. ( Califor­

,ria Teachers ,'\sm. v. S.:n Dzego Comm:mity College Dist. ( 1981) 28 Cal. 3d 692, 698.) In 

order co determine chis intent, the courts cum first ro the words of the statute icself. 
(Moyer v. Workme,r·s Compmsatio,r Appeali Bd. (1973) 10 Cal. 3d 222. 230.) Ocher 

rules of construction wili nor be applicable when che language of a scacuce gives a clear 

indication of che legislative intent. ( Wallace v. Deparlmmt .of Motor VehicltJ ( 1970) 12 

Cal. App. 3d 3 56, 360.) Where che provisions of a scacuce are susceptible ro cwo or 

more reasonable imerprecacions, che interprecarion chat will harmonize rather chan con­

Rict with ocher provisions should be adopted. (People v. K1'h77 ( 1963) 216 Cal. App. 2d 

695. 698.) 

Section 3691. in essence, is a general legislative authorization for the cax col!ecror 

to sell tax-deeded property. It gives che rax colieccor discretion r~ sell rax-deeded proper­

ty and empowers rhe cax collecror to make such sales. The phrase "not subject co sale" 

referring to "such tax-deeded property," in our opinion, describes a limitation on the tax 

collectors power ro sell. We believe that the Legislacure intended char the phrase "ocher 

provisions of law" in this respect refer only to those provisions in which the Legisla­

ture h:1s expressly withheld the tax-deeded property from sale by the tax collector. 

For example. such a nexpress limitation appears in section H46, which provides 

th:tt tax-deeded property "which has been classified as waste land is 110/ rnbiect lo 

.1alr to private owners." ( Emphasis added.) The Map Act does not prohibit the sale 

cf property in the sense the Legislature intended in section 3691. We conclude that 
the Map A.;c is not one of the "other provisions oi law" referred to in section 3691. 

Governmental officials. such as the county tax collector, are neither expressly in­

cluded nor excluded from the provisions of the Map Act. 2 A subdivider covered by the 

Map Act is defined as any "person, firm, corporation. partnership, or association." (Gov. 

Code, § 66423.) The first question concerns the duty of the rax collector, in selling prop­

erty under .;ection 3691 ti uq., to comply with the provisions of the Map Act. 

We believe che answer to this question is provided by the case of Moms v. Recla­

matio,r Di1:rie1 Na. 108 (1941) 17 Cal. 2d 43. This case concerned a tract of land on 

which bonds had been issued for construction of a public project. The payment on the 

bond was in default and consequently the property was subject to sale by the county 
treasurer as trustee of the reclamation district. The treasurer split the property intc sever­

al parcels and reapportioned che assessment to the individual parcels in order to sell the 

propertv. One of rhe arguments raised was chat the splitting of the property was void 

because cht Map Act was noc complied with, even though a map was filed. The court 
held chat che section under consideration (Pol. Code, § 3640) did not require the filing 

of a subdivision map by any public agency or public officer "where such subdivision is 

auchonzed by law." (Id., at p. 53.) 

2 Another legislative sch~me applicable to subdivision of teal property and rhc ,~le of subdivided parcels 
is the Su!.xhv1Jed Lands Ace (B.u & Prof. Code. \ I 1000 tr 1,q. l. This acr 1s a<lrni~isrered by che State Real 
Esrare Commissioner who is requ11ed to issue a public report on subdivisions covered by the law. StatutcS 
19il0. chapter I H6, added semon I 1010,6 10 rile Business and Professions Code ru expressly exclude public 
agencies from the coverage of chc Subdivided Lands A.et. · 
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le is de-.1.r char the duties of the county treasurer lS trnstee in rhe ,\fom1 c;;.se md che 
tax collector (for the purposes of tax-deeded property) are virtually identical. As che 
courr described rhe trusree·s duties: 

.. The ducy of che trusree is co sell rhe lands, if possible. If che parcel is so 
large chac ir cannoc be sold, iris imperative that it be cue up in smaller p.ircels 
char are readily saleable ... (Morris v. Redamation Di1trict N1J. JOB. !upra. 17 
Cal. 2d ar p. 52.) 

In rhe /\forri.r case the law construed by rhe court defined a .. Subdivider" subject ro the 
Map Ace in much rhe same way char the srarure today does. Since the duties of rhe trus­
tee in rhe Moms case and tax collector in rhe question before us are virrually identical 

and because the definition of those subject co the Map Act was rhe same in Moms as it is 
today, we are constrained co follow the holding of rhe California Supreme Court in the 
Moms case and conclude that the counry rax collector is not bound by the Subdivision 

Map Acr when selling rax-deeded property. 

This same conclusion applies to rhe counry land division ordinance which '11,as 

adopted pursuant to the Map Act. In implementing che Map A-::r a local agency inay nor 
provide for conditions which conflict with the Map Act. (Kel/Jer v. City of Upland ( 195 7) 
15 5 Cal. App. 2d 631. 63 7, disapproved on another point in· The Pin11 v. City of Santa 
Monira ( 1981) 29 Cal. 3d 656, 664.) Since under the Map Act the'deF.nirion of "subdi­
vider" does not include rhe counry tax collecror, the counry ordinance enacted pursuant 
co rhe Map Act cannot encompass the rax collector. 

The second question is whether the buyer of a portion of a tax-deeded parcel is 
c-nritled to a certificate of compliance under section 66499.35 of the Government Code. 
This section authorizes any owner or vendee of real property co request rhe local agency 
to make a determination whether the property complies with rhe Map Act and of local 
ordinances enacted pursuant thereto. If che determination is chat the properry complies 
with the Map Act a certificate of compliance must be issued. If the properry does not 
meet the requirements of the Map Act the local agency may impose conditions char 
would have been applicable co rhe division of properry ar rhe rime the applicant ac­

quired his interest rherein. We have already concluded rhar the rax sale of a portion of a 
tax-deeded parcel by the tax collector dOC!S not violate the Map Act or the county subdi­
vision ordinance. The division of the tax-deeded parcel into portions for purposes of rhe 
tax sale is nor governed by the Map Act or the subdivision ordinance, so no violation of 
theo subdivision laws results from such division. Thus the buyer of the portion of the tax· 
dc-c-dc-d parcel at the tax sale is entitled co rhe same kind of Government Code section 
66499 .. ,5 certificate for the portion purchased as Wl)u)d be issued for the whole tax· 
dtt<led pared.' 

The lase question is wherher rhe board of supervisors may enact an ordinance re­
t(uiring rhe councy tax collecror to comply with the ~rate Subdivision Map Act and the 

1The faa ,hat 1he tax colliector nttd nOf comply wirh the Map Act dors not insularr a buyer from 
compl)'1ng w11h ,onini: rcqu,remmts. requirements for a buildmg perm,t, or other la,.·ful rr11r,<iw11S on rhe 
u~ of rl-te land. 




