
STATE OF CALIFORNIA 

October 27, 1978 

TO COUNTY ASSESSORS: 

MISCELLANEOUS ITEMS 

Here is another in the series of letters concerning implementation of Article XIII A of the 
Constitution. The enclosed questions and answers deal with a variety of topics about which we have 
received numerous inquiries. 

Question 3 supersedes the information regarding Section 532.3 of the Revenue and Taxation Code 
contained in assessors' letter number 78/114. 

Please refer any inquiries or additional questions to John McCoy of this division. 

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 
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A. MISCELLANEOUS QUESTIONS & ANSWERS  

1. QUESTION: Upon the death of an owner, is the property subject to reappraisal when the  
deed is ultimately recorded in the heir's name? 

ANSWER: No. The date of death is established as the date for revaluation purposes. Title 
to property acquired under a will comes from the will itself and not from its 
admission to probate or from the decree distribution. 

 NOTE: Interspousal transfers and deaths which terminate joint tenancy  
interests are excluded from the reappraisal requirement and therefore 
not covered by the above question and answer.  

2. QUESTION: In the case of a newly constructed property, must I base my appraisal on the 
                     actual construction costs? 

ANSWER: No. The property should be reappraised at its market value as of its date of 
completion. Market value continues to be defied as the amount of cash or its 
equivalent which a property would bring if exposed for sale in the open 
market. The law does not provide for taxing property in proportion to its 
construction cost. The property should be appraised correlating data from any 
and all approaches to value. The land, of course, would be appraised as of its 
acquisition date; it would not be subject to revaluation upon completion of 
the newly constructed improvement(s).  

3. QUESTION: If I did not complete my review of 1975 base year values for the 1978 roll,  
how long do I have to complete the task? 

ANSWER: The Legislature indicated in both SB 154 and SB 2212 that "such reappraisals 
may be made at any time."   

4. QUESTION: Section 4843, which facilitates roll corrections, was added to the Revenue and  
Taxation Code with the passage of SB 1571. Does it cover corrections 
involving value judgments? 

ANSWER: This section allows the assessor to make corrections to the 1978-79 
assessment roll throughout the current fiscal year. Since there was already a 
correction section in existence which allowed for the correction of errors not 
involving appraisal judgment anytime within four years of the erroneous 
assessment, and in view of the legislators' knowledge that the assessors could 
not prepare Proposition 13 values for all their properties prior to August 21, 
it appears logical to conclude that this section was enacted  to enable them 
additional time to correct errors involving clerical mistakes as well as 
appraisal judgment. It is equally logical that the assessor is to treat these 
reassessments as corrections rather than escapes so that interest and penalties 
do not apply.   
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5. QUESTION: If I alter assessments under 4843, what are the appeal procedures available to  
the taxpayer? 

ANSWER: Section 4836 of the Revenue and Taxation Code requires that an assessee be 
notified of any correction to the assessment on his property and that an 
opportunity be provided to appeal the assessment. The statute does not 
mention deadlines for filing an application for equalization but only provides 
for hearing after five days' notice. Since the correction will result in an 
assessment made outside the normal period, the assessee should be notified 
that he has the 60-day appeal period provided by Section 1605. 




