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September 10, 1985 

Leqal Status of the Assessors' Handbook 

Dear 

In your letter of August 23, 1985, to 
you pose the following 

questions: 

1. What legal status do statements and opinions 
set forth in a volume of the Assessors' Handbook have? 

2. To what extent are Assessors, Boards of Equaliz~tion 
and Assessment Appeals Boards bound to follow suggestions 
or recommenoations set forth in a volume of the Assessors' 
Handbook? 

Briefly stated, it is your view that the handbook 
has no more value or force than the opinion of any other 
qualified member of the profession in regard to the first 
question. On the second, you contend that Boards are not 
bound in any way. to fol.low the suggestions or recommendations 
which may be set for.th in the handbook. 

Initially, it should be noted that the Assessors' 
Handbook series is one product of the Board's duties under 
Government Code Section 15606. Specifically, subsection (e) 
requires the Board to issue instructions to assessors designed 
to promote uniformity throughout the state in the assessment 
of property for purposes of taxation. The various handbooks 
in the series are produced by the staff and reviewed by several 
committees of the California Assessors Association. After 
appropriate notice and hearing wherein both assessors and 
taxpayers present their views, most of the handbooks are 
formally adopted by the Bpard in public session. By design· 
the handbooks provide specific advice in the various appraisal 
areas. They sup?lY the concrete appraisal exanples that 
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represent practical implementation of the Board issued Property 
Tax Rule5 (Title 18, Public Revenue, California Adminsitrativ~ 
Code). Despite the fact that the handbooks deal with s2ecifics, 
some in~tances can occur where the instructions are lacking 
or do not provide exact application. However, notwithstanding 
these exceptions it is our position that the handbooks shall 
be followed by assessors whenever they are clearly applicable 
to the appraisal situation. 

In Carlson v. Assessment Appeals Bd. I (May 1985) 
167 Cal.App.Jd 1004, the court of appeal had occasion t<) 
construe the legal status of AH 501, the General Appraisal 
Manual and at 1012 concluded that the handbooks contain regulations 
within the meaning of Government Code Section 15606. The 
court cited the holding of the C~llforn{a Supreme Court in 
Coca Cola Co. v. State Bd. of Equalization 25 Cal.2d 918 
at 921: 

Although not necessarily controlling, as 
where made without the authority of or 
repugnant to the provisions of a statute, 
the contemporaneous administrative con-

_struction of the enactment by those charged 
with its enforcement ·and interpretation is 
entitled to great weight and courts 
generally will not depart from such 
construction unless it is clearly erroneous 
or unauthorized. 

The Carlson Court then adopted the applicable provision of 
AH 501 in support of its holding~ 

In regard to your second question, the court also 
noted Government Code Section 15606(c) which directs the 
board to prescribe regulations governing local boards of 
equalization and assessors in performance of their duties. 
Based on this reliance and the ultimate holding of Carlson, 
~,a conclude that within the context of the above quoted statement 
of the supreme court, if the handbook clearly applies to 
the appraisal problem, then it must be followed by both the 
assessor and the appeals board because the courts will not 
depart from its provisions. 

These conclusions may seem somewhat general but 
thny are given in the same tenor as ·your request. The ~uoted 
provision clearly states the general rule as we see it. It also 
provid~s for the exceptions wherein the ~ssessors' Handbook 
should not ~e applied. 

Very truly yours, 

Tax Counsel 
~ .. •• , I. • •• .,- · •• • ., '"'" • - I. : 


