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 THE STATE BOARD OF EQUALIZATION has requested an opinion on the following 
questions:  

1. Is the State Board of Equalization required to disclose information concerning individual 
properties selected for appraisal in an assessment standards survey? 

2. Is the State Board of Equalization required to disclose parcel numbers of individual 
properties selected for appraisal in an assessment standards survey? 

CONCLUSIONS 

1. The State Board of Equalization is not required to disclose other than to an assessee
information consisting of appraisal data concerning individual properties selected for appraisal in 
an assessment standards survey.  

2. The State Board of Equalization is required to disclose parcel numbers of individual
properties selected for appraisal in an assessment standards survey unless it can demonstrate that 
on the facts of the particular case the public interest served by not identifying the parcels clearly 
outweighs the public interest served by disclosure.  

ANALYSIS 

The State Board of Equalization ("Board") is required to make surveys in each county to 
determine the adequacy of the practices and procedures utilized by the county assessor in the 
valuation of property for the purposes of taxation and in the performance of other duties. The 
survey must include a sampling of assessments from the local assessment rolls sufficient in size 
and dispersion to insure an adequate representation of the several classes of property throughout 
the county. (Gov. Code.§ 15640.)1 The inquiry now presented is whether the Board is required to 
disclose upon request by a member of the public information concerning individual properties 
selected for appraisal in connection with a survey, and whether such a requirement would 
include the disclosure of parcel numbers.  

1 Unidentified section references herein are to the Government Code 
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The Public Records Act (§§ 6250 - 6265; "Act") requires state and local agencies to make 
their "public records" (§ 6252, subd. (d)) available for public inspection (§ 6253) and for copying 
(§ 6256) unless a particular record is "exempt" from disclosure (§ 6254) or the agency 
demonstrates that "the public interest served by not making the record public clearly outweighs 
the public interest served by disclosure of the record" (§ 6255 ). (See. e.g…CBS. Inc. v. Block 
(1986) 43 Cal.3d 646: American Civil Liberties Union Foundation v Deukmejian (1982) 32 
Cal.3d 440: New York Times Co. v. Superior Court (1990) 218 Cal.App.3d 1579: 73 
Ops.Cal.Atty.Gen. 236 (1990).)  

Section 6253. subdivision (a), provides the basic disclosure requirement: 

"Public records are open to inspection at all times during the office hours of the 
state or local agency and every person has a right to inspect any public record. 
except as hereafter provided ... " 

Section 6255 states the grounds for withholding from disclosure:  

"The agency shall justify withholding any record by demonstrating that the record 
in question is exempt under express provisions of this chapter or that on the facts of 
the particular case the public interest served by not making the record public clearly 
outweighs the public interest served by disclosure of the record."  

In our view, the Board may justify withholding information consisting of appraisal data2 by 
demonstrating that such information is exempt from disclosure under the express provisions of 
the Act, but may not justify withholding parcel numbers unless it can demonstrate that on the 
facts of the particular case the public interest served by not identifying the parcels clearly 
outweighs the public interest served by disclosure.  

We understand the term "appraisal data" to include those factors, elements, and 
considerations relating to the cost and value of property for purposes of assessment.3 With 
respect to such information, section 6254, subdivision (k), expressly exempts from disclosure:  

"Records the disclosure of which is exempted or prohibited pursuant to provisions 
of federal or state law, including, but not limited to, provisions of the Evidence 
Code relating to privilege." 

 
2 We are not apprised as to the nature of the information in question other than "appraisal data," and therefore limit 
out opinion accordingly. 
3 For example, Revenue and Taxation Code section 401.5 provides: 

"The board shall issue to assessors data relating to the costs of property and such other information as in the 
judgment of the board will promote uniformity in appraisal practices and in assessed values throughout the 
State.  These data shall be adapted to local conditions and may be considered by the assessors together with 
other factors as required by law in the assessment of property for tax purposes."  
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This provision does not constitute an independent exemption: rather, it merely incorporates other 
prohibitions established by law. (CBS. Inc. v. Block. supra. 42 Cal. 3d at 656; San Gabriel 
Tribune v. Superior Court (1983) 143 Cal.App.3d 762, 775.) 

 The provisions of state law pertaining to the surveys in question include section 15641. 
providing as follows:  

"In order to verify the information furnished to the assessor of the county, the board 
shall audit the original books of account, wherever located, of any person owning, 
claiming, possessing or controlling property included in a survey conducted 
pursuant to this chapter when the property is of a type for which accounting records 
are useful sources of appraisal data.  

"No appraisal data relating to individual properties obtained for the purposes of any 
survey under this chapter shall be made public, and no state or local officer or 
employee thereof gaining knowledge thereof in any action taken under this chapter 
shall make any disclosure with respect thereto except as that may be required for 
the purposes of this chapter. Except as specifically provided herein, any appraisal 
data may be disclosed by the board to any assessor, or by the board or the assessor 
to the assessee of the property to which the data relate.  

"The board shall permit an assessee of property to inspect, at the appropriate office 
of the board, any information and records relating to an appraisal of his or her 
property, including "market data" as defined in Section 408. However, no 
information or records, other than "market data" which relate to the property or 
business affairs of a person other than the assessee shall be disclosed.  

"Nothing in this section shall be construed as preventing examination of such data 
by law enforcement agencies, grand juries, boards of supervisors, or their duly 
authorized agents, employees, or representatives conducting an investigation of an 
assessor's office pursuant to Section 25303, and other duly authorized legislative or 
administrative bodies of the state pursuant to their authorization to examine such 
data."  

 We are not concerned for purposes of this inquiry with the disclosure of information to the 
assessee of the property to which such information relates, or with disclosure for official 
purposes designated in the last paragraph of section 15641, or in section 408, subdivision (b), of 
the 
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