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From Robert R. Keeling 

Subject: Water Reservations 
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Vcluction Division 
Jo.;;,d of Ecualization 

This is in response to your memorandum dated October 
9, 1984 in which you ask if certain water rights owned by the 
City of Riverside, Riverside County, and located in San Bernardino 
County, are within the assessment jurisdiction of the Board; 
and if so, are they assessable under the provisions of California 
Constitution Article XIII, Section ll. 

The water reservations you speak of are subsurface 
water rights originally purchased about 1905 by the Riverside 
Trust Company, Limited, a corporation then organized and 
existing under the United Kingdom of Great Britain and Ireland. 
You tell us that subsequently the City of Riverside acquired 
these properties in 1974 from the Gage Canal Company, the 
successor to the Riverside Trust Company. At that time you 
say you enrolled all these land parcels which the County of 
San Bernardino had previously assessed using the factored 
values prescribed by Section 11, Article XIII of the California 
Constitution. 

California Constitution Article XIII, Section 19 
provides the Board of Equalization shall annually assess 
pipelines, flumes, canals, ditches, and acqueducts lying 
within two or more counties. The scope of property to be assessed 
under these provisions is reasonably defined in the Supreme 
Court case General Pioe Line Company of California v. State 
Board of Equalization, 5 Cal. 2d 253. As to pipelines, the 
property to be assessed is pumps, boilers, engines, etc., which 
are a part of the system and necessary to its operation. Likewise,
the scope of the property to be assessed under flumes, canals, 
ditches, and acqueducts would be all that syste.~ necessary to 
the operation of the flume, canal, ditches, acqueducts. In my 
view, a water right is no more necessary to the operation of a 
flume, canal, ditch, or acqueduct than is an oil field necessary 
to the operation of an oil pipeline. Therefore, the property of· 
a flume, canal, ditch, or acqueduct falling within the Board 
of Equalization assessment jurisdiction is restricted to that 
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physical. property necessary to the actual operation of the 
flume, canal, ditch, or acqueduct. Any subsurface water right 
does not appear to be essentially necessary to the operation of 
the flume, canal, ditch, or acqueduct and, therefore, does not 
fall within the Board of Equalization's assessment jurisdiction. 

I suggest you proceed to. return assessment jurisdiction 
of these water rights to the local assessor. Since the rights 
you speak of here are·- government-owned property outside its 
jurisdictional boundaries, then the property should be assessed 
according to the provisions of Article XIII, Section 11. 
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cc: Mr. J. J. Delaney 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Verne Walton 
Mr. Gene DuPaul 
Mr. Jerry Del Agostino 




