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Rom James M. Williams 

Subject: Historical Properties Subject to State Assessment 

In your memo of June 14, 1993 you requested our opinion on an 
inquiry from the San Diego Gas & Electric tax representative 
wherein he asked several questions on the application of the 
law to properties of historical significance. Initially he 
asked whether properties owned by a centrally assessed public 
utility would be eligible for a reduction in property taxes 
pursuant to the historical significance provisions. 

As you know tax modification in regard to real property must 
originate with the state constitution. In this instance 
Article XIII, Section 8 permits the Legislature to define 
property of historical significance, specify the manner of its 
enforceable restriction and provides, in part, ... 

it shall be valued for property tax purposes only on 
a basis that is consistent with its restrictions and 
uses. 

For present purpose it is clear that the constitution is silent 
as to any classification based on the assessor; therefore, we 
must presume that historical significance is applicable to both 
state and local assessment, unless the Legislature has enacted 
to the contrary. 

Government Code, section so2eo.1, provides the definition of 
"Qualified historical property" which essentially requires that 
the property is listed in an official government register of 
historical or architecturally significant sites, places, or 
landmarks. Sections 50280 and 50281 specify the conditions 
upon which a local government, legislative body and the owner 
of a qualified property may contract to a restrictive use of 
the property. The Legislature makes no distinction in this 
series of statutes between state or locally assessed property. 

Revenue and Taxation Code, section 439.2. mandates the 
appraisal methodology to be applied when valuing enforceably 
restricted historical. property. It does contain the phrase 
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"the county assessor shall not consider" which would indicate a 
view toward local assessment; however, again the statutes in 
this series express no clear prohibition against state assessed 
properties being eligible for consideration. 

In his memo of January 19, 1971 to Mr. L.J. Eastman, ACC Jim 
Delaney responded to a parallel question concerning the 
application of the restricted appraisal of open space lands to 
properties that are subject to state assessment. He stated: 

It is our opinion that the omission of any 
reference to state assessees in Section 423 and 
the other sections which relate to the appraisal 
of "open space" property was inadvertent. Un­
doubtedly the fact that public utilities own 
property which could be devoted to agricultural 
uses·was overlooked. If, however, .a state assessee 
owns property which is not used in its utility 
activity but is instead what you classify as non­
operative property and if that property otherwise 
qualifies for "open space" assessment, there is no 
legal prohibition against so assessing it. 

At this point it would be appropriate to address the question 
whether properties which are classified as non-operating would 
be eligible? In regard to "open space" the Delaney memo 
limited its conclusion to non-operating "since it is not part 
of the system which the board is required to value on a unit or 
state wide basis". (He did not consider operative property in 
that memo because no such property had, as of that time, been 
included in an agricultural preserve.) Subsequently, 
properties of historical significance have been included with 
open space lands in Section 8 of Article XIII of the state 
constitution and both are subject to similar enforceable 
restrictions provided by the Legislature in a very parallel 
manner. Likewise, if we apply the Delaney rationale of open 
space, we reach the same conclusion regarding non-operating 
historical property and we find no express statutory 
prohibition against such assessment by the Board in any of the 
Government Code provisions mentioned above. As a practical 
matter it also seems clear that the valuation division is fully 
capable of appraising non-operating properties consistent with 
the requirements of Revenue and Taxation Code, Section 439.2. 
It is our conclusion that if the appropriate local government 
is willing to enter into a contract for the restrictive use of 
such non-operating property per Government Code, Sections 50280 
and 50281, then it would be proper for your staff to assess the 
property in the corresponding restrictive manner. 
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San Diego Gas & Electric's more difficult question is "the 
mechanics of the calculation would seem to be complicated by 
the fact that all but one of our historic properties are part 
of the operating unit, therefore valuation is on a unitary 
basis". Obviously if these properties are validly unitary, 
then separate valuation pursuant to Section 439.2 is 
impossible. Recall Louis Bertane's hypothetical question on 
the value of the left hind leg of a horse prior to when it 
becomes horse meat. 20 UCLA LAW REVIEW 419, February 1973. On 
the other hand Section a, the constitutional provision, states: 
it shall be valued for property tax purposes only on a basis 
that is consistent with its restrictions and uses. If those 
properties ~re validly unitary, their contribution to the unit 
is directly proportional to their present use, so that they are 
already receiving an assessment based on their valuation in use 
pursuant to the constitutional limitations. 

At this time we would go no further than the original Delaney 
advice. The non-operating property is eligible for restrictive 
valuation provided that all statutory requirements can be met. 
The operating properties, however, present a physical self­
contradiction, i.e., a fully employed unitary use of a property 
cannot be simultaneously viewed as a restricted use. Moreover, 
since San Diego Gas & Electric is a party to the 1992 
settlement agreement, the formula spelled out in the agreement 
will control the assessment of the unitary property through 
1999. 

If this issue affects more than a few properties, we recommend 
that the Valuation Division consider proposing legislation 
which will clarify the application of the open-space and 
historical property valuation provisions to state-assessed 
property. 
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