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M em o r·a n d u m 

To: Mr. Ray Hirsig 
Chief, Valuation Division - MIC:61 

Cate: October 31, 199 6 

From: Kristine Cazadd 

;(.a_~ 
su~ect Merger of Pacific Enterprises and Enova Corporation 

Per your recent request, it appears that the merger of Pacific 
Enterprises and Enova Corporation resulting in the creation of 
a new parent company over both may be a change in control under 
Revenue and Taxation Code Section 64(c). However, since both 
corporations are public utilities and state assessed under 
Section 19, Art. XIII, the change in ownership provisions of 
Art. XIII A, (Proposition 13) are not applicable. The taxable 
value of the property of both corporations, as of the date of 
the merger, is determined by the State Board of Equalization 
without regard to Proposition 13 concepts. See also attached 
November 1, 1995 letter by Charles Knudsen to San Luis Obispo 
County Assessor on related issues. 
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November i, 1995 

Honorable Dick Frank 
·sanL!J!~ Obispo County Assessor 
County Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, CA 93408 

Attention: Ms. Barbara Edginton 
Supervising Property Transfer Technician 

Dear Ms. Edginton: 

This is in response to your letter ofJanuary 12, 1995, requesting our opinion regarding the proper 
assessment practices to follow for property that was once assessed by the Board but is now 
subject to local assessment. I apologize for the delay in responding; other matters requiring our 
attention have resulted in a backlog ofcorrespondence. 

In your letter you presented several scenarios and raised various questions after each scenario. 
After discussing your letter with both the Valuation Division and the Legal Division, here is our 
response to each question. 

SCENARIO#l 
A property is owned by Joe Smith, and it has been leased by the Southern California Gas 
Company for many years. The property is being assessed at $270,000 by the State. In November 
1992, Joe Smith sells the property to John Jones for $340,000. The lease to the Southern 
California Gas Company expires in November 1993, and they vacate the property. The State 
removes the property from its roll for the 1994-95 year. 

QUESTION A. 
Is it correct for our office to issue a supplemental assessment to John Jones for the 
November 1992 change in ownership after the base pointer value has been verified with 
the State? Or, would it be proper for our office to determine the base year value for 
tracking only, since the State is assessing the property, and the supplemental for the 
change in ownership is lost? 
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Answer: There can be no supplemental assessment due to the November 1992 change in 
ownership. Section 75.14 of the Revenue and Taxation Code (all statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated) reads, in peninent pan: 

"A supplemental assessment pursuant to this chapter shall not be 
made for any property not subject to the assessment limitations of 
Article XIII A of the California Constitution." 

At the time ofthe November 1992 change in ownership, the property was assessed under Section 
19 of Anicle XIII of the California Constitution (state assessment ofpublic utilities). It was not 
subject to the assessment limitations of Article XIII A and thus not subject to supplemental 
assessments. A new base year value should be determined for the property as of the date"ofthe 
change in ownership, and the lower of either the factored base year value or the Marth 1, 1994 
current market value enrolled for the 1994-95 fiscal year. -

OUESTIONB 
Ifour office determines that the base year value for the November 1992 change in 
ownership is $340,000, and the State is only assessing the property at $270,000, would it 
be proper to issue a bill to John Jones for the $70,000 difference for the 1993-94 year? 

Answer: No. Since the property is subject to assessment under Section 19 ofArticle XIII of the 
California Constitution, the value detennined by the State Board ofEqualization is the taxable 
value ofthe property for the 1993-94 year. 

QUESTIONC 
When the property comes offofthe ''Utility Roll" and is returned to the local roll, is it 
correct for our office to enroll the base year value, plus indexing that .QID: office 
determined for the November 1992 purchase, or should the State's assessment value be 
enrolled as the base year value? Should a supplemental assessment be issued to John 
Jones for the $70,000 difference effective on the date when the lease expired in November 
19937 

Answer. Subdivision (a) ofSection 722.S reads: 

"Real property assessed by the board pursuant to Section 19 of 
Article XIII ofthe California Constitution on January 1, which 
thereafter becomes subject to local assessment, shall not be 
assessed locally during the remainder of the local assessment year 
commencing within 60 days after January 1, except as provided in 
Chapter 3.5 (commencing with Section 75) ofPan 0.5 of 
Division 1. For the purposes ofSection 75.11, real property which 
becomes subject to local assessment after January 1 and before the 
following March 1. shall be deemed to be subject to local 
assessment as ofMarch 1." (Emphasis added.) 
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When the property was vacated by the gas company and no longer used by a state assessee, it 
became subject to local assessment. Thus, for the ensuing lien date, you would enroll the lower of 
the factored base year value or the March 1, 1994, current market value of the vacated property. 
Assuming the lease by the gas company was for a term ofless than 35 years including renewal 
options, the last reappraisable event was the transfer in November 1992. You should determine a 
base year value as ofNovember 1992 and factor that to March 1, 1994 as the factored base year 
value. Then for the 1994-95 fiscal year, you should enroll the lower of this factored base year 
value or the March 1, 1994, current market value. 

Section 75.10 states that commencing with the 1983-84 assessment year, whenever a change in 
ownership occurs, "the assessor shall appraise the property changing ownership ... on the date 
the ehange in ownership occurred." Since this property has not undergone a change in ownership 
since it became subject to local assessment, it is not subject to supplemental assessment. A 
transfer from the state-assessed roll to the local roll is not a change in ownership. 

However, if the lease expiration is a termination of a leasehold interest which had an original term 
of more than 35 years, then it has undergone a change in ownership pursuant to subdivision (c)(l) 
of Section 61. Since the property was vacated when the lease expired, it was subject to local 
assessment under Article XIII A. Thus, you should determine a base year value as of the date of 
the termination ofthe lease and process a supplemental assessment as ofthat date in addition to 
enrolling the assessment on the ensuing lien date. · 

SCENARI0#2 
A property is owned by Jane Doe and has been leased by GTE Mobilnet for several years. The 
property is being assessed at $200,000 by the State. In May 1994, Jane Doe sells the property to 
Mary Hart for $300,000. The lease expires in July 1994, and GTE Mobilnet vacates the property. 
The State removes the property from its roll for the 1995-96 year. 

QUESTION 
Is it correct for our office to issue the "long" (1994-95) and "short" (1993-94) 
supplemental assessments to Mary Hart for the May 1994 change in ownership after the 
base pointer values have been verified with the State? 

Answer: In this situation the property would not be subject to supplemental assessment pursuant 
to Section 75.14 since at the time ofchange in ownership in May the property was still used by 
GTE Mobilnet and thus assessed under Section 19 ofArticle XIII instead ofArticle XIII A. 
However, when the lease expired in July 1994, if this was a termination ofa lease with an original 
term of3 5 years or more, then it has undergone a change in ownership pursuant to subdivision 
(c)(l) of Section 61. Thus, you should determine a base year value as ofthe date ofthe 
termination ofthe lease and process a supplemental assessment as ofthat date. 

SCENARI0#3 
A property is owned by Jim Babb and has been leased by American Telephone and Telegraph 
(AT&T) for several years. The property is being assessed by the State. The lease expires in July 



Attention: Ms. Barbara Edginton -4- November 1, 1995 

1993, and AT&T vacates the property. The State continues to assess the property for the 1994-
95 roll (due to inaccurate reponing by AT&T). 

QUESTION 
Is it proper for our office to assess the property on the local roll for the 1994-95 year and 
advise the State to take it off ofits roll? Do we leave it off of our roll until we are notified 
by the State that it is no longer assessing it, and advise the State that there may be a 
problem? What office and/or staff member is the proper party to advise? Or, is it better 
ta advise the utility company there may be an error in its report to the State? 

Answer. In this scenario, since the property is not assessable under Section 19 ofArticle XIII for 
the 1994-95 roll, it should be assessed on the local roll under Article XIII A. Pursuant tel Section 
722.S(a}, "J'OU should enroll the assessment on the local roll far March 1, 1994. You should 
notify the assessee that they need to file a "Statement ofLand Change" with the Board's 
Valuation Division indicating that the property is no longer being used by the utility company. In 
addition, you should also notify the Board's Valuation Division that the property is no longer 
used as utility property. After confirmation with the assessee, the Valuation Division will initiate 
proceedings to correct the 1994-95 state-assessed roll. When the correction is complete, the 
Board will notify the county auditor that the property was erroneously assessed and that it was an 
assessee error. 

If the utility company has paid the erroneous tax bill, then the utility is due a refund (without 
interest). Ifyou waited until you received notice from the Board that the state-assessed roll has 
been corrected before processing an assessment, you would have to make escape assessments for 
the 1994-95 local roll. 

I hope this information is helpful to you. Ifyou have any questions regarding the assessment of 
state assessees, please contact Norm Davis of the Valuation Division at (916) 324-0030. Ifyou 
have any questions regarding local assessments, please contact our Real Property Technical 
Services Section at (916) 445-4982. 

Sincerely, 

Charles G. Knudsen 
Principal Property Appraiser 
Assessment Standards Division 

CGK:rfs 

cc:· Mr. Norm Davis, Valuation Division 




