
740.0043 Farm Equipment. Where a farm is located in more than one county, the assessor for 
each county involved may make a request that the owner locate the personal property used in the 
operation, and he or she may make an assessment based on that information. Lacking response to 
such a requires, the assessor may make an estimated assessment based upon any available 
information, as provided in Revenue and Taxation Code Section 501 et. Seq. 

Property Tax Rule 205 should be followed in determining the situs of movable property. 
Cooperation between assessors will insure against the possibility of double assessment and 
taxation. C 10/27/86. 

This document has been retyped from an original copy.
Original copies can be provided electronically by request. 
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Dear: 

In your letter of September 5, 1986, you describe a corporate 
farmer that is apparently domiciled in Tehama County. Since 1981 
the taxpayer has reported no equipment in Tehama despite the 
fact that your routine inspections show that "the farm does not 
appear to be devoid of equipment." The taxpayer has been 
reporting to Butte County and was last audited by Butte in 1983. 

Your question to us is whether you can make an estimated 
assessment for equipment that you believe has situs and shift 
the burden to the taxpayer to prove otherwise. Our response is 
yes and we invite your attention to Revenue and taxation Code 
section 501. 

Escape assessments based on that section must be supported by 
two key elements. First, for each year in question you should 
have requested a report of the equipment either via section 441, 
property statement, or section 470, business records. Secondly, 
you must base the assessments on some "information in his (the 
assessor) possession." In this regard I am enclosing a copy of 
Domenghini v. San Luis Obispo County, 40 Cal.App.3d 689 (1974) 
which will give you some ideas as to the kinds of information 
that will support the amount of the estimate. 

Prior to levying any escapes, however, I would recommend that 
you coordinate your information with Butte County to insure that 
the taxpayer has no basis for a countercharge of double 
taxation. The 1983 Butte audit would be helpful in this regard. 
Lastly, I would invite your attention to Property Tax Rule 205, 
subsection (a) which would control any dispute between Tehama 
and Butte as to the property county for taxable situs. In this 
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regard Revenue and Taxation Code section 470 provides sufficient 
authority for the assessor to request the actual location of the 
equipment throughout each year for the years in question so that 
you and Butte can apply the rule correctly. 

Very truly yours, 

James M. Williams 
Tax Counsel 
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Enclosure 

cc: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert Gustafson 
Mr. Verne Walton 
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