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(916) 445-5047 

September 20, 1978 

Dear 

This is in response to your August 14, 1978, letter 
to our Board in which you asked whether you were entit1ed to 
interest on a property tax refund made to you by the Ventura 
County Tax Collector. 

Your letter says in July of 1976 you paid your ta...~es 
under protest. I presume then that you sought legal remedy 
under Sections 5136 through 5143 of the Revenue and Taxation Code 
in effect at that time. Any interest claim must then be sought 
through those provisions of law. 

California case law holds that interest cannot be 
recovered on a tax refund u."lless a statute specifically provides 
for such recovery (see cases listed 88 ALR 2d at p. a36 a.~d 57 
AL..~ at p. 3621 Ball v. County of Los Angeles, (1978) 82 Cal. 
App. 3d 312 at p. 317). The statute under which you must qualify 
for the recovery of interest is Section 5141 of the Revenue and 
Taxation Code in effect when you ma.de your claim for refund 
(and in effect Wltil January 1, 1977, when it was repealed 
and rep~aced by section 5150). 

Section 5141 reauires that you are entitled to interest 
only •[i]f the court finds• you are entitled to the recovery of 
taxes paid and then interest shall be allowed fro~ the date of 
payment under protest to the date of entry of judg:ient. 

You are therefore not entiUed to interest because 
there has been no adjudication of your claim for refund (see 
Wells Fargo v. City of San Franciscq, (1944) 25 Cal. 2d 37 at 
p. 43 arJl footnote l where the court inferes the necessity of 
adjudication). Your claim for refund was apparently volwitarily 
pAid by the county without any court action. Absent a court 
action by you to· recover taxea paid, there is no provision in law 
to require the cowity to pay you interest on the taxes you paid 
under protest. 

RRK:fr 

Very truly yours, 

~....,._~ ~ v~-ff"~ 
!<ODer-e R. Kee 1ng 
Tax Counsel r-' ,. 


