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Re: Reporting Exempt Tangible Personal Property on Form BOE-571-L 
Assignment No.:  08-058 

 
Dear Mr.  : 
 

This letter is in response to your request for our opinion with respect to reporting 
requirements for certain tangible personal property either exempt from property tax or potentially 
exempt from property tax.  You ask specifically whether, when filing form BOE 571-L Business 
Property Statement (Property Statement) with each county, it is necessary to include property 
that is, or is expected to be exempt from property taxes. 
 

Facts 
 

As set forth in your letter,   Corp, dba     Management Corp. 
("Corp") is in the business of leasing mobile modular trailers, office and classrooms to hospitals, 
libraries, construction companies, and schools in most counties in California.  The equipment is 
registered with one of the following California agencies: 
 

1. The Department of Motor Vehicles ("DMV"); 
2. Department of Housing and Community Development ("HCD"); or 
3. The Division of State Architect ("DSA"). 

 
Your letter states that all equipment registered with these agencies is exempt from 

property tax.  For property registered with the DSA, which is rented to schools exclusively for 
educational purposes, Corp files form BOE-263 Lessors' Exemption Claim with each county. 
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Law & Analysis 
 
 Revenue and Taxation Code,1 section 441, subdivision (a) states that: 
 

Each person owning taxable personal property … having an aggregate cost of one 
hundred thousand dollars ($100,000) or more for any assessment year shall file a 
signed property statement with the assessor.  It further states that "Every person 
owning personal property that does not require the filing of a property statement 
or real property shall, upon request of the assessor, file a signed property 
statement."   

 
Further, section 442 states that, "[t]he property statement shall show all taxable property owned, 
claimed, possessed, controlled, or managed by the person filing it and required to be reported 
thereon."  This ensures that the assessor can fulfill his/her statutory duty to enroll all property 
that it is his/her duty to assess.  (See Rev. & Tax. Code, § 601; see also Property Tax Rule 252.)2   

 
Personal property can be exempt by reason of its ownership, use, and/or type.  Not all 

exemptions are automatic, however.  Some are allowed only if appropriate forms are filed timely 
and approved by the assessor, and in these cases, the property remains assessable unless an 
exemption claim is filed and approved.  (Assessors' Handbook Section 504, Assessment of 
Personal Property and Fixtures, October 2002, at pp. 3-4.)  Other exemptions, however, are 
automatic in that no application for exemption is necessary because the property is of a type that 
is simply not subject to property taxation. 
 

Your first two categories of property, vehicles and equipment attached to them, including 
truck mounted equipment and relocatable offices, that are registered with the DMV and for 
which a vehicle license fee is paid to that agency, are of the type of property not subject to local 
property taxation.  (For a discussion, see Assessors' Handbook Section 504, Assessment of 
Personal Property and Fixtures, October 2002, at pp. 121-123.)  The AH 504 discussion also 
includes reference to trailers for which registration is made with the HCD, which is what we 
assume is referenced in your letter under category 2.  To the extent that the properties in 
categories 1 and 2 are not subject to local property taxation, they are not required to be included 
on Corp's property statement.   
 

However, property leased to or owned by private non-profit colleges, free public libraries 
or free museums is not automatically exempt.  (Cal. Const., art. XIII, §§ 3(d), 3 (e), section 5 and 
Rev. and Tax. Code, § 202.)  Whether leased or owned by a qualifying organization, a claim for 
exemption must be filed, and the property may qualify for exemption depending on whether it is 
used exclusively for the organization's exempt activities.  Thus, the property registered with the 
DSA is subject to property tax and must be included on Corp's property statement.   
 

                                                           
1 All section references are to the Revenue and Taxation Code. 
2 It is our understanding that prior to transmitting the amount of tax due to the tax collector, the assessor reviews all 
exemption claims so that any property approved for exemption is not included in the taxable value upon which 
property taxes are computed.  This ensures that taxpayers are not required to pay tax on exempt property and be 
obligated to file a subsequent claim for refund. 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

       Sincerely, 

       /s/ Daniel Paul/ef 

       Daniel Paul 
       Tax Counsel 
DP:cme 
J:/Prop/Prec/Assessment Roll/2009/08-058.dp.doc 

cc: Honorable Dan Goodwin, MAI 
President, California Assessors' Association 
Ventura County Assessor 
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 Mr. Dean Kinnee MIC:64 
 Mr. Todd Gilman MIC:70 


