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Executive Dnt:ror March 8, 1994 

Re: Application of Property Tax Rule 309(c) 

Dear Mr. 

In your FAX of March 1, 1994 to the Honorable Matthew K. 
Fong, Member Fourth District, you requested our opinion regarding 
the implementation of California Revenue and Taxation Code, 
Section 1604(c) by means of the referenced rule. Specifically, 
you asked: 

Is the "full and complete information" mentioned in 
1604(c) only limited to the three categories of info­
rmation listed as Rule 309{c) (1),(2) and (3) of Title 
18 of the California Code of Regulations? 

Nominally, our answer is in the affirmative. The rule was 
enacted to explicate and implement the statute. our records 
indicate that the three subsections of the rule delineate the 
only three situations that were contemplated by the Legislature 
at the time the statute was enacted. In addition our research 
has not uncovered any judicial decision that has dealt with newly 
discovered situations. This does not mean however, that this 
exclusivity is cast in stone. Future litigation may expand the 
situations in ways not presently contemplated. 

In the next to last paragraph of your FAX you take the 
position "that a subsequent audit of the tax return does not 
affect the status of the tax return as being full and complete 
when filed". That is not a correct proposition of law in regard 
to the filing of property tax statements in this state. Enclosed 
is a copy of page 1 of SBE-ASD AH 571 instructions for completion 
of the property statement. You will note that the first part of 
the boxed notices on the upper portion of the page clearly warns 
the taxpayer that the statement is accepted subject to audit. 



Mr. -2- March 8, 1994 

The timing of workload and manpower limitations of the assessor's 
office prevent all but a perfunctory check of the statement upon 
receipt. In our view the statement is full and complete only 
when it has been verified in detail by th,e assessor pursuant to 
any number of statutory means that are available to him. At the 
very minimum his mandatory audit requirements and the statute of 
limitations for escape assessments would set appropriate time 
limitations. 

The views expressed in this letter are, of course, only 
advisory in nature. They are not binding upon the assessor of_ 
any county. You may wish to consult the appropriate assessor in 
order to confirm that the described property will be assessed in 
a manner consistent with the conclusions stated above. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 
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Enclosure 

cc: Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
Mr. John Hagerty, MIC:62 
Mr. Verne Walton, MIC:64 
Mr. Mark Buckley, MIC:64 

Very truly yours, 

~1'.~.tw~ 
M. Williams 
Counsel III 




