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Hon. Carl A. Bontrager 
Siskiyou County Assessor 
311 Fourth Street 
Yreka, CA 96097 

Attn: Mr. George L. Singewald 
Assistant Assessor 

Dear Mr. Singewald: 

This is in response to your letter of July a, 1992 to the 
attention of Arnold Fong of the Board's Assessment Standards 
Division in which you request our opinion regarding an assessment 
of a possessory interest in real property owned by the state 
Department of Fish and Game. Employees of that department have 
questioned the propriety of the ass~ssment on the ground that the 
Department pays a "statutory in-lie~ tax" pursuant to Fish ind 
Game Code section 1504'which provides: 

"(a) When income is derived directly from real property 
acquired and operated by the state as wildlife 
management areas, and regardless of whether income is 
derived from property acquired after October 1, 1949, 
the department shall pay annually to the county in 
which the property is located an amount equal to the 
county taxes levied upon the property at the time title 
to the property was transferred to the state. The 
department shall also pay the assessments levied upon 
the property by any irrigation, drainage, or 
reclamation district. 

"(b) Any delinquent penalties or interest applicable to 
any such assessments made prior to September 9, 1953, 
are hereby canceled and shall be waived. 

"(c) Payments provided by this section shall be from 
funds available to the department. 
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"(d) As used in this section, the term 'wildlife 
management area' includes waterfowl management areas, 
deer ranges, upland game bird management areas, and 
public shooting grounds. 

"(e) Payments under this section shall be made on or 
before December 10 of each year, excepting newly 
acquired property for which payments shall be made 
pursuant to subdivision (f). 

"(f) Payments for the purposes of this section shall.be 
made within one year of the date title to the property 
was transferred to the state, or within 90 days from 
the date of designation as a wildlife management area, 
whichever occurs first, prorated for the balance of the 
year from the date of designation as a wildlife 
management area to the 30th day of June following the 
date of designation as a wildlife management area, and, 
thereafter, payments shall be made on or before 
December 10 of each year." 

Under Article XIII, section 1 of the California 
Constitution, all property is taxable "[u]nless otherwise 
provided by this Constitution or the laws of the United States". 
See also Revenue and Taxation Code section 201 to similar effect. 
Possessory interests in real property are deemed to be real 
property for property tax purposes. (San Pedro etc. R.R. Co. v. 
City of Los Angeles (1919) 180 Cal.18, 20-21.) 

No federal or state law, either constitutional or statutory, 
exempts possessory interests such as the one in this case from 
taxation. Moreover, Fish and Game Code section 1504, quoted 
above, does not by its terms, prohibit or preclude the taxation 
of possessory interests in real property owned and operated by 
the state as wildlife management areas nor does it expressly 
provide that the payments pursuant to section 1504 are in lieu of 
any tax. 

The payments required under section 1504, however, do raise 
the issue of whether the assessment of the possessory interest in 
question results in double taxation. "Double taxation occurs 
only when 'two taxes of the same character are imposed on the 
same property, for the same purpose, by the same taxing authority 
within the same jurisdiction during the same taxing period.'" 
(Russ Building Partnership v. San Francisco (1988) 199 
Cal.App.Jd 1496, 1509.) 
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The first payment required under section 1504 is "an amount 
equal to the county taxes levied upon the property at the time 
title to the property was transferred to the state." That 
payment does not even purport to be a tax. If it is not a tax, 
the first requirement of double taxation, i.e., "two taxes" would 
not be satisfied. 

Even if the first payment required under section 1504 were a 
tax, however, it would have to be of the "same character," i.e., 
also a property tax for double taxation to occur. (See Fox 
Bakersfield Theatre Corp. v. City of Bakersfield (1950) 36 Cal.2d 
136; City of Stockton v. West Coast Theatres, Inc. (1950) 36 
Cal. 2d 879.) 

As stated by the Court of Appeal in Solvang Mun. Improvement 
District v. Board of Supervisors (1980) 112 Cal.App.3d 545, 552, 
and quoted by the California Supreme Court in San Marcos Water 
Dist. v. San Marcos Unified School District (1986) 42 Cal.Jd, 
154, 162: 

"An ad valorem tax on real property describes a general 
tax levy which applies a given rate to the assessed 
valuation of all taxable property within a particular 
taxing district. such is the tax levied by a county to 
pay for general expenditures, such as fire and police 
protection, and public buildings, which are deemed to 
benefit all property owners within the taxing district, 
whether or not they make use of or enjoy any direct. 
benefit from such expenditures and improvements ..• -. " 

In this case, the first amount payable under section 1504 
(1) is not levied by a county; (2) is not based on applying a tax 
rate to an assessment at "full cash value" as defined in Revenue 
and Taxation Code sections 110 and 110.1 but rather is "an amount 
equal to the county taxes levied upon the property at the time 
title to the property was transferred to the state"; (3) is 
applicable, as to real property acquired prior to October 1, 
1949, only when income is derived from such real property; (4) is 
applicable only as to real property operated by the state as 
"wildlife management areas" and (5) is applicable only to 
nontaxable property, i.e., property owned by the state which is 
exempt from property tax under Article XIII, section 3(a) of the 
California Constitution. 

Further, "the assessments levied upon the property by any 
irrigation, drainage, or reclamation district" which the 
Department is also required to pay under section 1504 would 
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appear to constitute special assessments which are 
distinguishable from property taxes. (Solvang Mun. Improvement 
Dist. v. Board of supervisors, supra, 112 Cal.App.3d at pp. 552, 
553.) 

For the foregoing reasons, we are of the view that the 
payments required by section 1504 do not constitute a property 
tax and, thus, if ·they constitute a tax at all, are not of the 
"same character" as the tax on the possessory interest in 
question. 

Even if the payments under section 1504 could be 
characterized as a property tax, to do so would be tantamount to 
declaring that section 1504 was contrary to Article XIII, section 
3(a) of the California Constitution and thus is unconstitutional. 
The Board, as an administrative agency, is prohibited from making 
such a declaration by Article 3, section 3.5, subdivision (b) of 
the California Constitution. 

Assuming for the sake of argument, however, that the 
payments required by section 1504 do constitute property tax, 
there must be two property taxes on the "same property" for 
double taxation to occur as indicated above. 

As stated by the Court of Appeal in United States v. Fresno 
County (1975} 50 Cal.App.3d 633, 640; 429 U.S. 452: "A 
possessory interest assessment is not made against the government 
or governrnent ~roperty; the assessment is against the private 
citizen, and it is the private citizen's ~sufructuary interest in 
the government land and improvements alone that is being taxed." 
Thus, since the assessment of a possessory interest in government 
property is not considered an assessment of the government 
property, the "same property" would not be taxed here and no 
double taxation would occur. Similarly, the requirement that the 
two taxes be imposed "by the same taxing authority" is not met 
here in that taxes on the possessory interest are imposed by the 
county whereas the payments imposed under section 1504 are 
imposed by the state. (See County of Riverside v. Idyllwild 
County Water District {1978) 84 Cal.App.3d 655, 659-660 wherein 
the court held that "unless the Legislature expressly authorizes, 
property publicly owned and used is exempt from special 
assessments."} 
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For the foregoing reasons, we are of the opinion that no 
double taxation has occurred here and that the possessory 
interest assessment for the private use of real property owned by 
the Department of Fish and Game is proper. 

Very truly yours, 

Eric F. Eisenlauer 
Staff counsel III 
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cc: Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 




