
QUESTIONS AND ANSWERS PERI'AINING TO 
POSSF.SSORY INTERF.sT APPRAISALS 

1. QUESTION: Do concessionaires, who have contracts with public 
schools, community colleges, state colleges, and 
state universities and who provide food service to 
students on school properties have taxable possessory 
interests? 

ANSWER: Historically, the Board has taken the position that 
concessionaires providing food service, i.e., restaurants, 
cafeterias, vending facilities, and on-campus catering 
to public schools, have taxable possessory interests. 
However, property used exclusively for public schools, 
community colleges, state colleges, and state universities 
is exempt from property taxation under Article IlII, 
Section 3(d) of the Constitution. Because of several 
recent court decisions, we now conclude that property 
used by concessionaires exclusively for providing food 
service to public schools, etc., is eligible for that 
exemption. 

2. QUFSTION: Are nongovernment-owned improvements located on tax-exempt, 
government-owned lands subject to reappraisal under 
Revenue and Taxation Code Section 61(b) when possessory 
interests in the lands are created, renewed, subleased, 
or assigned? 

ANSWER: Under Section 61(b ), a change of ownership requiring 
reappraisal occurs upon the creation, · renewal, sublease, 
or assignment of a taxable possessory interest in tax­
exempt real property. Where improvements are privately 
owned and do not revert to the government, only the 
possessory interests in the lands are to be reappraised. 

3. QUESTION: Do tenants of government-owned, "low-income housing" 
projects have taxable possessory interests? 

ANSWER: No. The courts have determined that no taxable possessory 
interests exist in the use of government-owned housing by 
low-income persons residing therein. 

4. QUESTION: Do blind vendors who operate vending facilities in public 
buildings have taxable possessory interests? 

ANSWER: In our opinion no taxable possessory interests exist in the 
use of public buildings by blind vendors who operate the 
vending facilities. The legal interest granted is a mere 
license to operate a vending facility, and in Mattson v. 
County of Contra Costa (1968), 258 Cal. App. 2d 205, the 
Court implied that a mere license is not a possessory interest. 
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