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Honorable Gerald D. Cochran, Assessor 
County of Del Norte 
482 G Street 
Crescent City, CA 95531 

Attention: 

Re: SS Brother Jonathan Marine Salvage Permit 

Dear Mr. : 

This is in response to your letter of July 6, 1999 in which you request our opinion on two 
questions regarding the Marine Salvage Permit issued to , Inc. to conduct 
salvage operations on the SS Brother Johathan. The two questions are set forth below: 

 
1. Does a legitimate taxable possessory interest exist? 

 
2. Can the 20% of “Net Recovery Value” be considered an economic rent? 

 
As to the first question – and as we discussed over the telephone -- the submitted 

materials raise an issue as to whether or not the submerged land is within the territorial 
boundaries of your county. If the salvage site is outside your county’s boundaries, then 
there is a jurisdictional problem with your proposed assessment. If, however, the salvage 
site or a part of it is within your county’s jurisdiction, then, in my opinion, the salvage 
permit creates a taxable possessory interest in favor of the permittee. As to the second 
question, subject to the terms and conditions of Board Property Tax Rule 8, such 
percentage rents or royalties to be paid to the State in consideration of the permitted use of 
the property can be considered to be economic rents under an income approach to value. 
In this case, however, there is a problem: under these unique facts, what ultimate net return 
would a well-informed buyer anticipate receiving as of the lien date? As indicated below, 
there is no easy answer to this difficult appraisal problem. If you believe that it would be 
economically justified, however, this is the type of situation that often can benefit from both 
expert advice and expert testimony. 
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Underlying Facts 

On June 16, 1999 the California State Lands Commission issued a Marine Salvage Permit 
to , Inc. The terms of the permit are as follow: 

1. Area: “The area is on State submerged land within the Pacific Ocean 
approximately four nautical miles from Point St. George and Crescent 
City, Del Norte County, California.” 

2. Use: “Permittee will conduct salvage operation on the SS Brother 
Jonathan, sunk in 1865 and resting on state submerged lands. Salvage 
operations will be conducted under the terms of the permit and in 
accord with the research design submitted by , Inc. 
as approved by the Commission.” 

3. Term: “One (1) year commencing upon issuance, and renewable for 
additional one year periods upon request to , Inc., 
with evidence of substantial compliance with the terms of the permit 
including due diligence in pursuit of recovery work.” 

4. Consideration: “Permittee and the State shall share the net recovery 
value as defined in the permit on a 80/20 % basis.” 

5. Pre-Permit Salvage Operations: “ , Inc. 
(hereafter DSR) has been conducting salvage operations on the Brother 
Jonathan since 1995 as exclusive Salvor under an order of the United 
States District Court for the Northern District of California. The 
location of the gold has increased interest in the site and the risk of 
pillage and damage by other persons. To minimize that risk, DSR will 
be permitted to continue to conduct salvage operations under the terms 
of this permit to recover and remove items of value from the wreck.” 

6. Compliance with Law and Permit: The permittee shall comply with 
all laws and permit requirements. The State may inspect and monitor 
the permittee’s activities. Disputes will be submitted to the state courts 
for resolution. 

7. Intellectual Property: All intellectual property created by the 
permittee shall remain the exclusive property of the permittee. 
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Law and Analysis 

Question No. 1: Does a legitimate taxable possessory interest exist? 

In reviewing the documents enclosed with your letter, the first question that arises is as to 
the jurisdiction of Del Norte County. Under state law, California’ territorial boundaries extend 
three nautical miles beyond the outermost islands, reefs, and rocks, and include all waters between 
those islands and the coast. (Cal. Const., art. III, § 2; Gov. Code §170, 171; Tidewater Marine 
Western, Inc. et al. v. Victoria L. Bradshaw (1996) 14 Cal.4th 557, 564-565.) The federal 
Submerged Lands Act (43 U.S.C. §1301 et seq.), defines California’s boundaries as extending 
three geographical miles seaward of the low-water line. The ownership of the underwater lands 
located within those boundaries was transferred to California via such act.1 Section 23144 of the 
Government Code provides that the boundaries of Del Norte County run “three miles from [the] 
ocean shore.” The salvage permit, on the other hand, permits salvage operations on submerged 
lands “four nautical miles” from a point on the coast. Thus, the initial question that arises is this: 
Is the salvage site wholly or partically within the boundaries of Del Norte County? If this factual 
question cannot be answered in the affirmative, there is a jurisdictional problem. 

 
Assuming that no such jurisdictional problem exists in this case, I return to the question of 

whether or not a taxable possessory interest is created by the permit.2 The fact that the permit 
addresses the use of a defined area of the ocean and the submerged lands thereunder does not 
necessarily present a problem. Board Property Tax Rule 20(c)(1) defines “real property” to 
include not only land (presumably including submerged land) but also “public waters such as 
tidelands and navigable waters and waterways.” Furthermore, in Scott-Free River Expeditions v. 
El Dorado (1988) 203 Cal.App.3d 896, 904 the court held that the right to use water may 
constitute a taxable possessory interest. 

 
As you know, subdivision (a) of section 107 of the Revenue and Taxation Code defines 

“possessory interests” to mean the “possession of, claim to, or right to the possession of land or 
improvements that is independent, durable, and exclusive of rights held by others in the property, 
except when coupled with ownership of the land or improvements in the same person.” For 
purposes of subdivision (a): 

“Independent” means the ability to exercise authority and exert control over 
the management or operation of the property or improvements, separate and 
apart from the policies, statutes, ordinances, rules, and regulations of the 
public owner of the property or improvements. A possession or use is 
independent if the possession or operation of the property is sufficiently 
autonomous to constitute more than a mere agency. 

1 Since the State has issued the permit, presumably the salvage operations or some of them must be taking place 
within the jurisdictional range of California. 
2 Although I was not given a copy of the referenced court judgment under which the pre-permit salvage operations 
were conducted, it is possible that a taxable possessory interest could be found for such activities under either 
“right to occupy and use” or “actual occupancy and use” theories. 
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Consistent therewith, pursuant to subdivision (a) of Board Property Tax Rule 20, a taxable 
possessory interest must be independent, durable, exclusive, and, in addition, provide a private 
benefit to the possessor. In this case, the permitted property use is not only durable but exclusive 
as well. And there is no question but there is a potential private benefit to the permittee. Thus, the 
only apparent potential problem is with the “independence” requirement. Subdivision (c)(5) of 
Rule 20 provides, in pertinent part, as follows: 

“Independent” means a possession, or a right or claim to possession, if the 
possession or operation of the real property is sufficiently autonomous to 
constitute more than a mere agency. To be “sufficiently autonomous” to 
constitute more than a mere agency, the possessor must have the right and 
ability to exercise significant authority and control over the management or 
operation of the real property, separate and apart from the policies, statutes, 
ordinances, rules and regulations of the public owner of the real property. 
(Emphasis added.) 

An agent is one who represents another in dealings with third persons. (Civ.Code §2295; 
Witkin 2 Summary of California Law, 9thEd., “Agency and Employment,” §3.) The existence of an 
agency relationship is a question of fact. (Witkin, supra at §37.) Furthermore, “whether an agency 
relationship has been created or exists is determined by the relation of the parties as they in fact 
exist by agreement or acts and the primary right of control is particularly persuasive. (Emphasis 
added.)” (Pagan v. Spencer (1951) 104 Cal.App.2d 588-592-593.) Commentators indicate that 
other factors to consider in determining if an independent contractor is acting as an agent include: 
(i) whether the principal and agent are engaged in distinct occupations; (ii) the skill required to 
perform the agent’s work; (iii) whether the principal supplies the workplace; (iv) whether the 
work is part of the principal’s regular business; and (v) whether the parties intended to create an 
agency relationship. (See Witkin, supra.) In this case, these factors indicate that the permittee was 
not the agent of the State. For example, the permittee is engaged in a highly skilled and very 
unique enterprise as to which the State has no expertise or experience; and there is certainly no 
indication in the documents of a mutual intent that the permittee be the agent of the State.  In fact,  
the permittee had to obtain a court order in order to commence salvage operations in the first 
place. 

Furthermore, while the permit gives the State the right to exercise some controls over the 
permittee’s salvage operations in order to protect the public’s interest in the historical wreck and 
its contents, the actual control of the operations – particularly on a day-to-day basis – clearly rests 
with the permittee. In the recent case of City of San Jose v. Carlson (1997) 57 Cal.App.4th 1348, 
contract conditions much more intrusive and detailed than those present in the salvage permit were 
found not to be “so ‘severe’ as to constitute an agency relationship.” (Id. at p. 1358.) As stated in 
Stadium Concessions, Inc. v. City of Los Angeles (1976) 60 Cal.App.3d 215, 225: “The 
governmental body that contracted with [the user] has the responsibility to safeguard the use of 
public property, and would be remiss if it did not retain ultimate control over such use, by grantees 
as well as by the public.” 
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In Pacific Grove-Asilomar Operating Corporation v. County of Monterey (1974) 43 
Cal.App.3d 675, on the other hand, independence was found lacking because every aspect of the 
nonprofit corporation’s use was controlled by the public entity and the nonprofit corporation 
derived no private benefit from its operations. Clearly, the instant facts are distinguishable from 
those present in Pacific Grove-Asilomar. 

Thus, based upon the given facts, I conclude that, in carrying out the salvage operations, the 
permittee will not merely be acting as the agent of the State. Therefore, subject to the above- 
referenced concerns relating to the potential jurisdiction problem, it is my opinion that the salvage 
permit does, in fact, create a taxable possessory interest in favor of the permittee under the terms 
of section 107 and Rule 20. 

Question 2: Can the 20% of “Net Recovery Value” be considered an economic rent? 

The answer is a conditional yes. The twenty- percent of the net recovery value to be paid 
to the State as consideration for issuance of the salvage permit can be considered to be the rent or 
royalty paid by the permittee for the designated use of the property during the term of possession. 
Under Board Property Tax Rule 8, “The Income Approach to Value,” such “recently negotiated 
rents” should be used in estimating the “future income if, in the opinion of the appraiser, they are 
reasonably indicative of the income the property will produce in its highest and best use under 
prudent management.” (Board Property Tax Rule 8(e).) In fact, “[i]ncome derived from rental of 
properties” is preferred to “income derived from their operation since income derived from 
operation is the more likely to be influenced by managerial skills and may arise in part from 
nontaxable property or other sources.” (Id.) 

Nevertheless, in this case, a problem exists: how to estimate the anticipated aggregate or 
average annual percentage rentals or royalties from the salvage operations over the anticipated 
term of possession? In other words, under these unique facts, what “net return” would “a 
reasonably well informed owner and reasonably well informed buyers . . . anticipate on the 
valuation date that the taxable property existing on that date will yield under prudent management 
and subject to such legally enforceable restrictions as such persons may foresee as of that date”? 
(Board Property Tax Rule 8(c).) 

Obviously, I cannot provide an easy answer for this difficult appraisal problem. But I can 
make one recommendation: if you believe that it is worth the cost, this is the type of case in which 
it would be extremely helpful to have the advantage of both expert advice and expert testimony. 
An expert in salvage operations would be in a better position than a real property appraiser to 
offer an opinion as to what “net return” a well-informed buyer would anticipate receiving from the 
salvage operations as of a given valuation date. 
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If you have any further questions or comments – or if you obtain any additional information 
– please do not hesitate to call me at (916) 324-6593. The views expressed in this letter are, of 
course, only advisory in nature; they represent the analysis of the legal staff of the Board based on 
present law and the facts set forth herein, and are not binding on any person or public entity. 

Very truly yours, 

/s/ Robert W. Lambert 

Robert W. Lambert 
Senior Tax Counsel 

RWL:jd 
h:/property/precednt/possints/1999/12rwl 

cc: Mr. Dick Johnson – MIC:63 
Mr. David Gau – MIC:64 
County Property Taxes Division – MIC:62 
Ms. Jennifer Willis – MIC:70 
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