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Subject: M Ranch -- The Inclusion of Sales Tax in the Calculation of Cost-Based 
Value Indicators for Personal Property Held at the Consumer Level 

This is in response to your fax of March 25, 1999 to Lany Augusta, regarding the letter 
from Senator Dick Monteith that addressed the inclusion of sales tax in the value of certain 
personal property for property tax purposes. In particular, you ask to be advised of the 
"viability of regulatory action" with respect to this matter. The genesis of the issue is a 
letter from Mr. of M Ranch, Inc., which states that the 
County Assessor advised Mr. M that "when reporting the purchase price of ... 
equipment, [he] must also include the sales tax on said purchase." 

As set forth below, it is the opinion of the legal staff that including sales tax in cost-based 
indicators used to value personal property held at the consumer level for property tax 
purposes is supported by case law, and violates neither the prohibition against double 
taxation, nor general principles of valuation and appraisal. In fact, the inclusion of sales tax 
in cost-based value indicators is both required under appraisal theory and consistent with 
generally accepted accounting principles. Because this appraisal practice is supported by 
case law, we are of the opinion that an attempt to change this practice by Board Rule or 
interpretation would not be legally supportable. Thus, instead of seeking regulatory action 
by the Board, we recommend that the taxpayer seek Legislative relief. 

Law and Analysis 

It appears that Mr. M ·, s concern about the inclusion of sales tax in the fair market 
value of his farming equipment for property tax purposes is twofold: (i) it constitutes 
double-taxation; and (ii) it is bad appraisal practice since sales tax should not be part of fair 
market value. The two issues are addressed below. 
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Double Taxation 

There is no double taxation from a legal standpoint under the facts presented. The essence 
of the taxpayer's complaint is this: while the taxpayer has already paid a sales tax on 
purchase of the equipment, when computing a cost-based indicator of fair market value for 
such equipment for property tax purposes, the assessor added the sales tax amount to the 
retail purchase price in determining the value 

The courts have held that double taxation occurs only when~"two taxes of the same 
character are imposed on the same property, for the same purpose, by the same taxing 
authority within the same jurisdiction during the same taxing period." (Russ Building 
Partnership v. San Francisco (1988) 199 Cal.App.3d 1496, 1509.) Under the facts set 
forth by the taxpayer, the two taxes - sales and ad valorem -- are not "of the same 
character," are not being assessed by the "same taxing authority" - and are likely not being 
assessed for the "same taxing period." Thus, there is no double taxation from a strictly 
legal viewpoint. 

The Inclusion of Sales Tax in the Cost Indicator 
for Determination of the Fair Market Value of 
Personal Property Held at the Consumer Level 

While it is true that the trade level principles for the valuation of personal property are 
incorporated into a Board rule -- namely, Rule 10 -- the inclusion of sales tax in the fair 
market value of personal property held at the consumer trade level is not purely a matter of 
Board regulatory action. Not only is such inclusion a matter of consensus as far as 
appraisal theory and generally accepted accounting principles, the California courts have 
recognized that, in using a cost-based indicator of value: 

... The addition of taxes and freight charges to the list price of such 
equipment is consistent with an appraisal approach that gives consideration 
to the consumer's cost in arriving at market value. It is in accord with 
general accounting principles. The cost of an asset includes purchase price, 
brokerage commission, duties, transportation and all costs of placing the 
asset in a condition for use. (Xerox Corp. v. County of Orange (1977) 66 
Cal.App.3d 746, 760; 1 Accountant's Encyclopedia (1962) pp. 168-169, 
Lockheed Aircraft Corp. v. County of Los Angeles (1962) 207 Cal.App.2d 
119, 129-130.) 

) 
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The above is true even if the equipment being appraised is leased rather than purchased. 
The form of the transaction is irrelevant where value is being determined at the consumer 
trade level. The fair market value of the property is the same whether the ultimate 
consumer owns it or leases it. (Ex-Ce//o-0 Corp. v. County of Alameda (1973) 32 
Cal.App.3d 135, 141.)1 

Thus, in the opinion of the Legal Division, any attempt to exclude sales tax from the 
taxable value by regulation would not be found valid if challenged in court. We believe, 
therefore, that Mr. M . should pursue relief through tbe Legislature. 

If you have any questions, please call Robert Lambert at (916) 324-6S93. 

TWB:jd 
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cc: Ms. Marcy Jo Mandel 
Mr. Alan Miller 
Mr. Marty Dakessian 
Mr. Steve Kamp 
Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
Mr. Dick Johnson 
Mr. Lawrence A Augusta 
Mr. Robert W. Lambert 

1Tbe tr.Ide level theoiy produces equity between taxpaym by assuring that the taxpayer consumer who 
owns the equipment will pay the same tax on identical equipment as the taxpayer who leases the equipment 
fO the ultimate consumer. The market value of the equipment is the same if the property is held by the 
ultimate consumer regardle§ of who paysthe tax. (Xeroz Corp. v. County o/Orange, supra, 66 
Cal.App.3d 746, 75S.) 




