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TELEPHONE 916-324-2646  FAX 916-323-3387 
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December 16, 2009 

Honorable Tom Bordonaro, Jr. 
San Luis Obispo County Assessor 
1055 Monterey Street, Suite D360 
San Luis Obispo, CA 93408-2070 
 
Att: Assessment Manager 
 
Re: Parent/Child Exclusion 

Assignment No.: 09-097 
 
Dear Ms.  : 
 
 This is in response to your letter of June 9, 2009, wherein you requested a written opinion 
concerning the property tax implications of a trustee transferring assets from one trust to another 
and using those assets to equalize the distribution of real property to certain beneficiaries.  As 
explained below, it is our opinion that such assets cannot be used to equalize the distribution. 
 

Factual Background 
 
 According to your letter and the attached documents from the trust attorney, Husband and 
Wife transferred real property to their revocable trust in 1989.  The first spouse died in 1999.  
According to the trust document, two trusts were established at the death of the first spouse, 
Trust A and Trust B.  Pursuant to the terms of the trust, the real property was transferred to Trust 
A, a revocable trust for the benefit of the surviving spouse.  Trust B, an irrevocable trust for the 
benefit of the surviving spouse, was never funded.  The surviving spouse died in 2008.  Pursuant 
to the trust document, $4,250 in special bequests is to be paid from Trust A assets.  The 
beneficiaries of the residue of Trust A are B  (daughter of the trustors) for 50 percent, J  
(son of the trustors) for 25 percent, M        (granddaughter of the trustors and daughter of 
B ) for 15 percent and R  1 (husband of B       ) for 10 percent.  The trust beneficiaries 
of Trust B are B  for 40 percent, J  for 35 percent and M   for 25 percent. 
 
 Trust A contains the real property, valued at $450,0002 and $1,071.00 of other assets.  
The remaining, unfunded, assets total $420,709.13.  These assets are referred to as "Trust B 
                                                           
1 The taxpayer's attorney's letter states that R  is "now deceased."  For the purposes of this letter, it is assumed that 
both trustors predeceased R .  If this is not the case, our opinion may be different. 
2 This figure assumes that there is no encumbrance on the property. 
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assets," though Trust B has not yet been funded.  The attorney proposes to make the $4,250 in 
special bequests from Trust B assets.  The attorney also proposes to fund Trust A with $62,000 
of Trust B assets.  The property would be distributed to B      , J   and R         , in unspecified 
shares.  The $62,000 would be distributed to M  in satisfaction of her 15 percent interest in 
the Trust A assets. 
 

Law 
 

Article XIII A, section 2 of the California Constitution requires the reassessment of real 
property upon a "change in ownership," unless an exclusion from change in ownership applies.  
A change in ownership is defined in section 60 as "a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest." 
 

Property Tax Rule3 462.160, subdivision (a), provides the general rule that a transfer of 
real property into a trust is a change of ownership of such property at the time of transfer.  
Section 62, subdivision (d) states, in part, that the following transfers involving trusts are 
excluded from change in ownership: 
 

Any transfer by the trustor, or by the trustor's spouse or registered domestic 
partner, or by both, into a trust for so long as (1) the transferor is the present 
beneficiary of the trust, or (2) the trust is revocable; or any transfer by a trustee of 
such a trust described in either clause (1) or (2) back to the trustor; or, any 
creation or termination of a trust in which the trustor retains the reversion and in 
which the interest of others does not exceed 12 years duration.  (Emphasis added.) 

 
 Rule 462.160, subdivision (b)(2), further explains that a change in ownership does not 
occur upon the transfer of real property by the trustor to a trust which is revocable by the trustor.  
However, a change in ownership does occur at the time the revocable trust become irrevocable 
unless the trustor-transferor remains or becomes the sole present beneficiary or unless otherwise 
excluded from change in ownership.  As indicated by section 62, subdivision (d) and Rule 
462.160, not all transfers to or from revocable trusts are excluded from change in ownership; 
transfers are only excluded if made by or for the benefit of certain parties. 
 
 As relevant herein, section 63 provides that a change in ownership does not include any 
interspousal transfer, including, but not limited to: 

 
(a)  Transfers to a trustee for the beneficial use of a spouse, or the surviving 
spouse of a deceased transferor, or by a trustee of such a trust to the spouse of the 
trustor; and 
 
(b)  Transfers which take effect upon the death of a spouse. 
 
Additionally, section 63.1 excludes from a change in ownership specified purchases or 

transfers of real property between parents and their children for which a valid and timely claim is 
filed.  Section 63.1 also provides that transfers from grandparent to grandchild may be excluded 
from reassessment, but only if all of the parents of the grandchildren who qualify as children of 
                                                           
3 All subsequent references to "Rules" are to the Property Tax Rules promulgated under title 18 of the California 
Code of Regulations. 
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the grandparents are deceased.  (Rev. & Tax. Code, § 63,1, subd. (a)(3)(A).)  Section 63.1, 
subdivision (c)(9) specifically provides that "'Transfer' includes, and is not limited to, any 
transfer of the present beneficial ownership of property from an eligible transferor to an eligible 
transferee through the medium of an inter vivos or testamentary trust." 
 
 When, as here, a trust document does not indicate a certain percentage interest that the 
beneficiaries have in each piece of property, but rather gives them an undivided interest in the 
whole of the trust estate, and allows non pro rata distributions, the trustee may allocate certain 
properties to some beneficiaries and not to others.  As such, if there are sufficient trust assets, a 
trustee may distribute real property to an eligible transferee and other assets to other beneficiaries 
and the transfer to the eligible transferee will be deemed directly from the trustor.  However, to 
the extent that the value of the real property received exceeds the value of the beneficiary's share 
of the trust estate it will be considered a transfer from the other beneficiaries and subject to 
reassessment.  (Letter to Assessors (LTA) 91/08).  To accomplish an equal distribution, the 
trustee may encumber the property with a loan so long as the loan proceeds are not provided by 
the beneficiary receiving the property.  (Property Tax Annotation 625.0235.005.) 
 

Analysis 
 
 The transfer of the property by Husband and Wife to the trust did not result in a change in 
ownership because the trust was revocable for their lifetime.  (Rev. & Tax. Code, § 62, 
subd. (d).)  The transfer of the property to Trust A upon the death of the first spouse also did not 
result in a change in ownership of the property.  (Rev. & Tax. Code, §§ 62, subd. (d); 
63, subd. (b).) 
 
 When the surviving spouse died, Trust A became irrevocable and B , J , M  
and R       became the present beneficiaries.  Each beneficiary was given a percentage interest in 
the entire residue of trust estate, which included the real property.  B , J  and R      
were eligible transferees for the parent-child exclusion.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1.)  M       
was not eligible for the grandparent-grandchild exclusion since her mother, B    , was still 
alive.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (a)(3)(A).)  It does not appear that M  is eligible for 
any other change in ownership exclusions. 
 
 Because the trust gives the beneficiaries interests in the entire residue and the trustee has 
not yet distributed the property, the change in ownership consequences are still unknown.  
Because M  is not eligible for any exclusion, if the trustee distributes any interest in the 
property to her then a change in ownership of that interest will occur.  (Rev. & Tax. Code, § 60.)  
Further, to the extent that B      , J      or R      receives an interest in the property with a 
value greater than the value of their share of the residue, it will be considered a transfer from the 
other beneficiaries, and the amount transferred will undergo a change in ownership.  (LTA 
91/08.) 
 
 As explained above, to determine if any transfer has occurred that does not qualify for the 
parent-child exclusion, it is necessary to compare the value of the real property received by each 
beneficiary to the value of that beneficiary's share of the trust estate.  In this case, the question is 
whether the $62,000 in Trust B assets should be included in calculating the total residue and each 
beneficiary's share thereof.  For the reasons set forth below it is our opinion that it should not be 
included. 
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 First, the value of the total residue should be determined as of the date the trust became 
irrevocable, not as of the date of distribution.  Where property is, as here, held in a trust that 
becomes irrevocable on the death of the trustor, beneficial ownership of the real property held in 
the trust passes to the beneficiaries as of the date of death of the trustor.  (Rule 462.260, 
subd. (d)(1).)  The property will be reassessed, if necessary, as of the date of death.  (Rev. & Tax. 
Code, § 110.1, subd. (a)(2)(A).)  Therefore, for property tax purposes, the value of any interest 
that passes to the children must be determined as of the date of death.  This is true even though 
the trustee might not distribute the property until some time after the death of the trustor.  Even 
in such a case, the transfer of beneficial interest and any corresponding change in ownership will 
be deemed to have occurred at the date of death.  Because the $62,000 in Trust B assets were not 
part of the Trust A estate as of the date of the death of the surviving spouse, they should not be 
included in determining the total Trust A residue and each beneficiary's share thereof. 
 
 In the past, we have advised county assessors to take into account encumbrances put on 
the property after the date of death when calculating the trust estate and each beneficiary's share 
thereof.  (Annotation 625.0235.005.)  Such encumbrances are offset by the corresponding loan 
proceeds and therefore do not diminish or increase the net trust estate.  In this case, with the 
transfer of $62,000 from Trust B to Trust A, there will be no corresponding encumbrance placed 
on the property.  Since the addition of assets from Trust B will increase the value of the net trust 
estate for Trust A beyond what it was at the date of death of the trustor, such assets should not be 
included in determining the residue and each beneficiary's share thereof. 
 
 According to the letter from the trustee's attorney, Trust A contains the real property, 
valued at $450,000 and $1,071.00 of other assets for a total of $451,071.  Based on their 
percentage interests, the value of each beneficiary's share of the trust estate is as follows:            
B  - $225,535.50, J  - $112,767.75, M  - $67,660.65 and R      - $45,107.10.  
Upon distribution, to the extent that the value of the real property interest received by any 
beneficiary exceeds the value of his or her share of the trust estate it will be considered a transfer 
from the other beneficiaries and subject to reassessment. 
 
 The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
       Sincerely, 
 
       /s/ Daniel Paul 
 
       Daniel Paul 
       Tax Counsel 
 
DP/yg 
J:/Prop/Prec/Parchild/2009/09-097.doc 

 
cc: Mr. David Gau MIC:63 
 Mr. Dean Kinnee MIC:64 
 Mr. Todd Gilman MIC:70 


