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Mr. B. 

Dear Mr. B 

Re: Request for Proposition 58 Opinion 

This is in response to your letter of January 25, 1989 to the 
legal staff of the State Board of Equalization wherein you 
request our opinion as to whether the transfers proposed in 
your letter and set forth below will be excluded from change in 
ownership under Revenue and Taxation Code section 63.1. 

The instant property was purchased by father and mother in 
1964. Father died in 1976 leaving by his will a 
testamentary Trust Band, pursuant to the Will, his spouse 
created Trust A. One-half of the instant property was put 
into each Trust. Trust B was irrevocable. It provided 
that the spouse would have a life estate therein and upon 
her death, all property therein would pass to the two 
remaindermen equally, the natural daughter and the natural 
son of the deceased father and his spouse. The mother's 
Trust made similar provisions in Trust A regarding 
transfers upon her death. 

The mother died in March, 1988. One-half of the instant 
property is still held by each of the two Trusts, A and B. 
The Trustees plan to distribute, pursuant to their trust 
powers, each one-half to the daughter, the son taking other 
property of the trusts in lieu thereof. The contemplated 
transfers will be in late January or in February, 1989. 

The instant property was not the principal residence of 
either decedent but the "full cash value" of the instant 
~roperty on the Assessor's rolls does not exceed 
$1,000,000. Also, no other real property of the.decedents 
has been sold or transferred to an eligible transferee and 
no other Proposition 58 claims have been made or are 
contemplated. 
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As you know, Proposition 58 amended article XIIIA of the 
California Constitution to provide among other things that the 
terms •purchased• and •change in ownership• do not include the 
~urchase or transfer of the principal residence and the first 
$1 million of the full cash value of other real property 
between parents and children. Chapter 48 of the Statutes of 
1987 (AB 47) is the implementing legislation for Proposition 
58. Chapter 48 added section 63.1 to the Revenue and Taxation 
Code and applied to purchases and transfers of real property 
completed on or after November 6, 1986. 

Neither Proposition 58 nor section 63.1 as originally enacted 
addressed transfers through the medium of a trust. Section 
63.1 was recently amended, however, to provide that for 
purposes of the parent-child exclusion, ••transfer' includes 
... any transfer of the present beneficial ownership of 

property from an eligible transferor to an eligible transfere
through the medium of an inter vivas or testamentary trust.• 
Chapter 700 of the Statutes of 1988 (SB 1736). 

Even before that amendment, however, we had taken the position 
that Proposition 58 and section 63.1 were applicable to 
transfers through the medium of a trust if the requirements of 
those provisions were otherwise satisfied. Our rationale for 
that position was that when a trust is created, the beneficial 
ownership of property passes from the truster (or decedent) to 
the trust beneficiaries and the-legal title passes to the 
trustee. (Estate of Feuereisen (1971) Cal.App.3d 717, 720; 
Allen v. Sutter County Board of Equalization (1983) 139 
Cal.App.3d 887, 890.) 

Thus, under our view, the children in this matter received an 
equitable remainder equally in an undivided one-half of the 
property from their father at his death in 1976 and an 
equitable remainder equally in an undivided one-half of the 
property from their mother when she transferred it into trust 
shortly after their father's death. When the mother died in 
1988, the equitable remainders of the children became 
possessory. At that time each child beneficially owned an 
undivided one-half interest in the real property half of which 
came from each parent. Although such vesting of the right to 
possession or enjoyment of a remainder interest which occurs 
upon the termination -of a life estate or other similar 
precedent property interest is a change in ownership under 
section 6l(f) subject to specified exceptions not here 
applicable, we have taken the position that section 63.1 is 
applicable to exclude such transfers from change in ownership. 
where the trustors and beneficiaries are parents and children. 
The vesting of the right to possession in each child of a 
one-half interest in the .real property as a result _of the 
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termination of the mdther's life estate would therefore be 
excluded from change in ownership. 

It appears to us, however, that transferring all the real 
property to the ·daughter as proposed here is a transfer between 
parent and child only as to half of the real property and the 
other half is in reality a transfer from brother to sister. 
Thus, under the facts presented, we are of the opinion that the 
proposed transfer will result in a change in ownership as to SO 
percent of the real property in question. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the-assessor of any county. You 
may wish to consult the appropriate assessor in order to 
confirm that the described property will be assessed in a 
manner consistent with the conclusion stated above. 

If we can be of further assistance in this matter, please let 
us know. 

Very truly yours, 

~~ T f:~z___ 
Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 
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cc: Mr. Juhn Hag rty 
Mr. Robert H. Gu 
Mr. Verne Walton 
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