
Illllll llllllllll lill llllll lllll lllll lllllllllllll 
*625.0204* 

-STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EOUALIZA TION 
1020 N STREET, SACRAMENTO. CALIFORNIA 

(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001: 

(916) 324-oS':14 

wr.J.IAM M. BENNET:' 
First Oi&11ict. K.,nlelel

BRAD SHERMAN
S800nc! Oi11ria. L~ Ange""' 

EANEST J. ORONENBURG. JR. 
Third Oarrta. s.u, Diego 

MATil!EW K. FO!IIG 
Fourth Oistrir:t. Los Angeles 

GRAY DAVIS
CanltDIJM,$MnfN(IIO 

BURTON W. OLIVER 
Ez«Lf,w Oir«ra 

March 23, 199 2 

;te: _H____a_n_d_L_____E_____l_i:t_u_l_1_·n____.._g_R_e__q.._u_e_s_t_ 

Dear Mr. 

This is in response to your letter of January 2, 1992 to 
Mr. Richard Ochsner in which you request our opinion as to 
whether a change in ownership for property tax purposes will 
occur as a result of the following facts and proposed 
transactions set forth in your letter. 

H and L E originally established The 
E Trust on December 19, 1973. While H and L 
E were both living, they were the beneficiaries of The 
E Trust, and The E Trust could be amended or 
revoked by them at any time. H and L E 
transferred all of their real property to The E Trust. 

L E died on June 3, 1989. She was 
survived by H E and by her four children, all of whom 
are still living. 

The E Trust provides that if L E 
were the first Truster to die, $600,000 of fair market value of 
property is to be allocated to a sub-trust known as the 
•Exemption Trust•. This is the maximum amount covered by 
L E 's unified credit under Section 2010 of the 
Internal Revenue Code. The assets allocated to the Exemption 
Trust were, in turn, to be distributed to the Trustees of The 
1988 E Trust, a copy of which was provided with your 
letter. 

section 3.01 of The 1988 E Trust provides that, 
in the absence of a specific designation by the donor, the 
Trustee is to divide additions to the trust estate into equal 
shares for the beneficiaries living on the date of the gift. The 
beneficiaries of The 1988 E Trust are H and L 
E 's children, M , B , R 

, ~nd C • 
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S~cclon 2.02(A) of The 1988 E Trust provides that 
as long a2 H E is living, the Trustee shall 
accumulate tne net income of each beneficiary's respective Trust. 

Section 3.02(B) of The 1988 E Trust provides that 
in each year in which property is added to a beneficiary's trust, 
the beneficiary has the right to withdraw the lesser of (i) 
$10,000 for the calendar year, or (ii) the amount of addition. 

Section 3.03 of the The 1988 E Trust provides 
that after H E 's death, each beneficiary will be 
entitled to the income of the beneficiary's share until the 
beneficiary reaches age 45. This section further provides that, 
after H E 's death, the Trustee is to distribute to 
~ach beneficiary one-half of the beneficiary's share at age 35, 
and the remaining balance at age 45. 

H E , as Trustee of The E Trust, is 
contemplaing distributing to The 1988 E Trust an interest 
in real property located in County, California having 
a fair market value of $600,000 in satisfaction of the allocation 
to the Exemption Trust. He is further contemplating exercising 
his right to withdraw from The E Trust his interest in a 
parcel of property having a fair market value of $600,000, and 
personally contributing that interest to The 1988 Eidelman 
Trust~ The assessed values of the interests in real property 
which would be contributed to The E Trust are 
substantially below their current market values, as the assessed 
value is based upon a 1975 base year assessment. 

Based on the foregoing facts, H E requests a 
ruling that the transfer of an interest in real property from The 
E Trust to The 1988 E Trust in satisfaction of the 
$600,000 allocation to the Exemption Trust will qualify for the 
parent-child exclusion from property tax reassessment, and that 
H E 's personal contribution of another interest in 
real property having a fair market value of $600,000 to The 1988 
E Trust will likewise qualify for the parent-child 
exclusion from property tax reassessment. 

Section 2(h) of Article XIII A of the California 
Constitution provides that • •.. 'change of ownership' shall not 
include ... the purchase or transfer of the first one million 
dollars of the full cash value of all other real property between 
parents and their children, as defined by the Legislature. This 
subdivision shall apply to both voluntary transfers and transfers 
resulting from a court order or judicial decree." 



-3- 1992 

The Californi~ :egislature enacted Revenue and Taxation 
Code* Section 63.1 to implement the exclusion for transfers 
between parents and children. Section 63.l(c)(7) provides: 
••Transfer' includes, and is not limited to, any transfer of the 
present beneficial ownership of property from an eligible 
transferor to an eligible transferee through the medium of an 
inter vivos or testamentary trust.• 

It has been our position since before the adoption of 
Proposition 58 that one may be the present beneficiary of a trust 
even though current income may be paid to such beneficiary or 
accumulated in the trustee's discretion as long as no other 
person presently has a right to income or principal. 

Here, the Trustee has no discretion to distribute income 
but must accumulate it and add it to the principal of _each 
child's respective trust during the life of H E . In 
our view, this is no different for purposes of section 63.1 than 
if the Trustee had.the discretion to distribute or accumulate 
income for each child. Further, while each child is living, 
there is no.other beneficiary of each child's share in The 1988 
E Trust. Moreover, upon H E 's death, each of 
L and H E 's children will be entitled to the 
income from the child's share, and ultimately distribution of the 
principal which includes accumulated income. 

Accordingly, we are of the view that the transfers from 
The E Trust and from H E personally to The 
1988 E Trust are transfers of present beneficial ownership 
from H and L E to their four children and thus 
qualify for the parent-child exclusion subject, of course, to the 
limitations and requirements of section 63.1. 

H E also requests a ru+ing that any 
transfers of interests in real property from a child of H 
and L E to The 1988 E Trust will be excluded 
from change in ownership. 

Section 62 provides, in relevant part, as follows: 
"Change in ownership shall not include: .•• • 

•ca) Any tranfer by the trustor, or by the 
truster's spouse, or both, into a trust for so long 
as (1) the transferor is the present beneficiary of 
the trust ••. • 

*All statutory references are to the Revenue and Taxation 
Code unless otherwise indicated. 
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see also Property ntx Rule 462(i)(2)(A). 

Since we concluded above that the children of L 
and H E have present beneficial ownership of the 
property of The 1988 E Trust, transfers of interests in 
real property by those children to The 1988 E Trust will be 
excluded from change in ownership under section 62(d) and 
Property Tax Rule 462(i)(2)(A) provided, of course, that each 
child's transfer is to that child's respective separate trust 
only and not for any other child's benefit under The 1988 
E Trust. 

The views expressed in this letter are, of course, 
advisory only and are not binding upon the assessor of any 
county. You may wish to consult the appropriate assessor in 
order to confirm that the described property will be assessed in 
a manner consistent with th~ conclusion stated above.· 

Our intention is to provide timely, courteous and 
helpful responses to inquiries such as yours. suggestions that 
help us to _accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

Eric F. Eisenlauer 
Senior Tax Counsel 

EFE:jd 
0004D 

cc: Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 


