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October 23, 1992 

Dear Ms. 

This is in response to your letter of June 10, 1992, 
requesting our views regarding certain tra·nsfers involving 

a California Limited Partnership. As I 
explained to you, I discussed the subject of this letter with 
Deputy Santa Barbara County Counsel, Kevin Ready on June 30, 
1992. My notes indicated that he stated he would discuss the 
question with your office and get back to me if needed. I 
received no further word on this subject until your recent 
telephone call indicating that you desired a written response to 
your letter. 

The information provided indicates that there were two 
transfers of certain real property. The first was recorded on 
December 27, 1990 and involved a transfer of real property from 

to a partnership. At that time the partnership 
was composed of .. and her two sons, and 

was ·listed as the general partner while. 
and were all listed as limited partners. 

In November 1991 the partnership transferred the property 
back to At that time the partnership consisted of 

her two sons and , and her daughter 
l 

Parent/child exclusion claims have been filed for both 
transfers. As I understand it, your office has denied these 
claims because the transfers involved the partnership and were 
not directly between the parent and her children. You request 
the views of this office on whether the subject transfers qualify 
for the parent/child exclusion. 

https://SHERM.AN


Ms. -2- October 23, 1992 

Revenue and Taxation Code section 60 (all section references 
are to the Revenue and Taxation Code) defines the term "change in 
O\llilership" as a transfer of a present interest in real property, 
ir.=luding the beneficial use thereof, the value of which is 
s'l:bstantially equal to the value of the fee interest. Consistent 
w::.h that definition, subdivision (i) of section 61 specifically 
pr~vides that change in ownership includes the transfer of any 
ir.~erest in real property between a partnership and a partner. 
Tr.·.is, both the transfer from to the partnership and 
tte later transfer from the partnership to constitute 
ctanges in ownership under the basic change in ownership 
pr~visions of the Revenue and Taxation Code. The sole question, 
then, is whether the subject transfers are excludable under terms 
of section 63.1, which provides an exclusion from change in 
o~~ership for certain parent/child transfers. For the reasons 
se~ forth below, I conclude that the subject transfers do not 
qualify for this exclusion. 

Section 63.1 i~plements Proposition 58, which added 
s~ivision (h) to section 2 of Article XIIIA of the California 
Cc~stitution. Subdivision (h) provides, in part, that the terms 
"p-..i.rchased" and "change of ownership" shall not include the 
pt:!"chase or transfer of the first $1 million of the full cash 
value of all other real property between parents and their 
children, as defined by the Legislature. Consistent with this 
provision, section 63.1, subdivision (a) (2), excludes from change 
ir. ownership the purchase or transfer of the first $1 million of 
f~ll cash value of all other real property "of an eligible 
transferor" in the case of a purchase or transfer between parents 
ar.d their children. In carrying out its constitutional duty to 
de!ine the terms of this exclusion, subdivision (c) (1) of 
se.::tion 63.l provides that the term "purchase or transfer between 
pa=ents and their children" means either a transfer from a parent 
o~ parents to a child or children of the parent or parents or a 
t=ansfer from a child or children to a parent or parents of. the 
cr.ild or children. Subdivision (c) (2) defines the term 
"children" as including natural children, step-children, a son­
i~-law or daughter-in-law or certain adoptive children. 
SW:>divisions (c) (4) and (5) define the terms "eligible 
t=ansferor" and "eligible transferee" as a parent or child of an 
e:igible transferee or transferor, respectively. subdivision (c) 
defines the term "transfer" as including any transfer of the 
beneficial ownership of property from an eligible transferor to 
a~ eligible transferee through the medium of an inter vivos or 
testamentary trust. 

A reading of the terms of section 63.1 demonstrates that the 
language of the exclusion applies to transfers between 
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individuals who stand in the relationship of parent and child. 
Nothing used in the language of these provisions suggests that 
the Legislature intended to extend the exclusion to transfers 
between an individual and a legal entity such as a corporation or 
partnership. An examination of related change in ownership 
provisions such as section 6l{i) dealing with transfers between a 
legal entity and an individual, and section 64, dealing with 
transfers of ownership interests in legal entities, demonstrates 
that the Legislature is capable of expressing its intention in 
clear terms where transfers involving legal entities are 
concerned. Thus, had the Legislature intended that the 
provisions of the exclusion were to apply to transfers between 
individuals and legal entities it would have clearly so provided. 

This office participated with the Legislature in developing 
the terms of section 63.1 and we have consistently interpreted 
the provisions of section 63.1 as applying only to transfers 
between individuals. This is based upon the fact that the code 
section refers only to parents, children, eligible transferor, or 
eligible transferee. The latter two terms are defined in terms 
of parent or child. Further, the term "children" is defined with 
further specificity. None of these provisions suggest an 
intention to include a legal entity. Thus, it seems clear that 
the subject transfers do not qualify for exclusion under the 
provisions of section 63.1. 

An argument has been raised that the legislative intent 
language found in Section 2 of Chapter 48 of the Statutes of 
1987, which enacted section 63.1, supports the argument that the 
subject transfers qualify for exclusion. A careful reading of 
that language indicates just the contrary, however. When the 
provisions of section 63.1 were being developed it was recognized 
that the concept of transfers between parents and children was 
potentially quite broad and could include both transfers from a 
corporation or partnership wholly owned by a parent and transfers 
to a corporation or partnership wholly owned by a child. A 
deliberate decision was made, however, to limit the exclusions to 
transfers between individuals-who were either a parent or a 
child. It was recognized that this limitation would mean that if 
a parent held property in a wholly owned corporation, he or she 
would have to transfer that property from the corporation to 
themselves and then transfer the property to the child in order 
to qualify for the exclusion. This extra step could have been 
challenged under the step transaction doctrine, however, on the 
grounds that it was unnecessary and the true substance of the 
transaction was a transfer from the corporation to the child 
which did not qualify for exclusion. The sole purpose of the 
intent language is to prevent the application of the step 
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transaction doctrine in this circumstance. Obviously, there 
would have been no need to include the intent language if the 
Legislature had intended that transfers from the parent's 
corporation to the child, or from the parent to the child's 
corporation, were excludable under the terms of the section. The 
very existence of the intent language demonstrates that the 
Legislature did not intend to extend the exclusion to the type of 
transfer presented here. While the intent language states that 
section 63.1 is to be "liberally construed" that statement is 
made in the context of the step transaction problem described 
above which only arises if transfers qualifying for the exclusion 
are limited to transfers between individuals. 

Another argument has been raised based upon the definition 
of "transfer" found in subdivision (c) (7) of section 63.l which 
refers to the transfer of the present beneficial ownership of 
property from an eligible transferor to an eligible transferee 
through the medium of an inter vivos or testamentary trust. As I 
understand it, it is argued that since this subdivision 
recognizes transfers of beneficial ownership through the medium 
of a trust this means that the beneficial ownership interest of a 
shareholder or partner in property owned by a corporation or 
partnership must also be recognized for purposes of this 
exclusion. That interpretation is clearly not consistent with 
change in ownership law, however. 

Traditionally, the change in ownership rules applicable to 
property held in trust have followed the beneficial ownership of 
the property for change in ownership purposes. This is 
illustrated by subdivision (d) of Revenue and Taxation Code 
section 62 which excludes from change in ownership the transfer 
by a trustor of property into trust so long as the transferor is 
the present beneficiary of that trust or the trust is revocable. 
Thus, where the transferor continues to retain the beneficial 
ownership of the property either as the beneficiary of the trust 
or because the power to revoke the trust is retained, the statute 
has recognized that the transfer does not constitute a change in 
ownership. 

The traditional treatment of corporations, partnerships and 
other legal entities has been quite different, however. As 
previously noted, subdivision (i) of section 61 provides that a 
change in ownership includes the transfer of "any interest in 
real property" between a corporation, partnership or other legal 
entity and a share holder, partner or any other person. By the 
same token, Revenue and Taxation Code section 64, subdivision 
(a), generally provides that the transfer of ownership interests 
in legal entities, such as corporate stock or partnership 
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interests, do not constitute a transfer of the real property of 
the legal entity. If the Legislature had intended to look 
through the corporation or partnership to the ultimate beneficial 
ownership of individual shareholders or partners, then it would 
have provided for a proportionate change in ownership of the real 
property owned by a legal entity whenever some of the ownership 
interests in that legal entity were transferred. That is, a ten 
percent transfer of the stock of a corporation from A to B would 
constitute a ·ten percent change in ownership of the corporation's 
property. It is clear that the Legislature did not adopt this 
approach. Rather, the transfer of ownership interests in a legal 
entity do not constitute a change in ownership of any portion of 
its real property unless a single corporation, partnership or 
other person obtains a controlling ownership interest. (See 
section 64(c)). In that case, there is a 100 percent change in 
ownership even though only a 51 percent ownership interest may 
have transferred. Further where a controlling interest in a 
legal entity has been acquired by another legal entity, the 
California courts have refused to look through the acquiring 
entity to the ownership interests of the stockholders. See 
Kraft, Inc, v. County of Orange (1990) 219 Cal.App.Jd 1104; 
Twentieth century Fox Film corp, v. county of Los Angeles (1990)
223 Cal.App.Jd 1158. In view of the distinctly different 
approach applied to property transferred through the medium of a 
trust versus property transferred to a corporation or 
partnership, it seems clear that the language of the definition 
of "transfer" found in subdivision (c) (7) of section 63.1 does 
not provide a basis for determining that the transfers at issue 
here qualify for the exclusion. 

our intention is to provide timely, courteous, and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Richa d H. Ochsner 
Assistant Chief counsel 

RHO:te\stein.ltr 

cc: Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 
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