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WILLIAM M. BENNETT 
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Tnitd Oistnct. San Diego 
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DOUGLAS 0. BELL 
E xecurive Sacmrary 

February 8, 1988 

Dear Mr. 

Re: Prcoosition 58 - Your File No. 3679.l 

This is in response to your letter of January 18, 1988 to tte 
attention of the Legal Staff of the State Board of Equalization 
in which you request our opi~ion as to the applicability of 
Proposition 58 and Revenue and Taxation Code* section 63.1 to 
the following two factual situations presented in your letter. 

1. Mrs.Xis left all of Mr. X's estate. The will provides 
that Mrs. X disclaim any and all of the amounts given to 
her under the will, the property is to pass to Mr. Y as 
tr~stee for the benefit of the X's two children. The trust 
terms are as follows: While the children are minors, the 
trustee can either pay out or accumulate the income 
depending on the needs of the minor; when the child obtains 
majority, the trustee is obligated to pay all of the trust 
income to the child and may pay any portion of the corpus 
to the child if the child is in need of such funds for his 
health, education and welfare; lastly, the trustee is 
obligated to distribute one-half of the trust principal to 
the child when h~ attains age 25 and the other one-half 
when the child attains age 30. The trust further provides 
that in the event a child dies before attaining age 30, the 
child's interest in the trust is to pass to his issue and 
if none, then to any other child of ~he X's and in the 
event there are no children of the X's and no issue of the 
deceased child, then the property is to pass to the issue 
of the X's. A failure of these beneficiaries results in 
the prbperty passing to a charity designated by the trustee. 

*All statutory references are to the Revenue and Taxation Code 
unless otherwise indicated. 
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. 
For the purpose of this discussion, the fair market value 
of the property transferred into the trust is less than 
$1,000,000 and constitutes a portion of the decedent's 
family residence. 

Resoonse: 

As you know, Proposi~ion 58 amended article XIIIA of the 
California Constitution to provide among other things that the 
terms "purchase" and "change in ownership" do not include the 
purchase or transfer of the principal residence and the first 
$1 million of the full cash value of other real property 
betwee~ parents anc children. Chapter 48 of the Statutes of 
1987 (AB 47) is tte implementing legislation for Preposition 
58. Chapter 48 added section 63.1 to the Revenue a~d Taxation 
Code and applies to ?urchases and transfers of real property 
completed on or after November 6, 1986. 

For purposes of reappraising real property as o: the date of 
change in ownership (purchase or transfer) of real ?roperty, 
Property Tax Rule 462(n)(3) (Title 18, California 
Administrative Code section 462(n) (3)) provides that the date 
of death of the decedent shall be used with respect to 
tran~feis by will or intestate succession. 

It is our position that Proposition 58 and section 63.1 are 
applicable to transfers through the medium of a trust provided 
the requirements of those provisions are otherwise satisfied. 
See enclosed Board Letter to Assessors dated September 11, 
1987, No. 87/72, question No. 9. Although Proposition 58 and 
section 63.1 do not specifically deal with transfers in trust, 
the change in ownership rules relating to trusts in effect 
provide that subject to exceptions not here relevant, the 
present beneficiary of the trust is the beneficial owner of the 
trust property. Section 62(d), Property Tax Rule 
462(c)(2)(A). Further, it is our position that one may be a 
present trust beneficiary even though the right to receive 
income is discretionary as long as no one else presently has a 
right to income or principal. 

Since nobody but decedent's children presently has a right to 
receive the income or principal of the trust, we are of the 
opinion that the transfer by will is between a parent (Mr. X) 
and his children for purposes of proposition 58 and section 
63.1. This, of course, would include property passing to the 
trustee as a result of a valid disclaimer by Mrs. X. (Probate 
Code§ 282(a).) Accordingly, if the date of death of Mr. X was 
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on or after November 6, 1986 and the full cash value of the 
real property transferred was less than $1,000,000** as you 
indicate, the transfer would be excluded from change in 
ownership under Proposition 58 and section 63.1. 

Further, even if someone other than the children had a present 
interest in the trust property, a change in ownership would not 
necessarily result. For example, had Mr. X given Mrs. X a life 
estate in that portion of the family residence which is in the 
trust and she di6 not distlaim it either intentionally or 
because she accepted the life estate and was thus precluded 
from disclaiming it by Probate Code Section 285(a), the 
transfer of such interest to Mrs. X would be excluded from 
change in ownership as an interspousal transfer under section 
63. In our view, a change in ownership would result, however, 
tG the extent that persons other than decedent's spouse or 
children received a present interest in the trust property. 

2. Under factual situation number 2, Mr. A is married tor.rs. 
A. This is his second marriage. The property in question 
constitutes the sole and separate property of Mr. A. T~e 
children who are to be the beneficiaries of the trust are 
the children of Mr. A. Mrs. A is their stepmother. Mr. A 
creates a trust for the benefit of his three children. The 
~r~st is to terminate upon the death of Mr. A. During the 
te~n of the trust, the trustee may distribute income to any 
of the children if they are in need of funds for their 
health, education, maintenance and welfare. Upon the death 
of Mr. A, the property is to be distributed in equal shares 
to the three children of Mr. A. In the event any child 
predeceases Mr. A, the property shall pass in accordance 
with the terms and conditions of a limited power of 
appointment held by such child. (By limited power of 
appointment, it is meant that the child cannot appoint to 
his estate or to his creditors.) The property is 
commercial .real property. All of the parties are adults. 
For purposes of discussion, the fair market value of the 
property is $1,500,000. Further, it is contemplated that 
Mrs. A will join Mr. A in making the gift in determining 
federal gift tax liability. Please advise as to whether 

**Under Proposition 58 and section 63.1, the $1 million full 
cash value limitation appliis to real property other than the 
principal residence of the transfer. Thus, if the only real 
property transferred by Mr. X was his interest in his principal 
residence, the $1 million full cash value limitation is not 
applicable. 
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the transfer by Mr. A to the trust is a transfer 
necessitating reevaluation and, further, please advise' as 
to whether Mrs. A can join with Mr. A in the gift transfer 
for purposes of determining the amount of property exempt 
from reevaluation. 

Response: 

As explained above, since there will be no present beneficiary 
of the income or principal of the trust other than Mr. A's 
children the transfer is between a parent and his children for 
purposes of Proposition 58 and section 63.1. Only $1,000,000· 
of full cash value will be excluded from change in ownership, 
however, unless Mr. A first conveys an undivided interest in 
the real property to Mrs. A. Such a transfer would be excluded 
frDm change in ownership by section 63. If such a transfer is 
made, Mr. A as a parent and Mrs. A as a stepparent can combine 
their separate $1,000,000 exclusions and jointly transfer the 
property to the trust without reappraisal(§ 63.l(a)(2)), 
(b)(2) and (c)(2)(B). 

Since section 2 of chapter 48 expresses the intent of the 
Legislature that section 63.1 shall be liberally construed in 
order t9 carry out the intent of Proposition 58 and since 
sect{on 2 expressly approves specified step transactions, it is 
our view that a preliminary transfer by Mr. A to Mrs. A should 
be fully recognized for purposes of excluding the transfer in 
trust from change in ownership. 

Lastly, you request that we make available to you copies of any 
rulings we have issued on the subject of transfers to trusts 
and the result of such transfers on the reappraisal of property 
for property tax purposes. 

In response to your request, we are enclosing copies of 
representative opinion letters under my signature regarding the 
applicability of Proposition 58 and section 63.1 to transfers 
into and out of trusts dated June 19, 1987 and December 11, 
1987. 

In addition to the foregoing, we are enclosing copies of pages 
5410.2, 5411 and 5412 of the Property Tax Law Guide. As you 
can see, these pages contain .annotations of opinion letters 
concerning whether transfers: into and out of trusts are changes 
in ownership without regard to Proposition 58 and section 
63.1. If you desire copies of any of these opinion letters, 
please let us know. There is a charge of $3.00 plus $.10 per 
page for each letter. 
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The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor of any county. ~You 
may wish to consult the appropriate assessor in order to 
confirm that the described property will be assessed in a 
manner consistent with the conclusion stated above. 

If we can be of further assistance in this matter, please let 
us know. 

Very truly yours, 

~ q ~~-~~lvLL
Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 
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cc: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr~ Verne Walton 




