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Butte County Assessor’s Office 
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Oroville, CA  95965 
 
Attn:   
 
Re:  Revenue and Taxation Code Section 63.1 - Parent/Child Exclusion 
 
Dear   : 
 
 This is in response to your March 16, 2005 email to Kristine Cazadd, Chief Counsel, 
regarding the statute of limitations for filing a claim for the parent-child exclusion.  As discussed 
in detail below, based on the given facts, we conclude that the claim at issue was not timely filed 
under Revenue and Taxation Code1 section 63.1, subdivision (e). 
 
Factual Analysis 
 

The following chronological events were taken from the documents faxed on March 30, 
2005: 
 
1. On December 23, 1980, J and B, husband and wife, purchased a residence, as joint tenants. 
 
2. On December 7, 1992, J and B quitclaimed the property to their son, R, reserving a life estate 

in the property for themselves. 
 
3. On July 29, 2001, J died.  B, the surviving spouse, retained her life estate. 
 
4. On April 30, 2003, B died and the property was transferred to son, R. 
 
5. On September 16, 2003, R sold the property to D and L, husband and wife, as joint tenants.  
 
6. On December 1, 2003, the assessor’s office sent to R the first written request for the parent-

child exclusion claim.  R did not respond. 
 
7. On February 3, 2004, a second written request was mailed by the assessor’s office to R.  

Again, R did not respond. 
 

                                                           
1 Unless otherwise provided, all section references are to the Revenue and Taxation Code. 
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8. On March 24, 2004, because R did not respond to either request, the assessor reassessed the 
property as of the date of B’s death and again at the date of the sale of the property to D and 
L.  Supplemental assessment notices were mailed June 30, 2004. 

9. On February 9, 2005, tax bills were mailed, with a tax due date of April 1, 2005. 

10. On March 14, 2005, R presented to the assessor’s office copies of the quitclaim deed filed 
with the county and a Claim for Reassessment Exclusion for Transfer Between Parent and 
Child Form that was completed and signed by J and B for the December 7, 1992 transaction.  
The assessor’s records do not show that the claim was filed in 1992.  The assessor 
determined that a claim form was not necessary for the creation of the life estates for the 
parents, and the reminder interest to the son in 1992, because a present beneficial interest in 
the property was not transferred to R. 

During our April 28, 2005, telephone conversation you posed two specific questions, 
which are restated below followed by our response. 

Law and Analysis

1. Is a parent-child claim that is filed on a non-reassessable transaction valid when a 
future assessable event occurs? 

Response:  No.  Pursuant to section 63.1, the three-year statute of limitations for filing the parent 
child exclusion claim commences from the date of the purchase or transfer of the real property, 
in this case, at the termination of the parents’ life estate. 

 “Change in ownership” is defined by section 60 as “a transfer of a present interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest.”  Section 62, subdivision (e) provides in pertinent part that a change in 
ownership shall not include “any transfer by an instrument whose terms reserve to the transferor 
an estate for years or an estate for life.  However, the termination of such an estate for years or 
estate for life shall constitute a change in ownership.” 

On December 7, 1992, J and B quitclaimed the property to their son, R, but reserved a 
life estate for themselves.  Thus, no change in ownership occurred pursuant to section 62, 
subdivision (e), until the death of the last surviving parent. 

On July 29, 2001, J died.  Thereafter, when B died on April 30, 2003, the life estate 
terminated at which time there was (absent a parent-child exclusion pursuant to section 63.1) a 
change in ownership of the property, because R became the present beneficial owner of the 
property. 

Section 63, subdivision (c)(1) provides that a purchase or transfer between parents and 
their children means either a transfer from a parent or parents to a child or children of the parent.  
The date of any transfer between parents and their children under a will or intestate succession is 
the date of the decedent’s death.  The term “purchase” is not defined in section 63.1.  Section 67, 
however, defines it as “a change in ownership for consideration.”  The term “transfer” is defined 
in section 63.1, subdivision (c)(9) to include, and is not limited to, “any transfer of the present 
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beneficial ownership of property from an eligible transferor to an eligible transferee through the 
medium of an inter vivos or testamentary trust.”  

From the foregoing statutes, it is clear that a “purchase” or “transfer” for purposes of 
section 63.1 must be of a present beneficial interest or ownership in real property and does not 
include the purchase or transfer of a future interest.  Accordingly, the transfer of the real property 
for purposes of the parent-child exclusion occurs when the remainder interest of the child 
becomes possessory rather than when it is created.  Therefore, the three-year statute of 
limitations for filing the parent child exclusion claim commences from the date of the purchase 
or transfer of the real property.  This being the case, the claim documents purportedly filed in 
1992 for a non-reassessable transaction would not be valid for future transfers. 

The 2003 Transfer

Section 63.1, subdivision (d) requires that a claim be filed by the eligible transferee, the 
transferee’s legal representative or the executor or administrator of the transferee’s estate and 
that, along with the claim, the claimant furnish specified documents to the assessor.  The time 
periods for timely filing of a claim are prescribed by subdivision (e).  For the exclusion to take 
effect from the date of the transfer, subparagraph (1)(B) requires that claims for transfers of real 
property between parents and their children occurring on or after September 30, 1990, shall be 
filed within three years after the date of the purchase or transfer of real property for which the 
claim is filed or prior to transfer of the real property to a third party, whichever is earlier.  In 
addition, subparagraph (1)(C) is an exception to the three-year filing period and provides: 

Notwithstanding subparagraphs (A) and (B), a claim shall be deemed to be timely 
filed if it is filed within six months after the date of mailing of a notice of 
supplemental or escape assessment, issued as a result of the purchase or transfer 
of real property for which the claim is filed. 

 According to the facts presented, the assessor did determine that a change in ownership 
did occur at B’s death on April 30, 2003.  Therefore, in this case, the three-year period set forth 
in subparagraph (e)(1)(B) of section 63.1, expired on September 16, 2003, when R sold the 
property to D and L.  Subsequently, the assessor mailed a notice of supplemental assessment on 
June 30, 2004.  Thus, in accordance with subdivision (e)(1)(C), R could have file a claim for 
exclusion within six months after the date of mailing of the notice of the supplemental 
assessment.  However, R did not respond to the notice until March 14, 2005, thus, the filing 
requirements set forth in section 63.1 were not met.  The filing of a timely claim is the obligation 
of the person claiming the exemption; thus, R’s failure to submit a timely claim in accordance 
with section 63.1, subdivisions (e)(1)(B) and (e)(1)(C) is deemed a waiver of the exemption. 

2. If the 1992 claim documents are deemed timely filed, does the assessor’s office have the 
authority to correct the rolls? 

Response:  Not applicable, see above response.  However, section 51.5 provides specific 
authority for assessors to correct errors in the determination of a base year value.  
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 Section 51.5, subdivision (a) provides that “Notwithstanding any other provision of the 
law, any error or omission in the determination of a base year value pursuant to paragraph (2) of 
subdivision (a) of Section 110.1, including the failure to establish that base year value, which 
does not involve the exercise of an assessor’s judgment as to value, shall be corrected in any 
assessment year in which the error or omission is discovered.”  Thus, pursuant to subdivision (a), 
the assessor is authorized to correct errors or omissions not involving the exercise of an 
assessor’s judgment as to value in any year in which they are discovered. 

 The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

       Very truly yours, 

       /s/ Shirley Johnson 
 
       Shirley Johnson 
       Tax Counsel 
 
SJJ:jlh 
Prec/ParChild/05/119.SJ.doc 
 
cc: Mr. David Gau, MIC:63 
 Mr. Dean Kinnee, MIC:64 
 Ms. Mickie Stuckey, MIC:62 
 Mr. Todd Gilman, MIC:70 
 Ms. Glenna Schultz, MID: 64 


	December 13, 2005 
	25 County Center Drive
	Re:  Revenue and Taxation Code Section 63.1 - Parent/Child Exclusion
	       Shirley Johnson
	       Tax Counsel


	 Mr. Todd Gilman, MIC:70



