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From 

Subject: 

This is in response to your memo of Mav lR. 1987, referencing 
requests for advice received from ··-. ___ . -·- _. ;, Senior 
Property Tax Representative, ARCO, and Mr.< _ 
Supervising Auditor/Appraiser, Riverside County Assessor's 
office, relating to the assessment of service station fixtures. 

The question arises from the treatment accorded certain service 
station fixture replacements by the Riverside ~ounty Assessor. 
After an audit of ARCO, the assessor found that certain 
fixtures, such as storage tanks, gasoline pumps, sign pylons, 
and hoists, had been replaced with new equipment. The assessor 
reappraised these items on the theory that they constituted new 
construction. ARCO contends that the reappraisal is improper 
because when originally assessed the service stations were 
treated as single structures without recognition of the 
individual fixtures. It is contended, therefore, that the 
replacement of tanks or pumps were merely "building maintenance 
expenditures" and not new construction. 

ARCO bases its argument, in part, upon Assessors Handbook 581. 
The current edition, Equipment Index Factors, for use on 3/1/87 
lien date, contains a section, commencing on page 17, providing 
advice on the classification of improvements as either 
structures or fixtures. It states, in part, that it is to be 
used as a guide in completing Schedule B of the business 
property statement. It then sets forth general principles for 
distinguishing a structure from a fixture. Briefly, it states 
that an improvement is a "structure" when its primary use and 
purpose is for housing or accommodation of personnel, 
personalty, or fixtures. ·An improvement is a "fixture" when 
its use or purpose directly applies to or augments the process 
or function of a trade, industry or profession. Items with a 
dual purpose are to be classified according to their primary 
purpose. 
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The section also states, however, that service station 
equipment is not included in the designations unless the 
property is located on a situs where the primary activity is 
not that of a service station. In that case, items such as 
tanks, pumps or hoists should be considered to be fixtures. 
David Lucero informs me that this special service station rule 
arose from the practice of assessing stations as a single 
structure. For purposes of simplifying the appraisal process, 
service stations were assessed on a square foot basis without 
consideration of the individual items of property included 
thereon. This practice arose prior to the adoption of 
Proposition 13 and its various implementing statutes and 
regulations. Apparently, the subject ARCO stations were 
originally assessed on this basis and ARCO feels that they 
should continue to be assessed on this basis when making 
Proposition 13 determinations. Unfortunately, ARCO's position 
is based solely on the handbook, not the provisions of the 
Constitution, statutes or regulations. 

Section 2(a) of article XIII A of the California Constitution 
provides, in part, that full cash value means·the appraised 
value of real property when newly constructed after March 1, 
1975. Section 70 of the Revenue and Taxation Code defines "new 
construction," in part, as any major rehabilitation of an 
improvement, including fixtures, since the last lien date. 
Moreover, it provides that any rehabilitation, renovation, or 
modernization which converts a fixture to the substantial 
equivalent of a new fixture is a major rehabilitation of such 
fixture. 

Rule 463(b)(S) implements these particular provisions by 
providing that any substantial physical rehabilitation, 
renovation or modernization of any fixture which converts it to 
the substantial equivalent of a new fixture or any substitution 
of a new fixture is new construction. Further, adopting the 
same general principle found in Assessors Handbook 581, 
subdivision (c) of rule 463 provides that "fixture" is an 
improvement whose use or purpose directly applies to or 
augments the. process or function of a trade, industry, or 
profession. Unlike the Assessors Handbook, however, there is 
no exception for service stations. Further, we are unaware of 
any basis on which such an exception could be granted since 
neither section 70 nor the provisions of the Constitution 
recognize such an exception. There is no indication that a 
fixture in one setting is not a fixture in the other. For 
example, if a hoist used in an auto repair s~-p is a fixture 
under (c} of Rule 463 and its replacement constitutes new 
construction for purposes of that regulation, the same analysis 
applies for purposes of a hoist replaced in a service station. 
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Thus, we conclude that the Riverside County Assessor properly 
treated the ARCO service station fixture replacements as new 
construction. 

Since the question presented is whether the replacement of 
certain items constitutes new construction, we must be guided 
by the statutes and rules applicable to new construction. 
Those provisions are controlling. As we have often recognized, 
the provisions of the Assessors Handbook are advisory only, 
except to the extent that they reflect applicable statutes and 
regulations (which is not the case here). Therefore, the 
replacement of a service station fixture constitutes new 
construction even though the assessor may have originally 
classified the replaced item as part of the structure when the 
property was originally appraised using the AH 581 special rule 
for service stations. 

Inclusion of the fixture as part of the original ·structure may 
create some valuation difficulty, however, since an appropriate 
adjustment should now be made to the original value to reflect 
the removal of the old fixture. While this may require some 
allocation of the total original value which it should be 
recognized that this is a valuation problem does not control 
the issue of whether new construction occurred. 
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cc: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Bob James 
Mr. David Lucero 




