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December 15, 1995 

Dear:Mr. 

This is in response to your letter of March 15, 1995 to Mr. Dick Johnson, Chief of Assessment 
Standards Division, regarding the application of Section 74 ofthe Revenue and Taxation Code 
(all statutory references are to the Revenue and Taxation code unless otherwise indicated) to your 
situation. I apologize for the delay in responding; due to other matters requiring our attention, an 
unfortunate delay in correspondence was created. 

You are auditing a taxpayer who purchased a fire detection company about four years ago. 
Along with the purchase of jhe client base and business property, the taxpayer also acquired all 
the fire ~etection equipment located at the various client business locations. 

The taxpayer admits ownership ofthe leased fire detection equipment but is contending that the 
equipment is not assessable under Section 74. It is your contention that the exclusion provided in 
Section 7 4 applies only to the new construction offire detection equipment and not to the change 
ofownership ofsuch equipment. 

From your letter, I am not clear as to the classification ofthe property in question. Ifthe property 
is personal property, then the provisions ofSection 74 are not applicable. Section 74 provides an 
exclusion from new construction which is applicable to real property only. 

In relationship to real property, Article XIIl A of the California Constitution (Proposition 13) 
provides that generally, real property shall have a base year value based on the market value as of 
March 1, 1975 unless the property undergoes a change in ownership or new construction. In the 
case of a change in ownership or new construction after the 1975 lien dat~ the base year value is 
based on the market value as ofthe date ofthe change in ownership or completion ofnew 
construction. 
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Section 74(a) reads: 

''For purposes of subdivision (a) ofSection 2 ofArticle XIII A of the 
Constirution, 'newly constructed' does not include the construction or installation 
of any fire sprinkler system, other fire extinguishing system, fire detection system, 
or fire related egress improvement which is constructed or installed on or after 
November 7, 1984." 

Section 7 4( c )(3) defines a fire detection system as "any system or appliance intended to detect 
combustion, or the products thereat: and to activate an alann. or signal, whether audio, visual, or 
other." In addition, Section 74(t) provides that the provisions of Secnon 74 are applicable only 
to those qualifying fire detection systems constructed ·or installed in an existing building. Thus, 
Section 74 provides that any real property fire detection system installed in an existing building is 
not considered new construction for propeny tax purposes, but there is no exclusion for fire 
detection systems installed as part of a newly-constructed building. · 

If the fire detection equipment is, in fact, real propeny, e.g., fixtures, then the provisions of 
Section 7 4 are applicable. However, in your situation, the fire detection equipment was acquired 
by the taxpayer in 1991 in a change-in-ownership and was not new construction. Therefore, there 
is no exclusion from assessment of the fire detection equipment. 

I hope that this information-is helpful. Jfyou have additional questions, please contact our 
Business Property Technical Services Section at (916) 445-4982. 

Sincerely, 

~tJ~ 
Charles G. Knudsen 
Principal Property Appraiser 
Assessment Standards Division 
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