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November 25, 2002 

RE: Offsetting Against Escape Assessments Beyond the Statute of Limitations 

Dear Mr. : 

This is in response to your fax request dated November 16, 2002, in which you ask 
whether the Assessor may offset tax refunds resulting from incorrect assessments against tax 
liabilities resulting from escaped assessments for tax years where the escaped assessments are 
beyond the statute of limitations.  Your request is specifically directed to the actions of the 

     Assessor's office following an audit of  (taxpayer). You indicated that at the 
conclusion of the audit, the assessor netted audit years that resulted in refunds, against audit 
years that resulted in escape assessments.  You further stated that some of the audit years were 
past the statute of limitations, and that the taxpayer had not provided the assessor with a waiver. 
For the reasons set forth below, escape assessments that were not timely enrolled within the 
statute of limitations may not be used for purposes of offsetting against proposed refunds. 

Revenue and Taxation Code section 532 establishes statutes of limitations on the assessor 
for escape assessments or underassessments.  Although a property itself is not exempt, an escape 
assessment must be made timely to be valid.  Unless the assessee intentionally evades taxation, 
an escape assessment must be made within four years of the assessment period in which the 
property escaped assessment or was underassessed.  Section 532 states in part: 

(a) Except as provided in subdivision (b), any assessment made pursuant to either 
article 3 (commencing with section 501) or this article shall be made within four 
years after July 1 of the assessment year in which the property escaped taxation or 
was underassessed. 

Roll changes are the final step in the audit process.  Escape assessments or corrections 
must normally be completed, that is, delivered to the auditor and enrolled, within four years after 
July 1 of the assessment year the property escaped assessment.  Where they are not timely 
entered on the roll, the assessment is not permitted.1  (See Letters to Assessors Nos. 94/32 and 
94/46 for further analysis.) 

1 City of Los Angeles v. County of Inyo (1959) 167 Cal.App.2d 736, Montgomery Ward & Co., Inc. v. Santa Clara 
County (1995) 47 Cal.App.4th 1122. 
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From the documents provided, it is uncertain when the audit results were enrolled.  The 
letter from the assessor's office, dated March 18, 2002, indicates that they conducted the audit of 
the taxpayer for the years 2000, 1999, 1998, 1997, and 1996, during their 2001 audit period. 
Accordingly, it does appear that some of the audited years may be beyond the statute of 
limitations.  For example, the statute of limitations expired for 1996 assessments on July 1, 2000; 
for 1997 assessments on July 1, 2001; and for 1998 assessments on July 1, 2002.  If the escape 
assessments for these years were not enrolled timely, they are not valid. 

Revenue and Taxation Code section 532.1 allows for the extension of time when the 
assessee and the assessor have agreed in writing to extend the time allowed for making an escape 
assessment.  Section 532.1 reads in part: 

(a) If, before the expiration of the period specified in section 532 for making an 
escape assessment, the taxpayer and the assessor have agreed in writing to extend 
the time for making an assessment, correction, or claim for refund, the assessment 
may be made at any time prior to the expiration of the period agreed upon.  The 
period may be extended by subsequent agreements in writing made before the 
expiration of the period previously agreed upon. 

If, however, the taxpayer did not provide a written waiver to the assessor, no extension of 
time is authorized.  The statute of limitations as provided in section 532 prevails in such cases. 

A refund of the overpayment of taxes is possible when the results of an audit for any year 
decreases the amount of taxes due.  Section 533 states: 

If the assessments are made as a result of an audit which discloses that property 
assessed to the party audited has been incorrectly assessed either for a past tax 
year for which taxes have been paid and a claim for refund is not barred by 
section 5097 or for any tax year for which the taxes are unpaid, the tax refunds 
resulting from the incorrect assessment shall be an offset against proposed tax 
liabilities, including accumulated penalties and interest resulting from escaped 
assessment for any tax year covered by the audit. 

Assessors' Handbook Section 504, Assessment of Personal Property and Fixtures (June 
2000), provides a discussion regarding refunds.  AH 504 states at page 180: 

. . . it is important to note that it is the assessor's duty to deliver the corrected entry 
to the auditor, who is required by section 4834 to implement correction 
procedures. The tax collector is required to notify the assessee of the right to file 
a refund claim. 

It may be appropriate for taxes to be offset by the auditor and the tax collector 
pursuant to section 533. (Emphasis added.) 
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It is not appropriate for the assessor to offset or net audit results among the years covered 
by the audit, since this is the duty of the auditor and tax collector. 

Based on the documents provided, there may be some years of the audit conducted by the 
assessor that are outside the statute of limitations pursuant to section 532.  If so, such escape 
assessments are not valid for any purpose, including offsetting refunds.  In addition, at the 
conclusion of the audit, the assessor is required to enroll the results for each year of the audit.  If 
offsetting or netting of overassessments and escape assessments is appropriate, it is the 
responsibility of the auditor and/or the tax collector to make that determination. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein and as you 
described to us. Accordingly, these views are not binding on any person or public entity 
including the County Assessor. 

Sincerely, 

/s/ Kristine Cazadd 

Kristine Cazadd 
Assistant Chief Counsel 
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