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August 13, 1990 

Mr. Samuel Duca, Assessor 
City and County of San Francisco 
Room 101, City Ball 
San Francisco, CA 94102 

Re: LABORATORY 

Dear Mr. Duca: 

In your letter of June 14, 1990 you requested a current 
supportive statement on your opinion that Laboratory 
continues to be a public entity under Section 6507 of the 
Government Code and is, therefore, entitled to tax exempt 
status. I have reviewed our previous opinion, James J. 
Delaney's letter of April 10, 1970, and the joint powers 
agreement that established Laboratory. In my view 
exemption as a public entity is still warranted despite the 
fact the some objection was raised by our survey team in early 
1982. 

In his letter Mr. Delaney stated: 

Further, it would probably qualify as a public agency 
under section 1.65, Article XIII of the California 
constitution and as a quasi-municipal corporation 
which should be considered subject to the nontaxable 
treatment afforded municipal corporations under 
Article XIII, section l of the Constitution. 

He also noted that •the matter is not entirely free from doubtn 
but this did not alter his conclusion. 

At the time of this opinion section 1.65 read: 

County, city and county, or municipal corporations as 
used in Section 1 and Sections 1.60 to 1.69, 
inclusive, of this article, shall be deemed to include 
any public district or public agency. 

and section 1 provided that property belonging to any county, 
city and county, or municipal corporation within this state 
shall be exempt from taxation. As you are aware these sections 
were amended by the passage of Proposition 8 on the November S, 
1974 general election. As revised these provisions are now 
found consolidated in Article XIII, section 3(b) which simply 
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states that property owned by a local government is exempt from 
taxation. 

Mr. Delaney's doubt was based on the fact that there is no 
specific exemption for property owned by another state or an 
agency of another state and therefore such property would be 
taxable under section 1 of the Constitution. Since 
includes two~ agencies of both the states of Utah and Nevqda in 
addition to the four California agencies, there was a remote 
possibility that a court could hold that a portion of the 
property was out-of-state-owned and not exempt. 

Recent interpretations of entity ownership by both the 
legislature and the court indicate that it is the nature of the 
entity that holds title to the property that decides its 
taxable outcome. (See Revenue and Taxation Code, section 64 
and pueblos Del Rio south v. City of San Diego, 209 Cal.App.3d 
893). In providing for joint powers agreements the legislature 
has expressly empowered that one or more of the contracting 
agencies may be located outside this state, Government Code, 
section 6502. In Government Code, section 6500, it has defined 
•public agency" to include "any state department or agency, a 
county, county board of education, city, public corporation, or 
public district of this state or another state. Finally in 
sections 6503.5 and 6507 it is specified that a joint powers 
agency is a public entity separate from the parties to the 
agreement. 

In this instance it is proper to conclude that 
Laboratory, a separate and distinct public entity created and 
operated pursuant to the laws of California, as titleholder and 
owner of the real property at Street, San 
Francisco, is exempt from property taxation under 
constitutional article XIII, section 3(b} cited above. 

Very truly yours, 

~-CW~ 
James M. Williams 
Tax Counsel 
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cc: MS. Esq. 


