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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 
1-916-445-5580    FAX 1-916-323-3387

May 12, 1999 

Honorable Gregory B. Hardcastle 
County of Tulare Assessor/Clerk/Recorder 
221 S. Mooney Boulevard 
County Civic Center Room 102E 
Visalia, California 93291- 4540 

Attention:  Ken Swearingen 

Re:  Property Acquired by a Health Care District Outside District Boundaries 

Dear Mr. Swearingen: 

This in in reply to your faxed letter of February 24, 1999 and our telephone discussions in which 
you requested a legal opinion concerning the taxability of property acquired by a health care 
district from a private hospital corporation. The property is located outside the boundaries of the 
health care district and at the time of purchase had been receiving the welfare exemption. As set 
forth below, it is our view that the property is not taxable and, therefore, the provisions of 
Section 11 of Article XIII of the California Constitution are inapplicable.  

Background 

The specific facts are that the Redacted Health Care District ("the district"), a local government 
entity based in the city of Redacted, purchased the lands, buildings and personalty owned by the 
Redacted Hospital Association ("the hospital"), a private, non-profit hospital corporation located 
entirely in the city of Redacted. All of the property is located outside the boundaries of the 
district, and at the time of purchase the property was receiving a welfare exemption. The hospital 
will be operated with district employees.  

Questions 

Based on these facts you ask the following questions: 

1. Whether or not the realty/personalty acquired by the local government entity under these
circumstances is subject to local assessment and taxation pursuant to Section 11 of
Article XIII of the California Constitution?
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Analysis 

Article XIII, Section 11, subdivision (a) provides in relevant part that "[l]ands owned by a local 
government that are outside its boundaries… are taxable if… (2) they are located outside Inyo or 
Mono County and were taxable when acquired by the local government. Improvements owned 
by a local government that are outside its boundaries are taxable if they were taxable when 
acquired or were constructed by the local government to replace improvements which were 
taxable when acquired." For purposes of this analysis, whether land and improvements owned by 
a local government located outside its boundaries are taxable to the local government thus 
depends upon the meaning of "taxable" within the context of Article XIII. 

Article XIII, Section 1 generally provides that all property in the state is taxable "[u]nless 
otherwise provided by this Constitution or the laws of the United States." Thus, "taxable 
property" includes all property except property exempt or immune pursuant to the California 
Constitution or federal law. With respect to exceptions provided by the California Constitution, 
we interpret the section 1 provision to exclude property which is specifically exempted by a 
self-executing Constitutional provision, such as Article XIII, section 3, as well as property that 
the Legislature may exempt by statute pursuant to an authorizing Constitutional provision, such 
as Article XIII, section 4, subdivision (b). That subdivision authorized the Legislature to adopt 
Revenue and Taxation Code section 214 and following sections which comprise the welfare 
exemption provisions. 

Since the subject real property and improvements had been receiving the welfare exemption, 
they were not "taxable when acquired" and section 11 is inapplicable. In our view, this 
interpretation is consistent with the purpose of section 11, that purpose being to prevent erosion 
of a county's property tax base and consequent loss of property tax revenues. San Francisco v. 
San Mateo (1941) 17 Cal.2d 814, 818. 

As to the personal property, it is exempt from property tax under Article XII, Section 3, 
subdivision (b) of the Constitution as property owned by a local government and it is not subject 
to the subdivision (b) exception.  

2. If so, whether or not the acquiring local government entity would be eligible for the 
welfare or other property tax exemption, or whether special legislation would be required 
to exempt the acquired land and improvements from local assessment and taxation?  

Because, in our view, the subject real and personal property is not taxable, a response to this 
question is unnecessary. However, property owned by a local government entity, such as a 
hospital district or a health care district, is not eligible for the welfare exemption due to the 
specific ownership and operating requirements of section 214. Subdivision (a) of that section 
provides in part that, property is eligible for the welfare exemption only "if used exclusively for 
religious, hospital, scientific, or charitable purposes owned and operated by community chests, 
funds, foundations or corporations organized and operated for religious, hospital, scientific, or 
charitable purposes". The exclusive list of qualifying owning and operating entities does not 
include a local government entity, such as a hospital district or health care district, and for that 
reason the property is ineligible.  
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Additionally, based on the facts presented, we are unaware of an other provision of law by which 
the property would be exempt from property taxation. As you suggest, in the absence of any 
legal authority, legislation at least would be necessary to exempt land and improvements owned 
by a hospital district but taxable pursuant to Article XIII, Section 11. See, for example, Revenue 
and Taxation Code section 201.3, property of a nonprofit entity deemed to be part of the City of 
San Diego. More likely, a constitutional amendment would be necessary as Article XIII, Section 
3, subdivision (b) and Article XIII, Section 11, subdivision (a) specifically provide for the 
assessment and taxation of such property.  

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of the 
legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding on 
any person or public entity. 

      Very truly yours, 

Louis Ambrose 
Tax Counsel 
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cc:  Mr. Richard C. Johnson (MIC: 63) 
 Mr. David J. Gau (MIC: 64) 
 Ms. Jennifer L. Willis (MIC: 70) 


