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11520.) Accordingly, the Department may not disclose residence addresses to 
them. 

In summary, mailing addresses (when different from residence addresses) 
may be disclosed to all the persons and businesses involved herein, as well as 
to anyone else. Residence addresses may also be disclosed under the terms and 
conditions and for the purposes set forth in sections 1808.22 and 1808.23 to 
the persons and businesses in question except lienors and vehicle dismantlcrs. 
Civil Code section 3071 may require the disclosure of residence addresses to 
persons and fim1s which have a liw on a :chicle for towing orstorage purposes. 
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THE HONORABLE VICTOR J. WESTMAN, COUNTY COUNSEL, 
CO~'TRA COSTA COUNTY, has requested an opinion on the following 
question: 

Is propeny owned by a city redevelopment agency exempt from property 
taxation if the propeny is located within the city's limits but outside the 
boundaiies of any project areas of the redevelopment agency? 

CONCLUSION 

Property owned by a city redevelopment agency is exempt from property 
taxation if the property is located within the city's limits but outside the 
boundaries of any project areas of the redevelopment agency. 

ANALYSIS 

The Community Rcdcvrlopmcnt Law (HcalL'1 and Saf. Code, § 33000 ct 
seq.)1 provides that [t]here is in each community a public body, corporate and 
politic, known as the redevelopment agency of the community."(§ 33100.) 
"'Community' means a city, county, city and county ...."(§ 33002.) Before 
a redevelopment agency may transact business, the legislative body must 
declare that there is a need for the agency to function within the community. 
(§ 33 IO 1.) The agency is !!Ovemcd by five residents of the community who 
arc appointed by the mayor of the city or the chairman or the county board of 

AU section rcfercnc!!s are lo the Health and Safety Code unless uthcrwi<e specified. 

(Ma11hew H~ndcr & Co.• Inc.) 

1 
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supervisors, as appropriate(§ 33110), or alternatively the legislative body may 
"declare itself to be the agency"(§ 33200). 

The purpose of the Community Redevelopment Law is "[t]o protect and 
promote the sound development and redevelopment of blifhted areas" so as 
"to expand the supply of low- and moderate-income housing, . . . expand 
employment opponunities for jobless, underemployed, and low income per­
sons" and enhance the environment for the "well-being of all citizens." (§§ 
33037, 33071.) 

In carrying out these purposes, the planning commission ofthe community 
and the agency select "project areas." A project area is "a predominately 
urbanized area of acommunity which is a blighted area, the redevelopment of 
which is necessary to effectuate the public purposes declared in this part...." 
(§§ 33320.1, 33323.) Although a redevelopment agency does not have inde­
pendent geographical boundaries as does a: city or county, it does have 
"territorial jurisdiction." Section 33120 states: 

''The territorial jurisdiction of the agency of a county is the 
unincorporated territory of the county, and that of a city or city and 
county is the territory within its limits." 

In this opinion we are asked whether property owned by a city redevelop­
ment agency which is located within the boundaries of the city but outside the 
boundaries ofany ofits project areas is exempt from property taxation. Section 
3 of article XIII of the Constitution provides: 

''The following are exempt from property taxation: 

"(a) Property owned by the State. 

"(b) Property owned by a local government, except as other­
wise provided in Section 11 (a). 

,, 

Subdivision (a) ofsection 11 ofarticlc xm ofthe Constitution in tum provides: 
"Lands owned by a local government that are outside its boundaries ... are 
taxable ...." 

We first address the issue of whether a redevelopment agency is a "local 
government" for purposes of the property tax exemption of the Constitution. 
In Redevelopment Agency v. County ofSan Bernardino (1978) 21 Cal.3d 255, 
264, footnote 4, the Supreme Court stated: 

''The trial court correctly assumed that the property [of the city 
redevelopment agency] in question is tax exempt. Property 'owned 
by a local government' or 'belonging to ... a county, 0r a city' is 
exempt from property taxation. (Cal. Const., art. XIII,§ 3, subJ. (b); 
Rev. & Tax. Code, § 202, suhd. (a)(4).) That the Citv of San 
Bernardino only leases :-;ome of the property docs not r~ndcr the 

(Matthew Bendu & Co., Inc.) 
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property taxable, for hoth lessee city and lessor redevelopment agen­
cy arc constitutionally exempt from taxation. (Sec Housin~ Authority 
v. Dockweiler (1939) 14 Cal.2d 437, 45•+.)"2 

As to the issue ofa redevelopment agency's "boundaries" for purposes of 
the constitutional tax exemption, we have found no indication in the cases that 
the exemption of a redevelopment agency is limited to a panicular area of the 
city or county in which it is established. Nor do we find anything in the 
Community Redevelopment Law which would so indicate. 

We believe that the boundaries of a redevelopment agency arc the boun­
daries of the particular community invoivcd, in this case the city's boundaries. 
(See § 33002.) Insofar as a redevelopment agency may be said to have 
boundaries, the only statute prescribing them is section 3 3120, quoted above, 
stating that an agency's territorial jurisdiction is coterminous with the "com­
munity in which it is established." This gives the agency's boundaries some 
degree of permanency rather than subjecting them to being changed from time 
to time and project to project. 

Furthermore, although a redevelopment agency performs its primary 
functions within project areas, there arc a number of provisions in the Com­
munity Redevelopment Law granting authority for an agency to operate 
outside of its project areas. Even before a project area is established, for 
example, the agency may designate ·'survey areas" for study as to possible 
redevelopment.(§§ 33310-33312.) An agency may accept conveyances ofreal 
property "loc.ited either within or outside a survey area" (§ 33396), may 
acquire "any building, facility, structure, or other improvement which is 
publicly owned either within or without the project area" which "are of benefit 
to the project area or the immediate neighborhood" (§ 33445), and may use 
"tax increment" funding for redevelopment activities primarily benefiting a 
project area but without restriction as to use of the funds within a project area 
(§ 33678, subd. (b)). 

Significantly, a redevelopment agency may use 20 percent of its tax 
increment funds "to increase, improve and preserve the supply of low- ai,d 
moderate-income housing within the teniwrial jurisdiction of the agency" and 
"inside or outside the project area" when "such use will be of benefit to L'l.e 
project. "The latter may include replacement housing for persons displaced by 
a redevelopment project located anywhere "within the territorial jurisdiction 
of lhe agency." (See§§ 33334.2, 33334.3, 33413.) 

2 Revenue and Taxation Code secrion 202, sut,<livision (a)(4) exempts from property 1a·.11.ation: 
"Property bela1gi11g to this state, a county, or a city ...." 

(~fatthew Bender & Co., Inc.) 
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Accordingly, we find nci indication ofh:gislative intent that the boundaries 
0f a redevelopment agency arc limited to its established project areas. Instead, 
the boundaries of a city redevelopment agency would be that of the city itself. 3 

We therefore conclude that property owned by a city redevelopment 
;,igency is exempt from property taxation if the property is located within the 
city's limits but outside the boundaries ofany project area ofthe redevelopment 
:igency. 

3 In Housing Authority v. Docb11ei/er (1939) 14 Cal.2d 437, 454, the Supreme Coun stated that 
"·,,·hi.Jc provisions exempting private property from taxation are to be strictly construed, the rule is otherwise 
as to public propeny which is to be taxed only if there is express authority therefor. [Ci1ation.]" 

(l\fotthew ikn<la & Co., lnc.) 


