
I 11111111111111111111111~111111 lilll iiiii llii ill! 
*505.0130* 

Refer to the following excerpts from.LT A 82/50 for information regarding, 

1. Rooming House: G 28 
2. Duplex: M 1, M 2, F 3, V 7, V 10 
3. Multiple Family Residential Property: M Series 
4. Motel: M 8, and M 9 
5. Apartment in a Non-Profit Corporate Structure or Cooperative 

Housing Corporation: M 6 
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TO COUNTY ASSESSORS: 

1982 HOMEOWNERS' EXEMPTION--QUESTIONS AND Ar-i~\·!ERS 

Here is an updated version of the questions and answers that reflect 
the Board 1 s views on administration of the ncmeowners 1 exemption. The 
prior questions and answers were dated April 9, 1975; we have indicated 
in the margin "NEW" for a new question and "REVISED 11 where the ctincept 
has changed since 1975. Please infonn your staff 'Jf these additions 
and revisions. l~e suggest you follow the information in this guide 
when precessing current claims. Destroy, or mark as superseded, pr·ior 
year 1 s compilation. 

Major amendments in the processing of homeowners' exemptions have 
occurred since 1975. The changes include: 

l. late filing. The deadline for filing remains 5:00 p.m., 
April 15, but late filing (for 80 percent of the exemption) 
is permitted through 5:00 p.m., December 1. The claimant no 
longer need establish good cause for late filing. See Letter 
to Assessors' 79/64, dated April 3, 1979. 

2. One-time filino. For 1975 and thereafter, only an occupant 
who either acquired title to an eligible dwelling duri:1g the 
preceding assessment year c,r is otherwise seeking the exemp­
tion on a property not exempted in the prior year need file a 
claim. Filing before March 1 is pennitted if the applicant 
is the owner of the property and intends to occupy the prop­
erty by 12:01 a.m. on March 1. 

3. Claims not open to oublic. The r.omeowners' exemption claim 
is not a publ1c document. The assessor must provide names of 
homeowners' exe~ption recipients to the State Board of 
Equalization under the provisions of Section 218.5, Revenue 
and Taxation Code. 



G26. Is the "intent to occupy" sufficient basis for granting the 
REVISED homeowners' exemption if some of the personal possessions 

have been moved in? 

ANSWER: NO. If a person stores tersona 1 property in a dwe 11 i ng and 
has not occupied the dwel ing as his principal place of resi­
dence, the property would not qualify for the exemption. 

-where a claimant sins the claim rior to the ap licable lien 
date, the claims ou e pace ,n a suspense , e unt, the 
assessor determines that the claimant has actually occupied 
the property; the claim may be "activated," prior to the lien 
date where the assessor knows the c.1 a 1mant has moved into the 
dwelling; the assessor may activa~e the claim on or subse­
quent to March 1 when he is assured that the claimant occu­
pied the dwelling the last day of February • ..Of course, a 
si~ned statement on or subsequent to March 1 is sufficient 
ev1dence of occupancy. (The assessor may wish to enter on 
the claims signed prior to March 1 "Date of occupancy 

II 

Month/Day/Year 

G27. Does a parsonaqe owned by a religious organization and occu­
pied by an individual coll'ITlissioned or assigned by the organi­
zation qualify for the homeowners' exemption? 

ANSWER: NO. Occupancy by a nonowner clergyman or caretaker does not 
qualify church property for the exemption. 

G28. Does a rooming house owner-occupant qualify for the home­
owners' benefits? 

ANSWER: YES. 

G29. Does the homeowners' property tax exemption apply to homes of 
REVISED servicemen and other persons who are not 1 ega 1 residents of 

California? 

ANSWER: YES. If the person owns and occupies the home and does not 
receive the veterans• exemption on the home he may receive 
the homeowners' exemption. If the serviceman is overseas and 
his family occupies the home, the wife may claim the exemp­
tion. The exemption does not apply if the dwelling is leased 
or rented to other persons. 

630. May a person receive the homeowners• exemption on a property 
"sold to the state"? 

ANSWER: YES. A dwe 11 i ng may receive the homeowners' exemption unt i 1 
the time the property is "deeded to the state." 

G31. Does the homeowners' property tax exemption apply to ad 
valorem special assessments? 

ANSWER: NO. 
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M. MULTIPLE-FAMILY RESIDENCE 

The $7,000 homeowners' exemption should be all owed on each qualified 
dwelling unit that is located in a multiple family residence: 

a. to the extent of the assessed va 1 ue computed by 
dividing the total assessed value of the l_and and 
improvement by the number of dwelling units. 

b. unless one of the owners 1 iving either on or off 
the property is allowed the veterans' or disabled 
veterans' exemption on the property. 

Duplex 

A. The $7,000 homeowners I exemption should be al 
... 
lowed on each 

side of a duplex: 

1. if each side is occupied on the lien date by an owner 
who pays no rent to anyone else who owns an interest in 
the property. 

2. to the extent there is $7,000 assessed value on each 
side. 

3. regardless of the size of the parcel containing the 
duplex. 

B. The homeowners I exempt 1 on shou 1 d NOT be a 11 owed on a unit of 
a duplex: 

1. that is leased or rented, or is vacant but is for lease 
or· rent. 

2. if a veterans I exemption has been al 1 owed on the land or 
improvements that are contained in the parcel. 

Ml. May a person receive the homeowners• exemption on a duplex he 
owns if he occupies one side of the duplex and rents the 
other side to others? 

ANSWER: YES. The exemption may only be allowed on the value of the 
1 and and structure on the side he occuoies. None of the 
homeowners' exemption or the veterans' exemotion may apply to 
the land or structure on the side rented to others. 

M2.y When each of two persons has an undivided one-half interest, 
· joint tenancy, or tenancy in common ,n a duplex and each 
person I 1 ves in a separate side, is each person entitled to 
the homeowners' exemption? 

ANSWER: YES. (See the footnote below.) 

1/ See footnote 1/ on next page. 
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M3.J:/ Would a duplex owned and occupied by a two-member partner­
ship, where each side is the rrincipal residence of a 
partner, quality for the homeowners exemption? · 

ANSWER: YES. As two separate single-family dwellings. 

Three or More Dwelling Units in a Multiple-Family Residence 

Under the provisions of Section 2188.7, Revenue and Taxation Code, upon 
written request for separate assessment, the assessor sha 11 on the 
t1rst lien date which occurs more than 60 days following the request, 
separately assess the individual interests of ,co111T1unity apartment 
projects, cooperative housing, and limited equity hous1ng cooperatives. 

M4.l/ Since 1973, any type of residential property can qualffy for 
REVISED the homeowners' exemption if it is owner-occuoied and 

assessed by the assessor. What are the llmi ts that pertain 
to dwelling units in a multiple-family residence? 

ANSWER: 1. Only~ homeowners' exemption for each dwelling unit. 

2. The maximum exemption is the value of the owner-occupied 
unit. For example, if the land and improvements of a 
six-unit apartment had an assessed value of $38,400, the 
maximum allowable exemption for one of the units would 
usually be $6,400 ($38,400 + 6 = $6,400). If the 
assessor has determined separate values for each unit 
because of a difference in size or location of the units 
in the total' property, no owner-occt:pied unit should 
receive an exemption that exceeds its full-cash value. 

l/ l~here the property owner contends that the value of his property 
is larger, or volunteers that it is smaller than the value of the 
average unit, or calls the assessor's attention to the fact that 
he has a fractional interest in the property that is different 
from the interests of other owners, the assessor should consider 
such matters when allowing the homeowners' exemption. When 
demanded by an owner, exemptions according to percentage of inter-· 
est owned should be handled as follows: if the assessed va1ue of 
the total property is $24,000 and owner-occupant A has an 
SO-percent i nte:rest and owner-occupant B has a 20-percent inter­
est, the computation is: 

The appraiser determines the market values of A (80%) B (20%) Total 
the land and improvements for each unit 
(which in this case is not equal.) $18,000 $6,000 $24,000 
Assessed value available for exemption: 

I. oased on the va1ue of each unit. $18,000 $6,000 $24,000 
2. based on each cwner-occup1nt 1s 

interest in the total property. $19,200 $4,800 $24,000 
Homeowners' exempticn allowed (the lesser 
of l or 2 above, not to exceed $7,000). $7,000 $4,800 $11,800 
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None of the residents may receive the homeowners' exemption 
if the assessor has allowed the veterans' exemption or dis­
abled veterans' exem tion on an of the land or im rovements 

e parce. 

MS. In the case of multiple owner-occupants in a multiple-family 
REVISED residence, must the assessor require the names and social 

-security numbers of all owner-occupants? 

ANSWER: NO. Each dwelling unit should be considered separately and a 
separate claim containing information applicable to each 
separate unit should be on file. However, the assessor may 
accept a signed claim from all owner-occupants who wish to 
file. 

M6. 
... 

Does the homeowners• exemption apply to apartments located in 
structures owned by nonprofit coroorations or cooperative 
housing corporations? (Each individual may have an exclusive 
right to occupy an apartment, each may assign his rights; 
occupants are allowed to claim a deduction for property taxes 
paid by the corporation on their individual income tax 
returns.) 

ANSWER: The exemption should be allowed on premises occupied by the 
owner of shares or a membership interest in a cooperat,ve 
housing corporation as defined in Section 17265 of the 
Revenue and Taxation Code (The Personal Income Tax Law). An 
officer of the corporation should annually file form AH 266D, 
Coo~erative Housing Information Reguest, with the assessor. 
Eac owner of shares or membership interest must file a claim 
form for the apartment he occupies. 

M7. Does the homeowners I exempt 1 on apply where there is a "mutua 1 
ownership contract" executed by the organization and the 
~esidents? (The residents receive a right to the perpetual 
use of a dwelling unit but are not granted an ownership 
merest in the unit.) 

ANSWER: NO. The residents are not actually owners of corporate prop-
erty. "Mutual ownership contracts II so far reviewed have 
turned out to be mislabeled leases. 
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MS. May the homeowners I exemption be allowed on a motel where an 
owner(s) occupies the manager's quarters or one of the units? 

ANSWER: YES. The exem?tion may be allowed on the portion of the land 
and structure occuo i ed by an owner. More than one 
owner-occuoant may qualify, but each owner must have separate 
cookin9 facilities and each must file a separate claim. The 
exemption apphes to all of the structure and land except 
that -portion 1eased or rented to others or that portion 
available for lease or rent to others. 

M9. May a homeowners' exemption be allowed on .. a dwelling located 
REVISED in a motel that is situated on leased lano? 

ANSWER: YES. The exemption may be allowed on the portion"'" of the 
structure occupied by the owners. No part of the exemption 
may be a 11 owed on the 1 and whether owned by another ind iv i -
dua 1, or by a coroorat 1 on, or by a government a 1 agency 
Tp"o'ssessory interest). 
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V7. A veteran and his mother each own an undivided one-half 
REVISED interest in a du91ex and the mother lives in one side. The 

veteran has file and received the $4,000 veterans' exemption 
on one-half of the duplex and one-half of the land. May the 
mother receive the homeowners' exemption on her one-half of 
the duplex and one-half of the land? 

ANSWER: _NO. The maximum benefit ($7,000 + $7,000) will be received 
if each owner-occupant receives the homeowners' exemption. 
If the veteran lives elsewhere, the homeowners' exemption 
should be allowed on the property on the basis of the 
mother's filed homeowners' exemption claim in the amount of 
the $1,000 homeowners' exempt1on. 

vs. May a person who owns and occupies a buildin~ receive the 
homeowners' exemption on the improvements and tlie land if he 
is allowed the veterans' exemption on the personal property 
in his office or store which is located in the structure? 

ANSWER: YES. 

V9 .. May an owner-occupant receive the homeowners' exempt ion on a 
single-family dwelling that is owned rn common with another 
person if the other person has filed a claim for the 
veterans' exemption on the property? 

ANSWER: In this ~ase, the assessor should allow 
which is the home-ow_n_e_r~s"T'• ~e-xe~m~p~t:"'.!!'1~on~'Tlll"'.,..,~7'"t""""'T'.1n~s~e-=-a~':"".o ~=e 
veterans' exemption ($4,000). 80th the homeowners• exemption 
and the veterans' exemption may not be applied on the same 
property. 

VlO. May a veteran who owns and occupies a duplex and receives the 
homeowners I exemption on his dwe 11 i ng and the 1 and it occu­
pies also receive the veterans' exemption on the other dwell-
ing unit and the land it occupies? . 

ANSWER: NO. 

Vll. May the veterans' exemption be applied on a dwelling that is 
unoccu ied because it is under construction on the 1 ien date · 
1ne 91 e or t e omeowners exemption 1 the homeowners' 

exemption is allowed on the land beneath a licensed tra1 ler 
coach which is also located on the parcel? 

ANSWER: NO 
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