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March 23, 1982 

TO COUNTY ASSESSORS: 

1982 HOMEOWNERS' EXEMPTION--QUESTIONS AND M~~·/ERS 

Here is an updated version of the questions and answers that reflect 
the Board's views on administration of the hcmeowners' exemotion. The 
prior questions ahd answers were dated April 9, 1975; we hav'e indicated 
in the marg i 11 ilNEW 11 for a new quest ion and 11REVISED 11 wnere the concept 
has changed since 1975. Please inform your staff ~f _these additions 
and revisions. l~e suggest you follow the information in this guide 
when proc2ssing current claims. Destroy, or mark as superseded, pr·ior 
ysar's compi1ation. 

Major amendments in the processing of homeowners' exemptions have 
occurred since 1975. The changes include: 

1. Late filing. The deadline for filing remains 5:00 p.m., 
Ap ri 1 l 5, but late f i1 i ng ( for 80 percent of the exempt fon) 
is permitted through 5:00 p.m., December 1. The claimant no 
longer need establish good cause for late filing. See Letter 
to Assessors' 79/64, dated April 3, 1979. 

2. One-time filinq. For 1975 and thereafter, only an occupant 
who either acquired title to an eligible dwelling durii1g the 
preceding asse:.:sment year or is otherwise seeking the exemp­
ticn on a prop•:?rty not exempted in the prior year need file a 
claim. Filing before March 1 is permitted if the applicant 
is the owner of the property and intends to occupy the prop­
erty by 12:01 a.m. on March 1. 

3. Claims not ooen to oublit.:. The r.omeowners' exemption claim 
is not a pub 11c document. The assessor !TIUSt provide names of 
homeowners' exer.ntion recipients to the State Board of 
Equalization t.:nder the provisions of Section 218.5, Revenue 
and Taxation Code. 
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F6. Must the names of all claimants of exemptions for a single 
REVISED parcel, whether a single or multiple-dwelling, appear on the 

assessment roll? 

ANSWER: NO. Only the total amount of the exemptions need appear on 
the roll; if it is feasible to list all claimants, do so. 
Otherwise, the assessor must identify the name of each claim­

..ant on a subsidiary public record arranged in parcel number 
oraer to which the public has access. However, the assessor 
must report a social security number or numbers for each 
exemption to the state. He must ensure his records indicate 
the name and address or apartment number of each claimant and 
the amount of each exemption a!lowed. Beginning with 
197 4-75, the homeowners I exempt ion c'l aims and records are no 
longer open to public inspection if they includ& the social 
security number of the claimant and/or spouse. 

F7. May the homeowners' exemption be allowed where the claimant 
has completed the claim form but has failed to sign the claim? 

ANSWER: NO. An unsigned claim may not be allowed. However, if the 
claimant has filed a timely claim, the assessor may allow a 
reasonable extension of time for the claimant to provide 
required information or to sign the claim. Only one exten­
sion shall be allowed, and with exception (see Section 255.l 
of the Revenue and Taxation Code), the extension shail not go 
beyond October 15 which is six months from the due date of 
the claim~ A trustee or other agent may act for the claimant 
who is unable to complete the form. 

FS. May the homeowners' exemption be transferred from one prop­
erty owned and occupied by the claimant on the lien date to a 
property to which the claimant has subsequently moved? 

ANSWER: NO. 

F9. How is it possible to determine whether a unit eligible for 
the homeowners' exemption exists in a commercial structure in 
order to mail a claim form as required by Section 255.3 of 
the Revenue and Taxation Code? 

ANSWER: Section 255.3 requires the claim form be mailed to a person 
acqu1ring and recording title to an eligible dwelling since 
the preceding lien date. If the newly acquired structure is 
not of a type which might reasonably be expected to contain 
an eligible dwelling unit, the assessor may rely on newspaper 
articles and spot announcements on radio and television to 
alert potential claimants. 
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