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Refer to the following excerpts from LT A 82/50 for information regarding, 

1. Temporary Absence: G 15-20 

-
2. Hospitalization: G 17 

3. Absence for Training or Employment 
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TO COUNTY ASSESSORS: 

1982 HOMEOWNERS' EXEMPTION--QUESTIONS ANb Ah~~ERS 

Here is an updated version of the questions and answers that reflect 
the Board's views on administration of the i1cmeowners 1 exemotion. The 
prior questions and answers were dated April 9, 1975; we hav'e indicated 
in the margin "NEW for a new question and "REVISED" wnere the concept 
has changed since 1975. Please infonn your staff -:,f these -additions 
and revisions. l~e suggest you follow the information in this guide 
when proc2ssing ,:urrent claims. Destroy, or mark as superseded, pr·ior 

, years t ccmp1 • , ,a~1on. +. 

Major amendments in the processing of homeowners' exemptions have 
occurred since 1975. The changes include: 

l. Late filing. The deadline for filing remains 5:00 p.m., 
April 15, but late filing (for 80 percent of the exemption) 
is permitted through 5:00 p.m., December 1. The claimant no 
longer need establish good cause for late filing. See Letter 
to Assessors• 79/64, dated April 3, 1979. 

2. One-time filina. For 1975 and thereafter, only an occupant 
who either acquired title to an eligible dwelling duri:19 the 
preceding assessment year c,r is otherwise seeking the exer.ip­
ticn on a property not exempted in the prior year need file a 
claim. Filing before March l is permitted if the applicant 
is the owner of the property and intends to occupy the prop­
erty by 12:01 a.m. on March 1. 

3. Claims not ooen to oublic. The i~omeowners' exemotion claim 
is not a pub11c docu~ent. The ass2s3c,r must provi~e names of 
homeowners• exewntion recipients to the State Board of 
Equalization under the provisions of Section 218.5, Revenue 
and Taxation Code. 



G12. What type of documentation should an assessor require from a 
person claiming ownership of a structure located on land 
owned by another; e.g., when a son claims ownership of a home 
on land owned by his father? 

ANSWER: Request a written statement of se arate ownershio in accord­
ance with ection 2 8 • or t e I evenue an idxation Code. 
The statement need not be recorded. Though not legally 
required, it is best that both parties sfgn the agreement. 

Social Security Account Number 
i 

Gl3. Must a claimant provide his social secur'ity number? He may 
feel that an assessor has no legal authority to require the 
social security number. • 

ANSWER: YES. A claimant may choose not to reveal his social security 
number and waive the exemotion (see Section 260, Revenue and 
Taxation Coae). The claim containing the social security 
number is confidential infonnation and not open to public 
inspection. There is nothing· in federal law which prohibits 
an individual from divulging his number. Reference: State 
Board of Equalization Letter to Assessors• dated 4-22-71. 
Revenue and Taxation Code. Section 218.5 provides, in part, 
"The board (SBE) may specify that the information (on the 
form) include all or part of the names and social security 
numbers llf claimants and spouses ••• " (clarification added) 

Gl4. Whose social securitv number is listed if a person or corco­
ration other than the occupant files a claim on behalf of the 
owner or beneficiary? 

ANSWER: The social security number of the occupant; the word 11 NONE" 
should be entered if he has no number. 

Temporarily Away 

GlS. May a person who is temoorarily away from his residence, and 
the residence was not leased or rented to others on the lien 
date, qualify for the homeowners• exempt1on? 

ANSWER: YES. An absence of more than cne year would raise consider­
able doubt that this is the pr1ncipal residence. 

Gl6. May a person who is unable to occupy the home he owns during 
the winter because it is snowed-in, and who obtains temporary 
residence elsewhere, qualify for the exemption? 

ANSWER: YES. The person should demonstrate that he returns to his 
home when possible to do so. ThP. exemption does not extend 
to property which is a vacation or second home, but temporary 
absences because of fire, f lead, or snow do not change the 
status of a principal place of dwelling. 
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G17. Does the dwelling o·ccupied by the family of a son and owned 
by a parent who is confined to a convalescent home or hospi­
tal qualify for the homeowners' exempt1on? 

ANSWER: YES. The dwelling may be exempt if the claimant is expected 
to return to the dwe 11 i ng and if he does not receive rent 
from any persons occupying the premises. An absence of more 

- than one ffiear would raise considerable doubt that the owner 
1s expecte to return. 

Gl8. May the homeowners' exemption be a 11 owed on a dwe 11 i ng where 
the owner is a teacher or technician whose training or 
employment requires his absence for:a period of time? 

ANSWER: YES. The home must not be rented to someol:Mi else. The 
exemption may be allowed if a relative or friend occupies the 
home in the capacity of a caretaker while the owner is away. 

619. May the homeowners' exemption be a 11 owed on a home where a 
temeorary exchan0e of dwellings has taken place with another 
fam11y from the nited States or from a foreign county? 

ANSWER: YES. The assessor should carefully consider the facts if the 
period exceeds one year. 

G20. Does a person who spends most of the weekends at the home he 
owns in the mountains, at the beach, or elsewhere qualify for 
tfieexemption if he resides during the week in an apartment 
in a distant town where he works? 

ANSWER: Each case should be decided separately on the basis of perti­
nent information. If it were found that the person did 
several things such as vote in the town of employment, regii­
ter his car at his townaddress, and engage in other ac s 
indicative of residence in the town, he sou 1 d not be a l1 owed 
the exemption on the home in the mountains. The exemption 
should not be allowed on a vacation or secondary home. 

Mob i1 ehome and Tra i 1 er Coach 

G21. Does the homeowners' exemption apply to a mobilehome? 
REVISED 

ANSWER: YES. The exemption applies if it is occupied by an owner and 
appears on the' assessment ro 11 •. 

As many trailer coaches are licensed, the exemption could 
only appl~ to land or to skirting and other improvements 
owned byte claimant where a tra1ler coach is located. 
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