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 A.  QUESTIONS & ANSWERS PERTAINING TO 
      DECLINE IN VALUE 

1. QUESTION: How do you value nonprofit golf courses for the 1979 lien date 
and thereafter? 

ANSWER:  Properties subject to valuation as golf courses pursuant to 
      Section 10 of Article XIII of the Constitution are valued on the 

basis of the golf course use, plus the full value attributable to any 
mineral rights without consideration of the provisions of Section 2 
of Article XIII A of the Constitution. 

2. QUESTION: How would you value a golf course that no longer was eligible  
      for valuation pursuant to Section 10 of Article XIII? 

 ANSWER:  The property would be valued under the provisions of Section 2 of 
      Article XIII A of the Constitution.  This change in status would not 
      constitute a change of ownership.  The base year would be 1975 or
      the assessment year of any subsequent ownership change.  The  
      base year value would be full cash value or fair market value  
      giving consideration to the highest and best use of the property as 
      of March 1, 1975, (1975 base year) or the date of any subsequent  
      ownership change (base year other than 1975).  New construction 
      would be picked up as of the date of completion unless the date of 
      completion preceded 1975 or the date of the last ownership change. 

3. QUESTION: How do you value enforceably restricted historical properties for  
      the 1979 lien date and thereafter? 

 ANSWER:  These properties are valued pursuant to Article 1.9 (commencing  
      with Section 439) of Chapter 3 of Part 2 of the Revenue and   
      Taxation Code.  When restrictions are cancelled or terminated by  
      nonrenewal, the full cash value is the taxable value that would   
      have applied to a property had it not been restricted.  In most   
      cases, this will be the 1975 base year value (appropriately    
      factored) or a subsequent base year value (appropriately factored), 
      should the property change ownership.  The exception occurs   
      when the current market value is less than the factored base year  
      market value.  In this instance, the current market value will be  
      used.  
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4. QUESTION: How do you value taxable property owned by a local government 
      but located outside of its boundaries for the 1979 lien date and  
      thereafter? 

 ANSWER:  Such properties are subject to valuation pursuant to Section 11 of  
      Article XIII of the Constitution without consideration of the   
      provisions of Article XIII A of the Constitution: 

      Land 

      (1)  Located in Inyo County – apply the Phillip’s factor    
        established by the Board to the 1966 assessed value. 

      (2)  Located in Mono County – apply the Phillip’s factor to the  
        1967 assessed value. 

      (3)  Located outside of Inyo and Mono Counties – use the lower 
        of the current fair market value as defined in Section 110 of 
        the Revenue and Taxation Code or the value determined by 
        applying the Phillip’s factor to the 1967 assessed value. 

      Improvements (Taxable When Acquired) 

      (1)  Original improvements, taxable when acquired, are taxable  
        at their current fair market value as defined in Section 110 of 
        the Revenue and Taxation Code. 

      (2)  Replacement improvements built before March 1, 1954, are 
        taxable at their current fair market value as defined in   
        Section 110. 

      (3)  Replacement improvements built after March 1, 1954, are  
        taxable at the lesser of their current fair market value as   
        defined in Section 110 or the highest full value ever used for 
        taxation of the improvement that has been replaced. 

      Improvements (Built After Acquisition) 

      (1)  All improvements added after the original acquisition and  
        which do not replace improvements that were taxable when 
        acquired are exempt from taxation. 




