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Honorable Tom J. Bordonaro, Jr. 
San Luis Obispo County Assessor 
County Government Center 
1055 Monterey Street, Suite D-360 
San Luis Obispo, CA 93408-1003 

Attn: , Assessment Manager 

Re: Change in Ownership – Trusts and Later Acquired Properties; Parent-Child and 
Grandparent-Grandchild Exclusions 
Assignment No. 08-005 

Dear Mr. Bordonaro: 

This is in response to your December 17, 2007, letter to us regarding the availability of 
the grandparent-grandchild exclusion from change in ownership for certain transfers of real 
property from a trust where the trustor never owned the property that was purchased by the trust 
after the trustor's death ("later acquired property"). The conclusion of Property Tax Annotation1 

(Annotation) 625.0230, with which we agree, is that the parent-child and grandparent-grandchild 
exclusions are unavailable for the transfer of real property that was never actually owned by the 
transferor. However, we will address your questions as an opportunity to further illuminate our 
analysis. As explained below, later acquired property does not qualify for the parent-child or 
grandparent-grandchild exclusion when the beneficial ownership vests in the trust's remainder 
beneficiaries, even if the trustor and the remainder beneficiaries would otherwise be considered 
eligible transferors and transferees, because later acquired property is not "real property. . . of an 
eligible transferor" within the meaning of subdivision (a)(2) of section 63.1. 

Facts 

Grandmother died,2 and an Order for Preliminary Distribution (the Order) was recorded 
in Los Angeles County in 1974, which left various assets in trust to Grandmother's daughter 

1 Property Tax Annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of Board counsel 
published in the Board's Property Tax Law Guide. (See Cal. Code Regs., tit. 18, § 5700 for more information 
regarding annotations.) The annotations cited in this letter are available on the Board's Website at 
http://www.boe.ca.gov/proptaxes/pdf/220.pdf  The updated URL as of 7/17/2024 is 
https://www.boe.ca.gov/lawguides/property/current/ptlg/annt/220-0000.html 
2 The exact date of her death is unknown. 
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(Parent), as trustee and income beneficiary for her lifetime. In 1978, Parent, as trustee of the 
trust, used trust assets to purchase the subject real property, which was then held in the trust. No 
subsequent transfers have been recorded. Parent died on April 29, 2007, and was survived by 
two living children (grandchildren), and living children (great-grandchildren) of her two 
predeceased children. Parent's surviving descendants became income beneficiaries of the trust 
property on Parent's death; eventually the trust property will be distributed to Parent's surviving 
descendants or contingent beneficiaries in accordance with the terms of the trust. 

In your letter you ask the following questions to assist you in determining the change in 
ownership treatment upon Parent's death:3

Normally, we are advised to look at the grantor of a remainder interest for 
exclusion purposes. Any transfer from the life estate holder would be a 
restricted transfer, and as such, would not be eligible for exclusion. So, in 
normal circumstances, following the death of Parent, Grandparent would 
be the transferor, and the two [grand]children who survived Parent's death 
would potentially be eligible for a grandparent/grandchild exclusion. Any 
interest passing to Grandparent's great-grandchildren would be a 
reasssessable change in ownership. 

Property Tax Annotation 625.0230 opines that when the transferor never 
owns an interest in the property, the exclusion pattern changes. The letter 
implies that neither the trustor/transferor nor the life estate holder is an 
eligible transferor. It does not say who the eligible transferor should be, or 
whether a reassessment is needed. 

In our particular case, who is the transferor for exclusion purposes? Is it 
Grandparent or is it Parent? If there is no eligible transferor, what is the 
reasoning? Should there be a reassessment, and if so, for how much? 
What percentage of the property is eligible for exclusion? If no exclusion 
is available, what is the explanation for how a property clearly owned by a 
family, where interest clearly passes to individuals one thinks of as either 
children or grandchildren, is not eligible for exclusion? 

Law and Analysis 

Article XIII A, section 2 of the California Constitution requires the reassessment of real 
property upon a "change in ownership." A change in ownership is defined in section 60 as "a 
transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest." 

"Change in ownership" includes any "vesting of the right to possession or enjoyment of a 
remainder or reversionary interest that occurs upon the termination of a life estate or other 
similar precedent property interest, except as provided in subdivision (d) of Section 62 and in 

3 Names of the parties have been replaced with "Grandparent," "Parent," "grandchildren," and "great-grandchildren," 
as appropriate. 
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Section 63," which apply to transfers in trust for the benefit of the trustor and/or the trustor's 
spouse and interspousal transfers, respectively. (Rev. & Tax. Code,4 § 61, subd. (g).) A life 
estate is an estate for use of or income from property, whose duration is limited to the life of a 
person holding it or the life of some other person; no particular language is required to create a 
life estate. (Annotation 220.0786.) In general, the creation, transfer or termination of a life 
estate is a change in ownership. (Property Tax Rule5 462.060, subd. (a).) 

Change in ownership occurs upon a transfer of real property to an irrevocable trust, or 
when any person other than the trustor becomes the present beneficiary of an irrevocable trust, 
unless an exclusion applies. (Rule 462.160, subds. (a) and (b)(1).) Change in ownership also 
includes the termination of a trust or a portion thereof, unless an exclusion from change in 
ownership applies. (Rule 462.160, subds. (c) and (d).) 

As you know, the parent-child and the grandparent-grandchild exclusions from change in 
ownership were established in article XIII A, section 2, subdivision (h) of the California 
Constitution by means of Propositions 58 and 193, and implemented by the Legislature in 
section 63.1. The parent-child exclusion is available for purchases or transfers6 of real property 
between parents to their children occurring on or after November 6, 1986, and the grandparent- 
grandchild exclusion is available for transfers of real property from grandparents to their 
grandchildren occurring on or after March 27, 1996 (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (h)), but 
only if a timely claim is filed for the exclusion (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subds. (d) and (e)). 
However, the grandparent-grandchild exclusion will only apply if all of the children of the 
grandparent who qualify as parents of the grandchild are deceased prior to the transfer (although 
a stepparent to a grandparent's grandchild does not need to be predeceased). (Rev. & Tax. Code, 
§ 63.1, subd (c)(2).) (We assume that this requirement is met.) Both exclusions are available for 
transfers through the medium of an inter vivos or testamentary trust (Rev. & Tax. Code, § 63.1, 
subd. (c)(9)). 

Subdivision (a)(2) of section 63.1 provides that the parent-child exclusion is available for 
the transfer of real property that is the principal residence of the transferor, and the transfer of the 
first $1,000,000 of full cash value of "all other real property of an eligible transferor." 
(Emphasis added.) This provision is sometimes referred to as the "$1,000,000 limit for other real 
property." For the grandparent-grandchild exclusion, the $1,000,000 limit for other real property 
includes the following limitation: 

The full cash value of any real property, other than a principal residence, 
that was transferred to the grandchild or grandchildren pursuant to a 
purchase or transfer that was excludable pursuant to paragraph (2) of 
subdivision (a) and the full cash value of a principal residence that fails to 
qualify for exclusion as a result of the preceding sentence shall be 
included in applying, for purposes of paragraph (3) of subdivision (a), the 
one million ($1,000,000) full cash value limit specified in paragraph (2) of 
subdivision (a).) 

4 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise specified. 
5 Property Tax Rules or "Rules" are sections of title 18 of the California Code of Regulations. 
6 For purposes of this letter, we will refer only to "transfers." 
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In this case, we assume that sufficient parent-child and grandparent-grandchild limit amounts are 
available to apply to the transfer. The interpretation of section 63.1, subdivision (a)(2)'s 
requirement that the transferred property be "real property of an eligible transferor" is the key to 
our analysis and is discussed below. 

1. In our particular case, who is the transferor for exclusion purposes? If there is 
no eligible transferor, what is the reasoning? 

Brief Answer: For change in ownership and exclusion purposes, Grandmother is the 
transferor of the remainder interests to her grandchildren and great-grandchildren. The Board's 
longstanding position has been that a transfer of trust property to a remainder beneficiary 
occurring upon the death of a life beneficiary is a transfer from the trustor and not from the life 
beneficiary. 

Analysis: As an initial matter, we note that transfers of real property through the medium 
of a revocable or irrevocable trust are treated as occurring between individuals, and not between 
individuals and trusts as entities. That is, for property tax purposes we "look through the trust" 
to determine the parties to any transfer. Therefore, the change in ownership consequences of 
transfers to and from trusts are dependent upon the identities of the individual transferors and 
the individual transferees of present beneficial interests in trust real property, and are not 
dependent on the identities of the trustees who hold bare legal title to trust property. 
(Annotation 220.0761.) 

Generally, trustors are considered to be the transferors of real property that passes to 
beneficiaries, including remaindermen, under the terms of their trust instruments. For example, 
if A transfers Blackacre to an irrevocable trust in which B has a life estate and C holds the 
remainder interest, for property tax purposes A is the transferor of the beneficial interests in 
Blackacre that pass to both B and C under the terms of A's trust instrument. (See Annotations 
220.0780 and 220.0786.) 

As you noted in your letter, we have previously opined in Annotation 625.0230 that the 
same rule still applies when a trust purchases the real property and the trustor never owned the 
property. For real property purchased by an irrevocable trust, subsequent transfers of present 
beneficial interests in the real property under the terms of the trust instrument are treated as 
transfers between the trustor and the beneficiaries, as explained above. Therefore, if trustor A 
owns Blackacre and the trustee sells it, purchases Whiteacre, and transfers Whiteacre to C upon 
the termination of B's life estate, for change in ownership purposes trustor A will be treated as 
the transferor of Whiteacre to C. 

In this case, Grandparent is the creator of the remainder interests pursuant to the terms of 
the trust. Parent, as life beneficiary, only has the right to enjoy the property during her lifetime, 
and never has the power to direct the disposition of the property either during her life or upon her 
death. Because Parent is not the transferor, the parent-child exclusion is not available and thus is 
not relevant to our analysis. 
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For purposes of the parent-child and grandparent-grandchild exclusions, subdivision 
(b)(6) of section 63.1 provides that an "'[e]ligible transferor' means a grandparent, parent, or 
child of an eligible transferee," and subdivision (b)(7) provides that an "'[e]ligible transferee' 
means a parent, child or grandchild of an eligible transferor." An "eligible transferor" for 
purposes of these exclusions is defined solely in terms of family relationships. We therefore 
conclude that while Grandmother could be considered an "eligible transferor" with respect to all 
of the qualifying property transferred to the remaindermen under the terms of her trust, this 
conclusion is not dispositive with respect to the subject property because property acquired by 
the trust after her death is not "other real property of an eligible transferor." 

2. Should there be a reassessment, and if so, for how much? What percentage of 
the property is eligible for exclusion? 

Brief Answer: Because the property itself is not "other real property of" Grandmother, no 
exclusion is available and there should be a reassessment of the entire property. 

Analysis: The transfer of the subject property is not eligible for the grandparent- 
grandchild exclusion because the property itself does not qualify for the exclusion. The 
$1,000,000 limit for other real property may only be used to exclude a transfer of "real property 
of an eligible transferor," including the "transfer of the present beneficial ownership of property 
from an eligible transferor to an eligible transferee through the medium of an inter vivos or 
testamentary trust." (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subds. (a)(2) and (c)(9).) Because the trust 
acquired the property after Grandmother's death, Grandmother never had beneficial ownership of 
the property. 

The April 6, 1992, opinion letter upon which Annotation 625.0230 is based involved 
"Trust B," a survivor's trust funded with deceased "Mom's" property, in which "Dad" had a 
lifetime income interest. The trust purchased two parcels that were ultimately transferred to their 
Son upon Dad's death in 1990. We concluded that Mom was the transferor of Trust B's real 
property, but that the parcels acquired by Trust B after Mom's death were not eligible for Mom's 
parent-child exclusion because she never owned an interest in them. We explained that: 

From the foregoing provisions,[7] it is clear that a $1,000,000 exclusion is 
available with respect to real property of an eligible transferor, i.e., 
property which is or was owned by an eligible transferor and then 
transferred to an eligible transferee. 

* * * 
Assuming none of the Trust 'B' real property was transferred to Son by 
Dad, that property, excluding any interest in the Later Acquired Parcels,[fn. 
omitted.] would constitute transfers from Mom (Parent) to Son at the time of 
Dad's death and would be part of Mom's (Parent's) $1,000,000 
exclusion…No part of Trust 'B's' interest in the Later Acquired Parcels 
would constitute transfers from Mom (Parent) to Son because Mom 
(Parent) never owned any interest in the Later Acquired Parcels… 

7 "Former subdivisions (a)(2), (b)(2), (c)(1) (4),(5), and (7), and (f) of section 63.1." 
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* * * 

As indicated above, Mom (Parent) is not an eligible transferor of any 
portion of the Later Acquired Parcels allocated to Trust 'B'. Mom (Parent) 
would be an eligible transferor, however, as to fifteen percent (15%) of 
Trust 'B's' interest in the other real property…. 

While the letter does not consider Mom an eligible transferor of the Later Acquired 
Parcels because she never owned them, we believe that the letter was primarily interpreting 
subdivision (a)(2) of section 63.1 to exclude from the definition of "other real property of an 
eligible transferor" any property not actually owned by the transferor. (See first quoted 
paragraph above.) Therefore, we clarify that property that was never owned by a transferor 
cannot ever be "property. . .of" that transferor within the meaning of subdivision (a)(2) of section 
63.1. 

You ask how no exclusion might be available for property that is clearly owned by a 
family and which clearly has passed to either children or grandchildren. That the property is 
being transferred among different generations of the same family does not affect our analysis, as 
the parent-child and grandparent-grandchild exclusions do not apply to all inter-generational 
transfers of property or interests therein. Propositions 58 and 193 and implementing legislation 
placed significant limitations on the types of persons and properties to which the exclusions may 
apply. For example, neither exclusion applies to the transfer of interests in family-owned legal 
entities that solely own real property, even though such transfers could arguably satisfy the 
public policy purposes of the exclusions. (See Penner v. County of Santa Barbara (1995) 37 
Cal.App.4th 1672, 1677-1678.) Furthermore, the examples of transfers cited in the Proposition 
58 ballot pamphlet (copy enclosed) all imply prior ownership of the property by the transferors 
(parents aiding children in purchasing a first home by taking title in the name of the parent; 
inherited property; and property associated with family businesses and farms).8

In this case, the trust's provisions govern the beneficial enjoyment and disposition of the 
trust property, and provide the trustee with the power to invest and reinvest the trust assets. The 
Parent-as-trustee's decision to acquire the property subject to the terms of the trust means that the 
Parent-as-beneficiary enjoyed the benefits of the property under the terms of the trust. The 
Parent must therefore accept the consequences of owning and enjoying property in a particular 
legal form (see Penner, supra, at p. 1679), which means in this case that the benefit of the 
grandparent-grandchild exclusion is not available to the successor generations. 

8 "Ballot summaries and arguments are accepted sources from which to ascertain the voters' intent and understanding 
of initiative measures." (Penner, supra, at p. 1677.) 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature. They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Very truly yours, 

/s/ Carole F. Ruwart 

Carole F. Ruwart 
Tax Counsel III (Specialist) 

CFR:cme 
J:/Prop/Prec/PARCHILD/2008/08-005.cfr.doc 
J:/Prop/Prec/TRUSTS/2008/08-005.cfr.doc 

Enclosure 

cc: 
Attorney at Law 

Mr. David Gau MIC:63 
Mr. Dean Kinnee MIC:64 
Mr. Todd Gilman   MIC:70 
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