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Re: Change in Ownership – Transfers in Trust 
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Dear Ms.  : 

This is in response to your letter of October 6, 2008, letter to Assistant Chief Counsel 
Randy Ferris, wherein you requested our opinion regarding certain transfers of property in trust.  
As explained below, it is our opinion that the settlors of the revocable trust are the transferors of 
the property. 

Facts 

Your clients (the "settlors") would like to create a revocable trust funded with real estate 
including their residence.  Upon the death of the last settlor the trust will become irrevocable and 
the settlors' children will become the income beneficiaries.  Upon the death of a child, that child's 
share will go to that child's issue, if any, and so on until the perpetuities period requires 
distribution of the trust assets. 

Law and Analysis 

"Change in ownership" is defined by Revenue and Taxation Code1 section 60 as "a 
transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest.  Section 63.1, which implements the 
parent-child and grandparent-grandchild exclusions, excludes from change in ownership the 
transfer, between parents and children, of any number of principal residences and the first $1 
million of full cash value of other real property.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (a)(1) and 
(2).)   

1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
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 The grandparent-grandchild exclusion excludes from change in ownership transfers 
between a grandparent and grandchild if, among other requirements, all of the parents of that 
grandchild or those grandchildren who qualify as the children of the grandparents are deceased 
as of the date of the transfer.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (a)(3).) 
 
 Subject to certain exceptions under Property Tax Rule2 (Rule) 462.160, subdivision (b), 
the transfer of real property into an irrevocable trust, or the date that a revocable trust becomes 
irrevocable, is a change in ownership of the trust property.  In addition, under section 61, 
subdivision (g), any vesting of the right to possession or enjoyment of a remainder interest that 
occurs upon the termination of a life estate or other similar precedent property interest, except as 
provided in subdivision (d) of section 62 and in section 63, is a change in ownership.  Where, as 
here, the trustors grant to the trust beneficiaries life estates in the trust property of a trust that 
becomes irrevocable, changes in ownership may occur upon both the date the trust becomes 
irrevocable and the date the life estates terminates, unless an exclusion applies.  
 
 Under the life estate exclusion of section 62, subdivision (e), the creation of an estate for 
life in the transferor or the transferor's spouse does not constitute a change in ownership.  If the 
creation of the life estate is in the children of the grantor/transferor, then the parent/child 
exclusion under section 63.1 may apply.  Further, if the beneficiaries of the life estate (the life 
tenants) are the children of the transferor, and the ultimate beneficiaries are remainderpersons 
who qualify as the grandchildren of the transferor, then both the parent/child exclusion and the 
grandparent/grandchild exclusion under section 63.1 may apply.  In that case, both the creation 
and the termination of the life estate (including the vesting in the remainderpersons) could be 
excluded from change in ownership.  
 
 Where a life estate terminates as a result of the death of the life tenant, the transfer to the 
remainderperson is from the creator of the remainder interest, not from the life tenant.  This is 
because the statutory language in section 61, subdivision (g), section 61, subdivision (h), and 
section 62, subdivision (d) identifies the grantor of a life estate as the "transferor" of the 
remainder or reversionary interest.  (See Property Tax Annotation 220.0786.)   
 
 In the instant case, the settlors, as grantors/trustors, propose to grant each child a life 
estate and direct that on the date of the child's death, her life estate will terminate and her 
percentage interest will transfer to that child's issue.  When the trust becomes irrevocable, a 
change in ownership will occur unless a parent-child exclusion claim is timely filed.  As 
explained above, the settlors, not the deceased child life tenant, would be the "transferors" of 
remainder interests to each child's issue.  Since the settlors would be the transferors, the 
grandparent-grandchild exclusion under section 63.1 could apply to exclude from change in 
ownership the vesting of each remainder in a grandchild, provided that all of the parents of that 
grandchild that qualify as children of the settlors are deceased.  However, there would be no 
exclusion available for any subsequent transfer to the great-grandchildren of the settlors.   
 
 As your letter acknowledges, the subject of life estates and change in ownership is before 
the California Supreme Court in the case of Steinhart v. County of Los Angeles, case number 
S158007.  The outcome of that case may affect our analysis regarding life estates.  However, 
until the Supreme Court issues a ruling, the Legal Department will not speculate as to any 
possible consequences.   

2 All subsequent references to "Rules" are section references to title 18 of the California Code of Regulations. 
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 The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Sincerely,

/s/ Daniel Paul 

Daniel Paul
Tax Counsel
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