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Dear Ms.  : 

This letter is in response to your letter to Randy Ferris, Assistant Chief Counsel, dated 
October 27, 2008. 

You have asked our opinion on whether the grandparent-grandchild exclusion may apply 
to a transfer from a grandmother to her grandchildren when the daughter-in-law to the 
grandparent (and mother to the grandchildren) was separated but not divorced from her now-
deceased husband and has been estranged from her sons.  As explained below, unless she has 
remarried, in our opinion the exclusion is unavailable because the daughter-in-law to the 
grandmother is still living and was only separated and not divorced from her now-deceased 
husband. 

FACTS

E F , who died on January 29, 2008, was the trustor of The F       Family 
Trust, your client (the Trust). 

Ms. F  was predeceased by two adult sons, the named trust beneficiaries:  R 
F (date of death March 31, 2003), and P F  (date of death January 4, 2006).      
R  was not survived by any issue, but P was survived by two children who became 
the vested beneficiaries of the Trust as of the date of E 's death:1  C , currently 22 
years old, and D , currently 20 years old.  The sole Trust asset is E  F 's 
principal residence in  .  C  and D   live in the house.   

1 The Trust provides that outright distributions shall not take place until each beneficiary turns 25, but this provision 
does not affect the date of change in ownership or the potential availability of the grandparent-grandchild exclusion. 
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P  F  was separated from his wife and the mother of C  and D   , G  
F , a.k.a. G H , in 1989.  Since then, G has been estranged from her sons and 
was estranged from P  until his death in 2006.  G  and P  never divorced, and we are 
not aware that G  has remarried.   

LAW AND ANALYSIS 

As you know, Revenue and Taxation Code2 section 60 defines a "change in ownership" 
as a transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value 
of which is substantially equal to the value of the fee interest.  Section 63.1 implements the 
parent-child and grandparent-grandchild exclusions from change in ownership. 
 

As an initial matter, we note that an eligible grandparent-grandchild transfer includes, but 
is not limited to, any transfer of the present beneficial ownership of property from an eligible 
transferor to an eligible transferee through the medium of an inter vivos or testamentary trust.  
(Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (c)(9).)  Transfers through the medium of a revocable or 
irrevocable trust are treated as occurring between individuals, and not between an individual and 
the trust as an entity.  Thus, if the requirements of section 63.1 are otherwise satisfied, transfers 
to and from a trust are eligible for the grandparent-grandchild exclusion.   

 
The terms "parent" and "grandparent" are not specifically defined by statute.  Rather, the 

eligible relationships are defined with respect to the statutory definitions of "children" and 
"grandchildren."  "Grandchild" or "grandchildren" is defined as any child or children of the child 
or children of the grandparent or grandparents.  (Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (c)(4).)  
"Children" includes any son-in-law or daughter-in-law of the parents; however, this relationship 
only exists until the divorce of the parent's child to the son- or daughter-in law, or, if that 
relationship is terminated by death, until the remarriage of the surviving son- or daughter in-law.  
(Rev. & Tax. Code, § 63.1, subd. (c)(3)(C).) 

While section 63.1 excludes certain transfers between grandparents and their 
grandchildren from change in ownership, that exclusion only applies when all children of the 
grandparents who qualify as parents of the grandchildren are deceased, with one exception.  
Section 63.1, subdivision (c)(2) provides that: 

'Purchase or transfer of real property between grandparents and their grandchild 
or grandchildren' means a purchase or transfer on or after March 27, 1996, from a 
grandparent or grandparents to a grandchild or grandchildren if all of the parents 
of that grandchild or those grandchildren who qualify as the children of the 
grandparents are deceased as of the date of the transfer. … [I]n determining 
whether "all of the parents of that grandchild or those grandchildren, who qualify 
as the children of the grandparents, are deceased as of the date of purchase or 
transfer," a son-in-law or daughter-in-law of the grandparent that is a stepparent to 
the grandchild need not be deceased on the date of the transfer. 
 

2 All section references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise indicated. 
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Under the facts provided, E  is a grandparent to C   and D   and they are 
her grandchildren.  The transfer of E 's principal residence to C  and D   through the 
medium of the Trust potentially qualifies for the grandparent-grandchild exclusion as a transfer 
from E   to C  and D   .  However, because G  is not C  or D     's 
stepparent, the requirement of section 63.1, subdivision (c)(2), that all parents who qualify as 
children of the grandparents must be deceased in order to qualify for the grandparent-grandchild 
exclusion, must be met. 
 

Since G  was not divorced from P  at the time of his death, under section 63.1, 
subdivision (c)(3)(C), she remains E  's daughter-in-law and therefore is considered         
E 's child if she has not remarried.  Since there is no evidence that G       is deceased, in our 
opinion the exclusion is unavailable for the transfer from the Trust to C  and D   .   

That G   was legally separated from P  since 1989 and allegedly estranged 
from P  and her sons for many years does not affect our analysis.  The plain language of 
section 63.1, subdivision (c)(3)(C), is that a son- or daughter-in-law qualifies as a child of a 
mother-in-law or father-in-law until remarriage if the marriage on which the in-law relationship 
is based is "terminated" by death or divorce.  In our view, the use of the word "terminated" 
expresses the Legislature's intent that the in-law relationship exists until the marriage no longer 
legally exists.  Legally separated spouses are still married.  We therefore do not equate a legal 
separation, even that of many years, to a divorce for purposes of the parent-child or grandparent-
grandchild exclusions, and we do not believe that a county assessor has the authority to do so. 

If G  were deceased as of the date of E 's death, then the grandparent-grandchild 
exclusion would be available.  Whether a person is deceased for purposes of section 63.1 is a 
matter of factual determination for the county assessor.  We note that under Evidence Code 
section 667, a "person not heard from for five years is presumed to be dead."  However, we are 
not aware of any authority under which a county assessor could declare a person "estranged" 
from his or her relatives as "deceased" for these purposes.  If you were able to establish to the 
satisfaction of the assessor that the circumstances of G 's estrangement resulted in her being 
presumed dead under California law as of the date of E 's death, the exclusion may be 
available.  

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Sincerely,

    /s/ Matthew F. Burke 

Matthew F. Burke 
Tax Counsel
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