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May 19, 1989 

Ms. Virginia A. Loftus 
Shasta County Assessor 
Courthouse, Room 115 
Redding, C?. 96001-1694 

Re : Redevelopment Agencies-Assessability of 
Property Purchased Outside the Agency’s Project Area 

Dear Xs. Loftus: 

This is in response to your letter dated May 2, 1989. You ask 
whether property purchased by the City of Redding Redevelopment 
Agency is assessable when the agency has acquired title to the 
property within the city limits, but outside the redevelopment 
agency’s defined project area. 

I have reviewed the Community Redevelopment Law and :h a ‘Ve ’ 
concluded that land purchased within the territorial boundaries 
of the city of Redding is land within the territorial 
jurisdict ion of the Redding Redevelopment Agency, and that such 
land is exempt from assessment under California Constitution, 
article XIII, section 3(b). The land is not subject ‘1’3 
assessment under California Constitution, article XIII, sectior ti . 
11(a), because the land is not outside the territorial 
boundaries of the owning city redevelopment agency. My r easer.:: 
for this conclusion are as follows: 

A redevelopment agency is created by a local legislative body 
to exercise the powers granted to such an agency under the 
Community Redevelopment Law. (See Health and‘ Safety Code 
section 33003.1 The territorial jurisdiction of the agency of 
a county is the unincorporated territory in the county, and 
that of a city or city and county is the territory within its 
limits. (See Health and Safety Code section 33120.) The 
legislative body creating an agency is the city council, board 
of supervisors, or other legislative body of the community. 
(See Health and Safety Code section 33007.) Redevelopment by 
an agency is the planning, development, replanning, redesign, 
clearance, reconstruction, or rehabilitation, or any 
combination of these of all or part of a survey area. (See 
Health and Safety Code section 33020.) A survey area may be 
designated by resolution of the legislative body, or the 



Virginia A. Loftus -2- May 19, 1989 

legislative bady may by resolution authorize the designation of 
survey areas by resolution of the Planning Commission or by 
resolution of the members of the agency. (Sea Health and 
Safety Code section 33310.) The Planning Commission may select 
one or more project areas comprised of all or part of any 
survey area, on its own motion, or at the request of the 
agency, at the direction of the legislative body, or upon the 
written petition of the owners in fee of the majority in the 
area of a proposed project area. (See Health and Safety Code 
section 33322.) A project area is an area of a community which 
is a blighted area, the redevelopment of which is necessary to 
effectuate the public purposes declared in the Community 
Development Law, and which is selected by the Planning 
Commission pursuant to Health and Safety Code section 33322. 
(See Health and Safety Code section 33320.1.) Within the 
survey area or for purposes of redevelopment, an agency may 
purchase, lease, obtain option upon, acquire by gift, grant, 
bequest, devise, or otherwise, any real or personal property, 
any interest in property, and any improvements on it, including 
repurchase of developed property previously owned by the 
agency. (See Health and Safety Code section 33391.) An 
agency, at the request of the legislative body Of the 
community, may accept a conveyance of real property (located 
either within or outside a survey area 1 owned by a public 
entity and declared surplus by the public entity, or owned by a 
private entity. (See Health and Safety Code section 33396.) 
An agency with the approval of the legislative body of the 
community may accuire, by negotiation or other means, real 
property in a project area at any time after formation of the 
preliminary plan for such area by the Planning Commission, and 
prior to the adoption of the redevelopment plan by the 
legislative body of the community. (See Health and Safety Code 
section 33392. ) In carrying out an agency’s purpose of using 
20 percent of all taxes allocated to the agency for the 
purposes of increasing and improving the community’s supply of 
low and moderate income housing, the agency may acquire land or 
building sites inside or outside the project area. (See Health 
and Safety Code section 33334.2(e) and (g).) 

Given the broad scope of authority to use agency’s funds and to 
purchase land, and in t.he absence of further information, I 
assume that the purchase of the unimproved vacant land located 
along the Sacramento River here at issue was a valid purchase 
by the Redding Redevelopment Agency. Nothing you told me by 
phone or in your correspondence would indicate to the 
con?:rary. In any event, if the agency holds title to the land, 
then it would be difficult for your office not to give the 
title full force and effect or to avoid tax assessment 
treatment in accord with the California Constitution and 
statutes. Accepting the title in the agency as good, then the 
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agency as an_ instrumentality of local government; would hold 
the land as would any other local governmental body. All real 
property owned by local government is exempt from taxation 
under California Constitution, article XIII, section 3(b), 
unless such property is located outside the boundaries of that 
local government and would therefore be taxable under 
California Constitution, article XIII, section 11. Since the 
land at issue lies within the boundaries of the city and the 
city boundaries are the boundaries for the redevelopment 
agency, then this property in question is not assessable by 
your county. 

I have checked with our Valuation Division mapping section 
regarding filings of the Redding Redevelopment Agency. Oul- _ 
records show that the agency has two project areas. Those 
project areas are: 1) Canby aill- Too-Cypress Redevelopment 
Project effective August 19, 1981, and - 2)The Kidtown Project 
Area #l effective July 3, 1968, amended August 5, 1974, to 
delete certain territory and amendee December 29, 1976, to add 
certain territory. The Kidtown ?roject Area is made up of 
several noncontiguous pieces of land. 

I am enclosing for your easy reference copies of the Health and 
Safety Code mentioned hereir,. 

Very truly yours, 

q?JJq .,’ ’ 
FIol-.er- 2. .,b_ - Keeling 
Tax Counsel Y 
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Enclosures 

cc: Mr. John Hagerty 
Kr. Robert Gustafson 
Mr . Verne Walton 
Mr. John Wong 
Mr. David Martin 




