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Robert D. Milam 

Classification of Gas Stored in Dry Wells 

You asked Glenn Rigby for an opinion whether gas 
stored in a dry well is real property or personal property. 
Glenn asked that I reply to your question. Our c?inion is 
that such gas is personal property and not minerals as defined 
in Section 104 of the Revenue and Taxation Code and Property 
Tax Rule 121. 

Our analysis of this problem begins with the definition 
of real property in section 104. This section provides that 
minerals in the land are real property. Rule 121 interprets 
this section as applying only to unextractc-:d mineral products. 
Since the gas, about which you ask, has been extracted at one 
time it cannot become "unextractedR merely by putting it in a 
dry well. 

One possibility is that if gas is extracted at one 
place and put into the ground at another and at the second 
place is allowed to merge with unextracted gas existing there, 
it may be treated as unextracted because of the impossibility 
of determining whether it was there already or put in later. 

In addition, we can see no distinction between storing 
gas in containers above the ground, in dry wells below the 
ground, or in pipelines in the ground. In each case it seems 
to us that the classification of the gas would be as personal 
property. 

The Valuation Division, in appraising gas supplies of 
public utilities, in general treats gas stored in dry wells as 
personal property. However, they do treat "cushion gas" as 
land. As I understand it, cushion gas is a certain unit of gas 
that cannot be extracted from storage because it would reduce the 
pressure in the storage place so that it becomes more difficult 
to take out the stored gas. You may want to consider this if 
the dry well is to be continuously used as storage area. I don't 
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think it should be considered for a dry well storage area that 
will not be continuously in use. The reason for this conclusion 
is that if it is not co&itinuous storage there is no reason to 
keep the cushion gas there. It is not unextractnble, it is 
only left there for purposes of continuous storage. 
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