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Honorable Raymond Olivarria 
Amador County Assessor 
500 Argonaut Land 
Jackson, California 95642 
Attn: Mr. Jack Quinn 

Re: Application of Rev. & Tax Code Section 110 presumptions to property 
sold at execution anaYor foreclosure sale. 

Dear Mr. Quinn: 

This is in reply to your phone request of December 2, 1998 for a brief summary and the transmittal 
of any legal opinions and relevant documents concerning the application of the “fair market value 
presumptions” in Section 110, including the recent amendments thereto (on the treatment of unpaid 
improvement bonds). Specifically, your questions relate to estimating the fair market value of property 
sold at execution and/or foreclosure sales. 

As we understand it, the reappraisal of a largely undeveloped subdivision in your county has 
resulted in an appeal by the property owner on the grounds that (1) the assessed value significantly exceeds 
the purchase price paid at the foreclosure sale, and that (2) the purchase price hthe fair market value of the 
property for assessment purposes. Your office believes that the correct assessed value of the property is the 
“fair market value” consistent with Section 110, which is appropriately derived in the instant case from the 
comparative sales approach methodology under Property Tax Rule 4. The appeal raises two possible 
questions regarding the fair market value presumptions under Section 110. First, would the price paid at a 
foreclosure sale be or be “presumed” to be fair market value. Secondly, would the rebuttable presumption 
that the purchase price already reflects the value of the unpaid bonds apply. For the reasons explained in 
the attached documents, the answer to both questions is no. 

’ 

Since 1989, section 110 has generally provided that, for real property that was purchased in an 
open market transaction, “full cash value” or “fair market value” is rebuttably presumed to be the purchase 
price--that is, the cash value of the total consideration exchanged for the property. Thus, in general, where 
real property is purchased in an open market transaction, an assessor who sets fair market value at 
something other than the cash value of the total consideration exchanged for the property bears the burden 
of proof in an assessment appeal. The express language of the presumption, however, authorizes the 
assessor to presume fair market value from a property’s purchase price only in an open market transaction 
that is not influenced by the exigencies of either buyer or seller. Moreover, even where the presumption 
does apply, it may be rebutted by evidence that the fair market value of the property is otherwise. (See 

’ Apparently your office did not use the “s&division development method” described in Assessors’ Handbook 501, 
Basic Appraisal, page 68 (enclosed), since reliable data were available to apply the comparative sales method. 
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Letter to Assessors No. 90/30, Dennis v. Counry of&~& Clara (1989) 215 Cal.App.3d 1019, copy 
enclosed.) ’ 

The prerequisites necessary to raise the presumption are plainly stated in the provisions of Section 
110(a) and (b) as follows: 

“j&U cash value or fair market value means the amount of cash or its equivalent 
that property wouId bring if exposed for sale in the open market under conditions 
in which neither buyer nor seller could take advantage of the exigencies of the 
other, and both the buyer and seller have knowledge of air of the uses and 
purposes to which the property is adapted and for which it is capable of being 
used and of the enforceable restrictions upon those uses and purposes”; and that 

“purchase price” means “the total consideration provided by the purchaser . . . 
valued in money, whether paid in money or othetise.” 

As to the meaning of an “open market under conditions in which neither buyer nor seller could take 
advantage of the exigencies of the other,” the discussion set forth in Assessors’ Handbook 50 1, Basic 
Appraisal, page 85, is highly relevant. Of the long list of conditions which must be met, it is clear that 
“forced sales”, like execution or foreclosure sales, f?tll short of meeting the listed conditions necessary to 
establish an open market transaction. Further, we have long held that the price paid at execution and/or 
foreclosure sales does mequa fair market value. For example, in a legal opinion issued on March 29, 1983 
(Annotation No. 460.0030) enclosed, the price established as the minimum price for which property is offered 
at a tax sale and public auction is afifirlf cash value or fair market value as defined in Section 110, since the 
provisions of Section 3698.5 control the sale price of such property, tithe market place. By definition, an 
execution or foreclosure sale is a “forced sale” to cover liens or debt within a limited time, and is therefore 
characterized by “nonmarket conditions,” including but not limited to, the requirements/complexities of the 
foreclosure proceedings and the seller’s (creditor’s) need for cash in a huq. Such “nonmarket” forces do not 
shape market value, and cannot-be used by the appraiser to formulate an opinion of the property’s highest 
and best use. (The Aumaisal of Real Estate, 10th Ed., pages 275-277, 380-382.) 

Finally, statutory law recognizes that when a property is sold at an execution or foreclosure sale, it 
is sold subject to various types of debt encumbrances, which are reflected in a discounted purchase price. 
For example, Section 3712 states that the title transferred to the purchaser in an execution sale is, among 
other things, (1) not free of unpaid assessments under the Improvement Bond Act of 19 15, (2) not free of 
any federal Internal Revenue Service liens, and (3) not free of unpaid special taxes under the Mello-Roos 
Community Facilities Act. Based on the foregoing, the price paid at an execution or foreclosure sale is 
valid as an indicator of fair market value and should be disregarded; the fair market presumption in Section 
110(a) does not apply. (See AH 501, pages 85-9 1.) 

3 

2 Regardingfair mu&et value, Section 2(a) of Article XIII A of the California Constitution states that “...full cash 
value means .., the appraised value of real property when purchased...“. Revenue and Taxation Code Section 
110.1(a) implements this constitutional provision by stating that, “... ‘full cash value’ of real property . . . means the 

fair market value as determined pursuant to Section 110 for . . . (2) (A) ..the date on which a purchase or change in 
ownership occurs.” 
3 The provision for unpaid special taxes under Mello-Roes was recently added to Section 3712 by AB 1224 
(Thomson, 1997) which became effective on January I, 1998. See Legislative analysis of amendment enclosed. 
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For similar reasons, the newly enacted rebuttable presumption added to Section 110 (b), that the 
value of public improvements Glanced by the sale of bonds is reflected in the purchase price, does @ 
apply to the price of properties sold at execution or foreclosure sales. Senate Bill 1997, enacted as an 
urgency measure effective September 23, 1998, amended Section 110 to establish a rebuttable 
presumption4 that, where the terms of an open markefpurchase of real property include the purchaser’s 
assumption of debt used to repay bonds sold to finance public improvements, the value of those 
improvements is reflected in the total consideration, exclusive of the assumed debt. The amendments made 
by this legislation mean that if an assessor sets the tir market value of real property purchased in an open 

f market transaction at the cash value of the total consideration actually exchanged (i.e., including the 
purchaser’s assumption of debt used to finance public improvements) thetithe assessor bears the burden of 
rebutting the presumption that the value of the financed improvements was reflected in the total 
consideration excluding the assumed debt.’ 

 

Based on the express language adopted however, this presumption does not arise if the property 
wasm purchased in an open market transaction. Since an execution or foreclosure sale is a forced sale as 
noted above, it is a “nonmarket” transfer, and the price of a property sold at such a sale is not 
representative of fair market value. Therefore, this presumption does not apply. Moreover, even in an 
open market transaction, this presumption applies &y to the purchaser’s assumption bonded indebtedness 
for improvements financed under 19 11, 19 13, and 19 15 assessment bonds, notunder Mello-Roos bonds.’ 

6 

The requirement that is relevant and applicable to the delinquentpuyments under the Mello Roos 
bonds in instant case is Property Tax Rule 4, which states in part: 

When reliable market data are available with respect to a given real 
property, the preferred method of valuation is by reference to sales prices. In 
using sales prices of the appraisal subject or of comparable properties to value a 
propem, the assessor shall: 

* * * 

(b) When appraising an unencumbered-fee interest, (1) convert the sale 
price of a property encumbered with a debt to which the property remained subject 
to its unencumbered-fee price equivalent by adding to the sale price of the seller’s 

4 Letter to Assessors on this newly added rebuttable presumption will be issued to all counties shortly. 
’ Under the amendments to section 110, “purchase price” means the stated price paid in an open market 
transaction, unless the assessor can show by evidence that the value of the improvements financed with the sale of 
the bonds is not already reflected in the stated price. To rebut the presumption and adjust the price to reflect the 
assumed debt, the assessor must show evidence that the value of the improvements financed by the bonds is not 
already reflected in the stated purchase price. See Legislative analysis enclosed. 
6 As a practical matter this legislation would a shift to the assessor the burden of proving, in an assessment 
appeal, that the value of public improvements financed by debt assumed by a purchaser in a nonmarket transaction 
was not included in the total consideration. That is, in a nonmarket transaction, the assessor may set fair market 
value without regard to the total consideration paid and the assumed debt 
’ As stated in Letter to Assessors No. 89/68 and AH 501, pages 70-71, (enclosed), Mello-Roos bonds are similar to 
a general property tax levy and should be treated as special taxes. Under the language of Rule 4(b), no adjustment 
of the sale price for the unpaid cash equivalent principal of Mello-Roos bonds is implied, since the principal 
amount of the Mello-Roes bonds is not tied to specific parcels. 
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equity the price for which it is estimakd that such debt could have been sold 
under value-indicative conditions at the time the sale price was negotiated.. . . 

* * * 

Since the rule expressly requires that any existing debt encumbering a property, i.e., delinquent 
payments secured by liens against the property, must be added to the stated sale price in order to arrive at 
the actual consideration paid, (i.e., the cash equivalent “purchase price” of the property), delinquent 

’ payments under Mello Roos bonds must be treated like any other encumbrances existing on the property on 
the sale date. That is, delinquent payments (in contrast to future payments) on Mello Roos bonds represent 
an existing encumbrance or liability which must be converted under Rule 4. Therefore, in order to arrive at 
the consideration exchanged for the property, it is appropriate to add “delinquent” payments on MelloRoos 
bonds. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature, and represent the analysis of the 
legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein. They are not binding on any 
person or public entity. 

Very truly yours, 

Ibistine Cazadd 
Senior Tax Counsel 

KECjd 
h:/propcrty/pr~~cednt/astandiv/1999lQlkec.doc 

Enclosure 

cc: Mr. Richard C. Johnson (MIC:63) 
Mr. David J. Gau (MIC:64) 
Ms. Jennifer L. Willis (MIC:70) 




