
*410.0010*

Sacramento, California 
March 12, 1959 

Mr. Redacted 

Redacted 

Federal reservations – your memorandum of March 4. 

This will confirm our conversation of March 10 in which I pointed 
out to you that, although we can give you a list of the areas in California over 
which the Federal Government has exclusive jurisdiction or jurisdiction concurrent 
with the State of California, the list itself would not serve the purpose which you 
have in mind.  I explained to you that the manner of acquisition of lands by the 
government and the dates of acquisition are important points in determining 
whether the State has reserved the jurisdiction to tax within the various areas.  It 
would not be possible to determine whether an article of personal property, for 
example, were within the state’s taxing jurisdiction without an adequate map or 
description showing where the property is located. 

Under Section 127 of the Government Code the State Lands 
Commission is given the duty of preparing and maintaining an adequate index or 
record of documents with descriptions of the lands over which the United States 
has acquired jurisdiction.  The law provides that the index shall record the degree 
of jurisdiction acquired by the United States for each acquisition. 

Because of lack of funds to carry out this work, the State Lands 
Commission has it only partly done.  However, much useful information from the 
property tax standpoint can be obtained at the office of this commission at 1403 
12th Street, Sacramento. 

The commission, in certain cases, has information showing the book 
and page where certain conveyances to the government are recorded in various 
counties and has some map and land description information.  It is for that reason 
that each case which is brought to your attention should be handled individually by 
obtaining from the State Lands Commission whatever information it has that will 
be helpful to you. 

As an example of the problem, Mather Field in Sacramento County 
consists of land the area of which is about one-third under the exclusive 
jurisdiction of the United States and two-thirds under the taxing jurisdiction of the 
State of California.  In 1939 former Political Code Section 34 relating to lands 
acquired by the government under Clause 17, Section 8, Article 1, United States 
Constitution for the erection of forts, magazines, arsenals, dock yards and  
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other needful buildings, was amended so as to reserve the State’s entire power of 
taxation.  The amendment became effective September 19, 1939.  Any acquisition 
by the government on or after that date for the purposes mentioned was subject to 
the State’s power to tax.  With considerable addition and revision the provisions of 
Political Code Section 34 are now in Section 126 of the Government Code.  It 
cannot be stated as a positive rule that with respect to all acquisitions of the 
government prior to the 1939 date the State has no power to tax.  There are 
exceptions.  But as a general rule, acquisitions of the government for military 
purposes prior to that date consist of areas where the State or its political 
subdivisions do not have the power to tax.  One-third of Mather Field was acquired 
by the United States Government prior to 1939 and two-thirds of the acreage 
comprising the field were acquired after 1939. 

To give you another example showing why dates are important, the 
United States Government finally acquired jurisdiction over Yosemite National 
Park on April 15, 1919; however, in the act ceding jurisdiction to the United States, 
the State reserved its power to tax persons and corporations, their franchises and 
property, on lands within the park.  Hence, the 1939 date has nothing to do with the 
Yosemite National Park, for example. 

/S/ H.J.S. 

JHS:dd
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Issued 9-20-66 

Opinion No. 1966-155 

Mr. E. C. Williams, Assessor 
County of San Diego 
103 County Administration Center 
San Diego, CA 

Dear Mr. Williams: 

On May 5, 1966 you requested our opinion as to the taxability of personal property found 
on the United States Government reservations, which reservations were acquired by the United 
States prior to September 19, 1939. 

Our opinion may be summarized as follows: 

Neither the State of California nor any of its agencies has the power to tax property 
in any form located on United States Government reservations acquired by the 
United States prior to September 19, 1939 unless the United States authorized or the 
State of California reserved such rights at the time of acquisition. 

Attached hereto are San Diego County Counsel Opinion Numbers 1945-24 and 1945-47, 
wherein this same question was discussed and answered.  You attached a copy of a letter prepared 
by the firm of Redacted in 1959 wherein Mr. Redacted of that firm analyzed the law in this area 
and came to basically the same conclusions as our earlier opinions.  Also attached hereto is a copy 
of that letter. 

Because of the comprehensive nature of the two attached opinions and the letter from Mr. 
Redacted, and because the law is still the same, we find it unnecessary to review this question in 
depth at this time.  However, for your information, very briefly, the law is as follows: 

Article I, Section 8, Clause 17 of the United States Constitution delegates to Congress 
exclusive power over all land acquired by the United States not exceeding ten miles square, ceded 
by a state and accepted by Congress, which becomes the seat of the Government of the United 
States and like authority over all places purchased with the consent of a state legislature which is 
acquired for the purpose of erecting forts, magazines, arsenals, dockyards and other needful 
buildings.  In Surplus Trading Co. v. Cook, 281 U.S. 647, 74 L. Ed. 155.  We assume for purposes 
of this discussion that the government reservations with which we are here concerned clearly fall 
within the definition of "forts, magazines, arsenals, dockyards and other needful buildings." 

On February 1, 1940, certain sections of the United States Code were amended to provide 
that if the Government wished to acquire property and wished to establish exclusive jurisdiction in 
itself, it was required to file notice of acceptance on behalf of the United States with the governor 
of such intention.  Otherwise, it would be conclusively presumed that the United States had not 
acquired such exclusive jurisdiction.  The personal property located on any lands acquired by the 
United States subsequent to that date, then, are generally subject to taxation by a state if owned by 
private individuals in any instance where proper notice was not given to the governor.  However, 
concerning properties acquired prior to that time, the burden was on the states and if the state 
legislature did not reserve the power to tax personal property located on such land, it does not have 
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the power.  Prior to September 19, 1939 the State of California never reserved such powers.  On 
that date, the State amended Section 34 of its Political Code to reserve to the State the power and 
jurisdiction to tax with respect to lands ceded to or acquired by the United States.  This provision is 
now found in Section 126 of the government code.  Hence, with certain exceptions, in California, 
personal property found on government reservations acquired prior to that time is not taxable.  
Such has been the law since 1939 and insofar as we can determine, nothing has been enacted by 
the Congress of the United States to alter the situation. 

The law is the same now as it was when the attached opinions were written, and we specifically 
advise that you are correct in not assessing personal property situated on certain government 
reservations acquired prior to September 19, 1939. 

Very truly yours, 

BERTRAM McLEES, 
JR., County Counsel 

(Original signed by) 
By LAWRENCE KAPILOFF, Deputy 
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