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(916) 323-7715 

November 9, 1982 

Mr. S 

Attn: Mr. B 

Dear Mr. B 

This is in response to your October 25, 1982, letter 
to GR regarding P Company's Application for Reassessment of 
Property Damaged by Misfortune or Calamity dated October 18, 
1982, and filed with your office on October 19, 1982. The 
Application pertains to several of P Company's MI parcels and 
states that it is made pursuant to Revenue and Taxation Code 
Section 170 and San Joaquin County Ordinance No. 2711, but in 
view of the fact that P Company's property is assessed by 
this Board and not your office, you ask whether Section 170 is 
applicable in this instance. 

Section 170, as well as Revenue and Taxation Code 
Section 51 and other sections, was added by AB 1488/Stats. 
1979, Ch. 242, in effect July 10, 1979, to further implement 
Article XIIIA of the California Constitution. As you are 
aware, Proposition 13/Article XIIIA was adopted by the 
electorate on June 6, 1978, and was amended by Proposition 8 on 
November 7, 1978, to allow county assessors to reduce the 
assessed values of properties which were substantially damaged, 
etc. In this regard, see Proposition 8 of the November 1978 
Ballot, AB 1488, and the October 29, 1979, Assembly Revenue and 
Taxation Committee Report on Property Tax Assessment (No. 748). 

Section 51 was added to provide for the taxable value 
of real property, including damaged, etc., property, for 
purposes of Article XIIIA. Section 170 was added to provide 
for disaster relief; pertained to implementation by county 
boards of supervisors, county ordinances, and assessors (county 
assessors according to Revenue and Taxation Code Section 128); 
and replaced previous disaster relief statutes (Revenue and 
Taxation Code Sections 155.1, 155.13, and 155.14). See 
Property Tax Rule 461 which implements Article XIIIA and our 
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November 30, 1979, Letter to Assessors No. 79/207, Revisions in 
Calamity and Disaster Relief Assessment Procedures in Light of 
Assembly Bills 1488 and 1019. 

On the other hand, Section 170 does not reference the 
Board (State Board of Equalization according to Revenue and 
Taxation Code Sectiori 20), Board-assessment statutes (Revenue 
and Taxation Code Sections 721-867) contain no reference to 
Section 170, and the Board has previously concluded on June 14, 
1978, that the provisions of Article XIIIA are not applicable 
to state assessees. See enclosed copy of portion of June 14, 
1978, Board Minutes, with Exhibit 6-4 referred to therein. It 
would follow that the Board would conclude that statutes 
implementing Article XIIIA, such as Section 170, are similarly 
not applicable to state assessees and thus, we advise that 
Section 170 is inapplicable in this instance. 

Although several state assessees, including P 
Company in P Company v. State Board of ·Equalization, Cal. 
2d , have attempted to seek a Judicial determination to the 
effect that Article XIIIA is applicable to state assessees, to 
date, none has been successful in doing so. While there are 
still some such suits pending, unless and until one of them is 
decided adversely, the Board's position remains that Article 
XIIIA is inapplicable to state assessees. 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 
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