
350.0050 Trusts, Reserved Life Estates and Joint Tenancies. The disabled veterans' 
exemption claimed by an eligible veteran or a spouse thereof is not impacted by a 
subsequent transfer of the property if the transfer is: to a trust, if the veteran or the 
spouse is the sole present beneficiary or if the trust is revocable; a transfer that creates a 
future interest but reserves a life estate in the grantor veteran or spouse; or, a transfer that 
creates a joint tenancy in which the transferor veteran or spouse is one of the joint tenants 
provided, however, that only the retained joint tenancy interest is eligible for exemption. 
C 6/25/85; C 10/15/92. (M99-l) 



( 91G) 323-7715 

June 25, 1985 

De a: 

This is in response to your May 30, 1985 letter to this 
Board vlherein you inquired concerning the availability of 
the Disabled VetHrans' Exemption if a disabled veteran's 
surviving spouse were to deed her property to herself and 
to her son as joint tenants. 

Per your !'lay 9, 1985 letter to the San l)iego County 
Assessor's Office, you stated that a Mf is contemplating 
quit-claiming her residence to her son, she and her son to 
take title to th~ property as joint tenants. At the same 
time, they would enter into and record a Memorandum of Understanding 
specifying that the son has no present interest in the property 
but merely would take the property upon her death outside 
of probate. Thus, you asked whether the proposed transfer 
together with the recorded t4ernorandum of Understanding would 
permit continuation of the exemption for ~Is, Kirson. 

Assuming the conveyance in joint tenancy, Revenue 
and Taxation Code Section 62(f) provides that change in ownership 
shall not include the creation of a joint tenancy interest 
if the transferor, after the creation, is one of the joint 
tenants. Thus, the creation of such interest would not constitute 
a change in ownership for purposes of reassessment. 

After the creation of such int<~rest, however, both 
~Is .tnd her son would be deemed to be equal 01<1ners 
of undivided interests in the entire property, absent any 
agreement, unAar~randing, etc., to the contrary. In that 
event, only ,.,D. ··--- 50 percent interest in the property 
would be eligible for the exemption. See in this regard our 
February 9, 1976 Letter to Assessors No. 76/27, Disabled Vct<;rans' 
Exemption - Partial Ownership Of Residence, copy enclosed. 



The letter W<IS ·,1ritten vlhen assessed value 1t1as 25 percent 
of full value (nm.; ~:~ssessed value and full value are identical), 
but the principal is thH same: only that portion of property 
owned by a c'lisabl<=d veteran or his or her surviving spous<-' 
is eligible for the exemption. 

Were !' :: and her son also to enter into and 
record a Memorandum of 'Jnderstanding of the kind contemplated 
and providinq that the son vlill have no equitable internst 
in the property so long as l4s. Kirson is living, however, 
she would still be considered to be the owner of the entire 
property, and the entire property would be eligible for thH 
exemption. In this regard, Property Tax Rule.462(k) provides: 

"(2) Deed presumption. When more than one 
pe.rson' s name appears on a deed, there ir; 
a rebuttable presumption that all persons 
listed on the deed have ownership interests 
in property. When the presumption is not 
rrc~butted, any transfer betl/een the parties 
<..rill be a change in ownership. In over­
cominq this presumption, consideration may 
::,e qiven to, but not limited to, the 
following factors: 

(1\) The existence of a written document 
executed prior to or at the time of the 
conveyance in ••hich all parties agree that 
on<~ or more of the parties do not have 
Hquitable O'\-;nership interests. 

* 'It *" 
Such, of course, is contingent upon Ms. Kirson 

continuing to own the property, to use it as her principal 
place of residence, and to meet all the requirements for the 
exemption. 

Very truly yours, 

James K. !4ct4anigal, Jr. 
Tax Counsel 

JKH:fr 
Enclosure 

cc: Mr. Gre<Jory J. Smith, San Diego County Assessor 
be: Hr Gordon P. Adelman 

t1r. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 
Mr. William Grommet 
Legal Section 



STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET. SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 
(9161 323·7713 

October 15, 1992 

Re: Transfer of residence with Disabled 
Veteran's Exemption. 

Dear Mr. 

This is in response to your letter of September 16, 1992, in 
which you request our opinion regarding the change in ownership 
and exemption implications of three alternative proposed 
transfers of a residence currently receiving the Disabled 
Veterans Exemption, Cal. Canst. Art. XIII, Section 4(a), and 
Revenue and Taxation Code Section 205.5. 

You have provided the following set of facts for purposes of 
our analysis: 

Taxpayer (T) is the spouse of a disabled veteran, now 
deceased. As such, she has annually claimed the Disabled 
Veterans' Exemption under Rev. & Tax. Code Section 205.5 for the 
property she owns and occupies as her primary residence. T is 
currently considering an estate plan which proposes the following 
three alternatives for the transfer of her residence: 

Alternative 1. Transfer the property to herself as trustee 
of a revocable trust for her benefit; 

Alternative 2. Transfer the property by revocable deed to 
her beneficiary as the grantee and reserving a life estate 
to herself; 

Alternative 3. Transfer the property to her beneficiary by 
a deed conveying an undivided joint tenancy interest. 

WILUAM M. BENNETT 
Fir.n Oiuric:t, Kendield 

BRAD SHERMAN 
S..cond Oistriet. lo. Anqeles 

ERNEST J. DRONENBUAG, JR. 
Third Dlstru:t, SM'I Oieoo 

MATTHEW K. FONG 
Four1h Distric:t. loa AnQeles 

GAAYDAVIS 
COI'Irrollu. Sacromen1o 

BUATONW.OliVEA 
&et:UtiY.,Oirector 
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T wishes to know 1) the change in ownership and tax 
consequences of each of these alternatives, and 2) the effect of 
each alternative on her ownership interest in the residence for 
purposes of claiming the Disabled Veterans' Exemption after the 
transfer. 

LAW AND ANALYSIS 

The Disabled Veterans' Exemption in Rev. & Tax. Code Section 
205.5(d) provides that "property which is owned by the veteran's 
unmarried surviving spouse", includes: 

(2) Property owned by the veteran or the veteran's 
spouse as separate property. 

(4) Property owned by the veteran's unmarried surviving 
.spouse with one or more other persons to the extent of 
the interest owned by the veteran's unmarried surviving 
spouse. 

Thus, as the unmarried surviving spouse, T is entitled to 
the exemption on her principal place of residence for her life to 
the extent of her· fee or beneficial ownership interest. If she 
transfers her fee or beneficial ownership interest to another, 
she can no longer be regarded as the owner of the property for 
purposes of the Disabled Veterans' Exemption. 

For change in ownership purposes, Rev. & Tax. Code Section 
60 defines "change in ownership" as a "transfer of a present 
interest in real property, including the beneficial use thereof, 
the value of which is substantially equal to the value of the fee 
interest." 

However, with regard to transfers to a trust as proposed in 
Alternative 1 1 Section 62(d) excludes from a change in ownership: 

Any transfer by the trustor, ... into a trust for so long as 
(1) the transferor is the present beneficiary of the trust, 
or (2) the trust is revocable. · 

Similarly, with respect to the transfer of property as 
proposed in Alternative 2 to one's beneficiary by a revocable 
grant deed reserving a life estate in the grantor, Section 62(e) 
excludes from a change in ownership: 

Any transfer by an instrument whose terms reserve to the 
transferor an estate for years or an estate for life; 
however, the termination of such an estate for years or 
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estate for life shall constitute a change in ownership, 
except as provided in subdivision (b) of Section 65. 

With regard to transfers to a joint tenancy, as proposed 
in Alternative 3, Section 62 (f) excludes from a change in 
ownership: 

The creation or transfer of a joint tenancy interest 
if the transferor after the creation or transfer, is one of 
the joint tenants as provided in section 65 (b) . 

Section 65, subdivisions (a) and (b) state that 

(a) ... the creation, transfer, or termination of any joint 
tenancy is a change in ownership except as provided in this 
section, Section 62, and Section 63. Upon a change in 
ownership of a joint tenancy interest, only the interest or 
portion which is thereby transferred from one owner to 
another owner shall be reappraised. 

(b) There shall be no change in ownership upon the creation 
or transfer of a joint tenancy interest if the transferor or 
transferors~ after such creation or transfer, are among the 
joint tenants. · 

Change in ownership Consequences 

Based on the foregoing, in our opinion, the three proposed 
transfers of T's property would result in the following change in 
ownership consequences: 

Alternative 1. The transfer of the residence to herself as 
trustee of a revocable trust for her benefit would not 
constitute a change in ownership, since T retains 100 
percent of the present interest and beneficial use, as 
provided in Section 62(d). Please note, however, that a 
change in ownership of trust property does occur to the 
extent that persons other than herself are the present 
beneficiaries of the trust or at the time the trust becomes 
irrevocable. (For further reference, see Title 18 of the 
California Code of Regulations, Section 462(i) (2) (A), (B).) 

Alternative 2. Transfer of the residence by revocable grant 
deed to T's beneficiary as the grantee but reserving a life 
estate for T such that T would retain 100 percent of the 
present interest and the beneficial use of the residence, 
also does not appear to constitute a change in ownership. 
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Such a transfer is not within the definition of "change in 
ownership" under Section 60 and is specifically excluded 
from change in ownership under Section 62(e). 

Alternative 3. Transfer of the residence by means of the 
execution and recordation of a deed conveying an undivided 
joint tenancy interest in the property, again, does not 
constitute a change of ownership for purposes of 
reassessment under Section 62(f) and Section 65(b). 
However, as provided in California Code of Regulations 
Section 462(c) (2), after the creation of such interest, both 
T and her joint tenant(s) would be deemed to be equal 
owner(s) of undivided interests in the entire property. 

Disabled Veterans' Exemption Consequences 

For purposes of retaining eligibility and claiming the 
Disabled Veterans' Exemption, once granted, the exemption remains 
in ·effect until there is a change in title to the property, or 
the "owner" (or spouse) no longer occupies the property as 
hisjher principal place of residence. In the following analysis 
of the alterna'tive transfers proposed, we conclude that T would 
continue to hold either all or a portion of the fee or beneficial 
ownership interest in the residence in each instance, and would 
thereby retain in full or in part the Disabled Veterans' 
Exemption. 

Alternative 1. The transfer of the residence to herself as 
trustee of a revocable trust for her benefit would result in 
the continuation of the full Disabled Veterans' Exemption 
because, as beneficiary of the trust, T would continue to 
own 100% of the beneficial interest in the property. 

Alternative 2. Transfer of the residence to her beneficiary 
by revocable grant deed but reserving a life estate for 
herself would also permit the continuation of the full 
exemption for T because, as the holder of a life estate, she 
would continue to be the 100% beneficial owner of the 
property during her lifetime. 

Alternative 3. In 'the event of the transfer of an undivided 
joint tenancy interest in the residence, only,50 percent of 
the property would be eligible for the exemption, since T 
would own only a 50% fee interest. See Letter to Assessors, 
No. 76/27, Disabled Veterans' Exemption- Partial ownership 
of Residence, copy enclosed. 
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The foregoing conclusions regarding the Disabled Veterans' 
Exemption are contingent, of course·, upon T continuing to own the 
property, to use it as her principal place of residence, and to 
meet all the requirements for the Disabled Veterans' Exemption as 
provided in the statutes. 

The views expressed in this letter are advisory only, and 
are not binding upon the assessor of any county. Please consult 
the Fresno County Assessor concerning these alternatives and 
conclusions, since he is the local government official directly 
responsible for administering the change in ownership statutes 
and rules and the Disabled Veterans' Exemption in Fresno County. 

Our intention is.to provide courteous, helpful and timely 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this objective are appreciated. 

Very truly yours, 

Kr~f:K:f 
Tax Counsel 

cc: Honorable William C. Greenwood 
Fresno County Tax Assessor 

Mr. John W. Hagerty 
.,.;Ml:."4~Veb'ie :•wa 1 ton 

Attachment 

DVet.ltr 



STATE Of CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
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February 9, 1976 

1!76/2:7 

TO COUNTY ASSESSORS: 

DISABLED VETERANS' EXEMPTION - PARTIAL OWNERSHIP OF RESIDENCE 

The extent of the disabled veterans' exemption allowance is sometimes question­
able when the residence is owned by the veteran and a person or persons other 
than his or her spouse. Applicable parts of Section 205.5 read: 

" (d) This exemption includes the home of such a person owned in 
either joint, common or community interest with his or her spouse •••• u 

"(e) ••• no property tax exemption may be claimed by any other person 
with respect to the same hane for which an exemption has been 
gran~ed •••• " 

The exemption applies on that part of the assessed value of the residence 
that does not exceed ten thousand ($10,000) assessed value, or forty thousand 
($40,000) fUll value. Here are several examples to illustrate the correct 
application of the exemption. 

l. A disabled veteran and his wife are the owner-occupants of a residence 
with a nine thousand dollar ($9,000) assessed value, or thirty-six 
thousand dollar ($36,000) full value. A full $9,000 assessed value 
exemption is allowable on the property. 

2. A disabled veteran, his wife, and his mother own the property as 
tenants in common and are the occunants of a residence with a nine 
thousand ($9,000) assessed value. ·As the veteran and spouse own 
2/3 of the property, $6,000 of the property is exempt. 

3. A disabled veteran is a part owner and occupant of a hane valued at 
$80,000. He has a 50% interest in the property. He shares the home 
with another owner-occupant (not his spouse) who has a 50% interest. 
The computation of the exemption is as follows: 

Market Value $80,000 
Assessed Value 20,000 
Veteran's 50% interest 10 ,ooo 
Allowable exemption 10,000 




